Вучић: Косово није изгубљено, нема одлуке без Србије

БЕОГРАД: Косово није "изгубљено" како неки тврде, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић, јер, додао је, да је тако, не би се тако снажно и толико борио за њега. 
Aleksandar Vucic
Фото: Tanjug

"Не бих се овако и оволико за њега борио сваког дана", рекао је Вучић за РТС коментаришући неке написе да је Косово изгубљено и подсетио да је био најчвршћи и најтврђи у свим разговорима о том проблему. 
Ситуација је за нијансу боља за Србе на Косову, оценио је, и у том смислу је навео да РОСУ сада нема на северу Косова и да су тамо присутни припадници КПС са 99 одсто.

Председник је одбацио наводе о томе да код Могерини већ постоји припремљен текст свеобухватној споразума о нормалчизацији односа Београда и Приштине.
Нема, истакао је, ни столице у УН за Косово, нити има било чега, било какве одлуке без Србије. 
Председник је истакао да ће компромисно решење за Косово и Метохију бити јако тешко постићи, али да је он спреман да за то плати политичку цену, како наша деца не би морала да се баве тим питањем.

Управо чињеница да без Србије није могућа никаква одлука, каже Вучић, подиже нашу одговорност:
"У томе и јесте наша одговорност", истакао је и објаснио да је наша одговорност да бринемо о безбедности Срба на Косову и Метохији, о њиховим животима, али и о нашој територији и о нашој будућности.
Кад се све то има у виду јасно је, рекао је, да нема идеалних решења, а какво год да буде предложено јасно је да ће бити непопуларно.
Он је одбацио наводе да је проналажење решења за Косово и Метохију неминовно, приметивши да је у САД неминовно само платити порез и умрети, а да у Србији чак ни плаћање пореза, на жалост, није неминовно.


Са власти одлази сам

Председник Србије је изјавио да верује да ће остати упамћен по три ствари - да је сам отишао са власти, да је спровео тешке реформе које су економски опоравиле Србију и да је решио или бар покушао да реши неке односе у региону како би Србима било боље.

На питање по чему ће остати упамћен, уз опаску да ће Милошевић бити упамћен по томе што није успео да војно реши конфликт у бившој Југославији, Вучић је рекао да су то три ствари, а да ће, рецимо, Војислав Коштуница и Борис Тадић бити упамћени по томе да је у њихово време, у време њихове свађе, Косово прогласило независност. 

"Сам ћу отићи, то је моје обећање", поручио је, те додао да ће то бити онда кад буде могао да каже да су најважнији послови у Србији урађени, а да политички противници ни тада, као ни данас, неће моћи да га победе. 
"Они никад не могу да ме победе. Нити су могли, нити ће да ме победе. Сам ћу да одем и то је моје обећање. Неко мисли да треба да им се додворавам и показујем не знам шта, а надам се да ће бити марљивијих и вреднијих од тих који устану до 10 сати, раде један сат и онда кукају. Они да ме победе?", рекао је Вучић за РТС,

Он је поновио да ће се сам повући, јер, каже, зна колико може да издржи и ради.
"Нећу сад да идем, али када завршим посао и када будем могао да кажем да смо најважније послове у Србији урадили, сам ћу да одем, а они ни тада, као ни данас, не могу да ме победе", рекао је председник Србије.
Како каже, када не би радио ништа, његови противници би говорили да је лењ.
"Али, не могу да похватају где све стигнем и шта успем да урадим и колико знам. Не постоји ниједна општина да не знам какве проблеме имамо са путевима, какве инвеститоре имамо, нема места у ком нисам био, за разлику од свих других", рекао је Вучић.

Он је подвукао да премијерка Ана Брнабић и влада раде вредно, као и да није био ни на једној седници владе зато што мисли да то није посао председника.
Говорећи о фотографијама председника у државним институцијама и дипломатско-конзуларним представништвима, Вучић је поновио да његових слика нема у дипломатским представништвима, као и да је Вук Јеремић у време док је био шеф дипломатије свим дипломатско-конзуларним представништвима послао под шифром "хитно" да се хитно видно изложе фотографије тадашњег председника Бориса Тадића.
"Ја сам молио да ми то не раде", рекао је Вучић.


Вучић истиче да су, шта више, мале шансе да се пронађе компромисно решење, и додао:
"Али, спреман сам да политички страдам у борби за то, а у жељи да наша деца у будућности могу да се баве нечим другим.
Упитан шта је мислио кад је рекао "тежак компромис", Вучић је поновио да то значи да не могу Албанци да добију све, а Србија да изгуби све, а на питање да коментарише да је и сам први пут поменуо учлањење Косова у УН, а у замену за нешто, казе да он то није помињао, али да су о томе други говорили.
"Не може Косово у УН, осим ако ми не будемо нечим задовољни, а то никако не може да буде да признамо независно Косово", истакао је. 

Додаје да је потребно сагледати реално и објективно ситуцију на КиМ, да не дамо нешто што имамо и што већ контролишемо.
"Мене интересује да учиним шта је добро за народ, то је суштина свега", рекао је Вучић додајући да је у то сигуран и да стоји иза свих својих одлука, као што је био сигуран, рецимо, да треба донети баш такав Закона о раду какав смо донели и да треба смањити плате и пензије.
"И онда су ме нападали, а ми сад имамо одличан закон и имаћемо повећање пензија и плата и то је све могло после тешких одлука и тешког рада", рекао је Вучић. 

Истакао је да не треба да се обмањујемо, нити да нас неко обмањује, по питању колико је важно решити проблем Косова и Метохије.
"Неће инвеститори доћи нигде где постоје територијални проблеми", пориметио је.
Указао је такође да у БиХ живи 33 одсто Срба, у Црној Гори око 20 одсто, да се не говори о Србима у Хрватској и да са свим њиховим пороблемима треба да се суочимо, а да истовремено очувамо стабилност у Србији, у којој, такође, живи неколико стотина хиљада Бошњака, живе Мађари..."и о свима њима треба да бринемо, то је наш посао".

"У тако деликатној ситуацији људи ће схватити да само борбом за бољи живот можемо нешто да урадимо, да решење лежи само у напретку економије, а не у терању ината и сукобима", рекао је српски председник.
"Јаки сте онолико колико сте увек у стању да чувате отаџбину", рекао је Вучић.
Додаје да ником не треба претити, али да је важно да држава увек може да се одбрани, јер снага не сме да буде у аргонацији, већ у економским чињеницама и одбранбеним моћима.

Упитан да ли ће у будућности бити оружаних сукоба на КиМ, Вучић је рекао да ту нема гаранција, али да је добро што у последње четири године ниједан Србин на КиМ није страдао у сукобима.
Раније је било десетине мртвих у сукобима, сада је боље, навео је Вучић и додао да има помака, али да је у природи Срба да мисле да је увек све лоше.
"Има још много да се уради, али смо стабилизовали стање", рекао је Вучић. 

"Има проблема, посебно у метохијским селима. Највећи проблем је са повратницима, то је случај и са ухапшеним Богданом Митровићем, таквих појединачних случајева имате. Раније смо говорили о десетинама мртвих, а ово су појединачни случајеви. Учињен је помак, биће проблема, немојте да бежимо од тога", указао је председник. 
Према његовим речима, неозбиљности и неодговорности у српском друштву је много и лако је, каже, критиковати све.

"Проблем са Косовом траје 250 година, да не причам о Првој, Другој, Трећој призренској лиги која нас је највише коштала. Важно је да говоримо отворено, унутар свог народа и да се не стидимо. Ја ћу да слушам, а онда ћу храбро, за разлику од оних који ћуте у запећку, да кажем шта је могуће", рекао је Вучић. 
Одговарајући на питање колико ће трајати унутрашњи дијалог о Косову, Вучић је рекао да су "месеци у питању". 
Немамо, каже, времена за године дијалога.


Доведите их све - све ћу их победити у ТВ дебати

Вучић је изјавио да је спреман да изађе на ТВ дуел са пет лидера опозиције ођедном и да ће их све победити. 
Он је одговарајући на питања РТС у вези примедби да није излазио на ТВ дуеле упитао -  са ким би од свих њих требало да изађе на тај дуел, будући да дуел траже и неке ванпарламентарне странке. 

Како је рекао, може и на јавном сревису да се то организује, да доведу петорицу опозиционих лидера које изаберу и да ће их све победити, као што је њих десет победио на изборима. 
 Вучић је рекао да је једини услов тај да има исто времена колико и они. 


Истиче да је синтагма "замрзнути конфликт", што се спомиње као "могуће решење", контрадикција а не решење. 
"У сваком тренутку може да се одмрзне. Волео бих да имам решење, а ако га не буде, имаћемо замрзнути конфликт", напоменуо је Вучић. 
Када је реч о уласку Српске листе у владу Рамуша Харадинаја, Вучић је рекао да подршава одлуку Листе иако, додаје, Србија свој став о Харадинају неће променити.

"У Србији је оптужен за ратни злочин и немам намеру да се браним од оних који на Косово никада отишли нису. Добио сам подршку од 80 одсто Срба на КиМ на председничким изборима, не зато што сам ударао у ратне добоше, већ зато што сам обишао свако село", навео је председник. 
Шта год да урадите није добро јер нико неће да се погледа у огледало, каже Вучић. 
Лицемерне су примедбе упућене Српској листи, јер је алтернатива била Самоопредељење, које заговара Велику Албанију или да чекамо следеће изборе, да се ризикује рушење наше имовине и напади на становништво.

"Да чекамо да победимо на изборима са шест до осам одсто нашег живља, то је бесмислено", рекао је Вучић.
Он додаје да је поносан на тешку бробу коју је водио у Бриселу, као и да је уверен да се Срби на КиМ осећају боље и не мање сигурно раније.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести