ВУЧИЋ: НИСАМ ОД ОНИХ КОЈИ ВОЛЕ ДА СКАЧУ У НЕБО И ДА СЕ НЕКОМЕ НА ЗАПАДУ ДОДВОРАВАЈУ Имао сам и посебан разговор са Зеленским

Председник Србије Александар Вучић учествује данас у Тирани на Самиту Украјина - Југоисточна Европа са председником Украјине Володимиром Зеленским и лидерима 13 европских земаља и званичницима ЕУ.
s
Фото: Tanjug/AP Photo/Armando Babani, Pool

Након једног дела састанака, председник се обратио медијима.

- Не знам колико сте могли да видите, али имали смо састанак, цео дан, целу ноћ и јутрос, трајали су разговори око декларације. Прихваћени су предлози да се избаци тачка 11 о Руској Федерацији. Упркос жељи да подржимо међународно право, нисмо могли. Нема санкција, не помињу се санкције, што је за нас важно, не помиње се руски малигни утицај. Ми смо једина земља овде која неће у НАТО, наш народ зна због чега. Украјини данас није лако, и Украјини ми немамо шта да замеримо. - рекао је председник.

- Рекао сам да је Украјина једна од ретких земаља која може да говори о територијалном интегритету. Османи је рекла како се залаже за очување територијалног интегритета и онда се питате да ли је могућа таква врта лицемерја. Нама је важно да са Украјином имамо добре односе, Украјина није признала Косово - додао је председник.

О избаченим тачкама из декларације

- Када смо све договорили да не буде, Османи је тражила да се поново гласа о томе, али јој није прошло. То је та врста приступа у којем сваки пут мора да се врши жесток притисак на нашу земљу. Када бих вам рекао чији је предлог био први за санкције, најмоћнији људи су то тражили - објаснио је председник.

- Или имате политику, или немате политику, нисте ви херој нити било чији послушник. Једино што можете да радите је да се борите за своју политику. Данас имамо много посла. Од седам сати, иде нам Западни Балкан, ЕУ самит. Оне приче које су реалне. Има оних што сањају снове да ће прекосутра ући у ЕУ. Ја да се правим глуп и блесав пред нашим народом не могу. Ако доведемо произвођача аутомобила, а не можемо јер не може 55 одсто делова да прави у Србији, а ми нисмо у ЕУ, онда када изводи иде 10 одсто дажбина. Бавимо се тим стварима, јер онда можемо да привучемо и Јапанце и Немце. Ако то успемо да урадимо до краја године, то су велики резултати.

О разговору са Зеленским

- Имао сам и посебан разговор са њим. Ми, као људи чије су земље прошле кроз тешке периоде разумемо једни друге. Нисам од оних који воле да скачу у небо и да се некоме на Западу додворава. Ми хуманитарно помажемо, и верујем да од Украјинаца нећете чути лошу реч о Србији. Ми водимо своју политику и поносан сам на то. Сви су слушали шта сам ја говорио.

- Разумем Зеленског, бори се за своју земљу. Најсмешније ми је када кажу да се на ратишту појавила граната из Слободе. Када купе од нас, ко год, а где ће да се појави? Негде на ратишту. Ако хоћете да уништимо фабрике, и 30.000 људи оставимо без посла? Наше тенкове, оружје, норе, лазаре, и нашу ракетну артиљерију не дамо никоме, то чувамо за нашу Србију.

О Западном Балкану

- Имаћемо времена да о томе говоримо. То су од животног значаја теме. Јединствено тржиште, има ту проблема, они траже од нас да престанемо са субвенцијама за стране инвеститоре, хоћемо да привлачимо највећи број инвеститора. Јединствени платни проблем је тема исто од кључног значаја. Биће интересантно, то су велики циљеви за нас. То што радимо са ЕУ то је битно и за нас и за њих.

О формирању власти у Београду

- Видим да су од јуче страначки пријатељи навалили да се формира власт кажу да имају већину. Нисам мењао став, али сам обећао да ћемо да разговарамо у петак. У петак имам много обавеза, у петак поподне можемо да разговарамо о томе. До сада нисам видео разлог за промену става. Они имају власт у странци, они доносе одлуке. Хвала што су питали, рекли су да ће да сачекају моје мишљење.

Курир.рс/ Дневник

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести