Вучић и Борисов о заједничким пројектима Србије и Бугарске

СОФИЈА: Председник Србије Александар Вучић поручио је данас, током посете Бугарској, да су Србија и Бугарска две пријатељске земље, које раде заједно на два велика пројекта - аутопуту и гасоводу, који су, истиче, од суштинског значаја за обе земље.
Фонет/АП/Председници Борисов и Вучић
Фото: Фонет/АП/Председници Борисов и Вучић

"Обишли смо два важна пројкета, заједничка, завршетак аутопута између границе две земље и Софије, и онда бисмо имали све време аутопут Београд-Софија, за 3 сата. То је нешто што ни Срби, ни Бугари много деценија нису могли ни да сањају", рекао је Вучић у обраћању новинарима, након што је са Борисовим обишао и трасу будућег гасовода "Балкански ток", у месту Крушумски водопади.

Захвалио је премијеру Бугарске, што је, како каже, уложио много труда, енергије и ентузијазма у прављење најбољих могућих односа Србије и Бугарске, и Срба и Бугара.

Фото: Фонет/АП/Председник Србије Вучић гледа мапу гасовода

Додао је да је изградња "Балканског тока" од суштинског значаја за будућност Србије и Бугарске.

"Захвалан сам Бојку Борисову, јер сам данас видео више него у свим ранијим путовањима", констатовао је Вучић.

Он је захвалио Бугарској на подршци на ЕУ путу, што, како је рекао, није увек лако.

Истакао је да Србија доживљава Бугарску као истински пријатељску земљу, а бугарски народ као братски.

Очекујем да трговинска размена Србије и Бугарске расте

Председник Вучић изјавио је данас у Бугарској да у будућности очекује још бољу сарадњу са том земљу, као и још већу трговинску размену, која је прошле године износила 1,4 милијарди евра.

“Трговинска размена у будућности биће већа, мора да буде већа. Било је раста у прва три месеца ове године, али је април био ужасан због короне, био је непостојећи месец”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Истиче да две земље већ иду у сусрет томе да повећају трговинску размену, што је показала обострана одлука Србије и Бугарске да од данас буду отворене границе без теста на корону и карантина.

Да две земље добро сарађују, навео је, показују и пројекти као што су аутопут који ће повезати Београд и Софију, али и изградња гасовода, које су, иначе, данас обишли председник Вучић и премијер Бојко Борисов.

Председник Вучић је рекао да многи људи сматрају да је аутопут који ће повезивати Београд и Софију најважнији пројекат за две земље, али по њему је, истиче, пројекат изградње гасовода неупоредиво важнији.

“У сваком случају видим добре односе у будућности и свакодневни раст наше трговинске размене”, подвукао је Вучић.

Борисов: Генерације Срба и Бугара имаће финансијску корист

Премијер Бугарске Бојко Борисов истакао је данас да радови на гасоводу “Балкански ток” кроз његову земљу нису стали за време корона вирус кризе.

Пројекат ће, истиче бигарски премијер, бити од користи за обе земље и да ће генерације које долазе моћи да имају финансијске користи.

Казао је да се пројекат спроводи уз помоћ Европске комисије, поштујући све захтеве Трећег либерализационог пакета, „уз аплаузе Београда, Москве и САД".

„Показао сам српском председнику ново проширење на којем радимо. Радимо на две велике компресорске станице које ће радити под притиском од 64 бара. До сада је била пропусност 22 бара, а биће до 70 бара, како би наши српски пријатељи могли да узимају таксу на транзит уз већу пропусност", објаснио је Борисов, у заједничком обраћању медијима са председником Србије Александром Вучићем након обиласка радова на гасоводу.

Указао је да се ради и на интерконектору са Грчком, те да ће читав пројекат Балканског тока гарантовати диверзификацију, јер ће кроз гасовод моћи да пролази руски, амерички, катарски, турски и гас из других делова света.

Борисов је истакао да се ради о потпуно бугарској инвестицији.

Подсетио је да је Јужни ток Брисел зауставио због корупционе праксе на тендерима, а да је на Балканском току све транспарентно.

С тим у вези је указао да су на радовима у вредности од 250 милиона евра, које је уложила Бугарска, укључене грчке компаније, као и фирма из Саудијске Арабије, а да међу око 1.200 радника има Италијана, Грка, Арапа.

Указао је да је корона вирус довео до кашњења пројекта за два до три месеца, и најавио да ће у октобру стићи компресори за компресорске станице које су обишли.

„Крајем године моћи ћемо да се опет састанемо на граници и видико шта је све урађено", рекао је Борисов.

Корона вирус је, истакао је, однео много људских живота, нанео велику штету по економију у целом свету, али је сада дошло време да се српски и бугарски народ поново друже и посећују.

“Нисмо узалуд изабрали 1. јуни, Дан детета, за ову посету. Ми смо велика деца, волимо да се играмо. Тако смо се возили хеликоптером и после џипом. Било је изузетно пријатно. Симболично тиме укидамо карантин. И надам се да ћемо уз сву симболику успети да заборавимо кризу ковид 19”, рекао је Борисов.

Он је додао да је време да се вратимо нормалном животу и раду, нагласивши да током актуелне кризе радови на траси Балканског тока нису стајали.

Пренео је и да се данашња посета председника Србије завршава одавањем поште Светом Сави у Великом Трнову.

Транспорт гаса Балканским током биће фер и транспарентан

„Транспорт гаса Србији биће фер и транспарентан, поручио је премијер Бугарске Бојко Борисов.

Он је уверен да ће тај пројекат бити реализован, пошто обезбеђује диверсификован транспорт гаса за цео регион и додао да ће Бугарска "транспарентно, фер и поштено, пред очима Европске комисије, транзитирати гас и за Србију".

На питање бугарских медија колика је шанса да се тај пројекат спроведе, пошто у Стејт дипартменту кажу да је опасан трансфер руског гаса, Борисов је казао да је о Балканском току лично разговарао са председником САД Доналдом Трампом и највишим званичницима САД.

"Цели пројекат не носи узалуд име Балкански ток, пошто почиње од Бугарске и наставља се до Србије. Није случајно да тај гасни хаб зовемо Балканским током. ЕК је, такође, предвидела тај пројекат и уложила у њега", казао је Борисов.

Навео је да је бугарска влада добила још шест милиона евра за изградњу гасног интерконектора до Србије, преко којег може да се транзитира не само руски гас, већ и азербејџански.

То је за цео регион од велике користи, истакао је Борисов.

"Бугарска је водила преговоре са Гаспромом и цена тог руског гаса је опала за 42 одсто, тако да већ имамо конкурентну цену. Такође, транспарентно, фер и поштено ћемо пред очима ЕК транзитирати гас и за Србију. Ми се ни од кога не сакривамо, пошто смо то и у Белој кући изјавили, а уложили смо пола милијарде евра у гасни интерконектор са Грчком, како би и та диверзификазија била гарантована", навео је Борисов.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести