Вучић: Нисмо још добили нацрт онога што жели ЕУ, папир и даље не постоји

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, у обраћању грађанима, да још нисмо добили нацрт онога што жели ЕУ, као и да је наша страна доставила свој предлог, а албанска свој.
vucic yt
Фото: Youtube Printscreen

"Радио сам са њима три дана по том питању, ми смо доставили свој предлог, а Албанци свој предлог. Ништа још нисмо добили из Брисела и тај папир и даље, до данас до 18 сати не постоји", рекао је Вучић након састанака претходних дана са Мирославом Лајчаком и Габријелом Ескобаром.

Истакао је да не постоји тај папир и да чим буде постојао да ће да обавести јавност и указати шта је лоше или добро, ако тог доброг буде било у нечему што је за нас свакако тешко.

Вучић је рекао да иза нас, али и испред нас, нису ни мало лаки дани.

"Ћутао сам данима о КиМ, нисам журио, нити излазио у јавност ни са изјавама, а камоли анализама, желећи да све прикупимо и да нарпавимо најбоље могуће одлуке у тешким условима и околностима, да бих могао грађанима да се обратим. Ми смо претходних дана разговрали шта је неопходно да би се стигло до нормализације односа са Приштином. И када кажем нормализација - то за мене није еуфемизам за признање Косова де факто или де јуре", истакао је Вучић.

Каже да под нормализацијом, коју сматра потребном и пожљном, да имао боље однсе са Албанцима него што их имамо данас и да решимо безброј проблема које имамо данас и да покушамо живимо колико је могуће заједно или уколико не једни поред других, као неко једни који поштују друге и традицијиу и веру и као неко ко може да развија посао и бизнис, да радимо заједнио и гледамо заједнички у будућност", навео је Вучић.

Додао је да нема разлога да се правда за било шта пошто је пуно бесмислица објављено у медијима и на друштвеним мрежама.

"Чак и данас поподне објављен је веома тајни план без извора, а није никакав тајни план већ папир који су Албанци објавили, њихов списак жеља који су доставили ЕУ, како би они хтели да изледа имплементацио споразум", навео је Вучић и поручио онима који измишљају да престану то да раде. Вучић је нагласио да никада није крио планове, ниједан план, нити и једну реч, нити слово. Казао је да је данас на обраћање јавности мало закасио јер је имао последње припремне разговоре са еворпским представницима у вези за дијалог са Приштином у суботу у Охриду.

"Сутра се навршава 19 година од погрома над спрским становништвом на КиМ", истакао је Вучић. Подсетио је да су Албанци искористили страдање албанског дечака и без икакавог доказа оптужили Србе код Зубиног Потока, када су ћутали српски званичници, протерали више од 4.000 Срба, осам убили, уништили 35 верских објеката, преко 40.000 предмета, икона и многих других важних религијских предмета је заувек нестало.

"Читава места попут Белог Поља код Пећи и Свињара потпуно су очишћени од српског живља. За ових 19 година, колико год пута да смо реаговали, увек смо реаговали тако што смо пребацивали кривицу на неког међу Србима, неки јесу ћутали, уместо да раде, али нисмо били довољно фер да кажемо да је то била потреба тадашњег албанског руководства и атмосфере коју су створили према Србма, желећи да Срби једном и заувек са простора КиМ нестану", навео је Вучић.

ЗСО страшно важна, јасно сам рекао да оно што је потписано мора да буде испуњено

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у разговорима са међународним представницима јасно рекао да оно што је потписано мора да буде испуњено, као и да је ЗСО страшно важна за Србе на КиМ.

Вучић је, на питање новинара да ли му је Мирослав Лајчак представио око 15 модела европске самоуправе, који би могли да се повежу са ЗСО, које је представио у Приштини, рекао да је са Лајчаком и Габријелом Ескобаром озбиљно разговарао о ЗСО, која је за нас страшно важна ствар.

"ЗСО ће да повеже спрске средина или 97 одсто српских средина у једну јединствену целину. Да, остаће неке истурене енеклаве, али увезаће нам све од Сиринићке жупе преко више општина косовског поморавља, до Новог брда, укључујући и Ранилуг и Партеш и Клокот и Ново брдо, све до Грачанице, и наравно све четири севернокосовске општине", истакао је Вучић.

Нагласио је да су надлежности ЗСО порописане принципима о ЗСО на основу једног од четири документа који је потписао 2015. он и Мустфа.

"То је важан документ за нас, страшно важан, зато што се у њему јасно говори  да Република Србија, не само друге земље, већ Република Србија има право да финансира надлежности које су ту прописане и ту су и здравство и школство, рурални и урбани развој, просторно планирање, економски развој, па културне и све остале ствари. Када то имате, онда имате много већу сигурност за наше људе,  и та заједница има своје органе, од предсендика, скупштине, савета и свега другог".

Вучић је рекао да онда нико не може да нам укине платни промет да не моземо да исплатимо плате  наставницима, лекарима, кад насиљем падне напамет да раде оно што хоће.

"И то је требало да испуне још пре 10 година. И јасно сам рекао да оно што је потписано, мора да буде испуњено, и то је то", нагласио је Вучић.

Све ћемо дати од себе да сачувамо мир

„Све ћемо дати од себе да сачувамо мир и да идемо ка путу бољег разумевања са Албанцима чувајући виталне и националне интересе”, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Он је  у обраћању грађанима рекао да се све у свету променило,  да је теже него осамдесетих и деведесетих година, али да он нема право да то не разуме.

"И у тим условима морамо нашу малу земљу, мали брод, да сачувамо и доведемо до мирне луке, да сачувамо Косово, нашу децу и будућност", поручио је Вучић и додао колико је важна економија.

Он је подсетио да је Србија до пре неколико година чинила 30 до 40 одсто економије Западног Балкана, а да је данас то више од 50 одсто.

Истакао је да Србија има 50 одсто више страних инвестиција у последњих десет година него Бугарска, а 69 одсто од Хрватске и да је највећи скок забележен у првој декади марта и то 642 милиона евра, што је значајно више него прошле године која је била рекордна.

Он је рекао да очекује четири, а нада се и пет милијарди евра и истакао да је раст  српске економије оно чиме моземо да сарађујемо и да побеђујемо.

Указао је и да је војска 10 пута јача, а да број људи који се пријављују у специјалне јединице експоненцијално расте последњих дана, али да војска служи да одврати сваког потенцијалног агресора.

Истакао је да би нас сваки  рат водио у пораз, иако би наш отпор сада био већи и њихове жртве озбиљне, али је упитао шта би био крај.

"Да смо изгубили рат и много деце, а шта после тога. Опет да вичемо пуј пике не важи и да чекамо неки трећи рат, да немамо ниједно дете. Даћу све од себе да не доносим ковчеге мајкама, а радићу да војска буде јача и да никоме не пада на памет да напада наш народ", истакао је Вучић.

Он је онима који га критикују поручио да је 28 земаља повукло признање тзв. Косова, али не у њихово време.

"Како ниједна  од 2008. до 2012, а сада се хвалите нашим резултатима", рекао је Вучић.

Он је рекао и да ће чувати  државне и националне  интересе, иако за Србију ствари неће бити лаке, и да ниједну неће да крије од народа.

"Резултат за нашу земљу биће добар, а то је најважније. Позивам грађане да будемо довољно паметни и мудри", рекао је Вучић и додао да нема проблем са онима који говоре да иду да га спрече да нешто потпише, али да су то  глупости и да треба да се тога стиде.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести