Вучић: Нисам ја никакав четник

ЗАГРЕБ: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да га нису протести у Хрватској узнемирили и поручио хрватском народу да није никакав четник, и да то није био нико у његовој породици, која је страдала у оба прошла рата. 
vucic tanjug
Фото: Tanjug

Он је, на заједничкој конферецнији за штампу са председницом Хрватске Колиндом Грабар-Китаровић, рекао да не зна колико је људи било на протестима, али да је успут видео неке људе са паролама на којима је писало „Коњу не лажи“, нешто о извињењу, као и „четник-почетник“, те „Барабо врати се у Сбрију“. 

„Нисам се страшно узнемирио. Овде ме је на пристојан добар и гостопримљив начин дочекала председница Хрватсле. Рекли су ми да је на протестима било више стотина људи. Свако нека ради свој посао. Нека протестују, то је демократско право“; казао је председник Србије. 

Он је истакао да је протеклих дана могао чути увреде на свој рачун и да жели грађанима Хрватске да поручи да није никакав четник, нити да му је ико у породици био. 

„И у прошлом рату и претпрошлом је породица Вучић страдала. Не знам да је ико од чланова моје породице у било каквом злочину учествовао“; подвукао је Вучић. 

Истовремено је поручио да, ако је некоме лакше да тим увредама остварује политичке поене, нека настави тако. 

Председница Хрватске је рекла да је демократско право протестовати, и да је то обичај у свим демократским земљама. 

„Међутим, не могу подржати вређање и говор мржње. Изражавање мишљења мора бити на културан и прихватљив начин, без екцеса и нарушавања јавног реда и мира“, подвукла је она. 

Грабар-Китаровић је српској јавности поручила да се не сме допустити да нам „појединци с рубова политичког спектра диктирају политику".

"Политику и међудржавне односе морамо ми, који смо изабрани и огромна већина грађана која подржава посету председника Вучића, креирати, зато што морамо да разговарамо о питањима која оптерећују наше односе и морамо радити на бољитку наших држава и народа. 

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести