Вучић: Обележавамо „Олују“ 4. августа у Новом Саду

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће обележавање годишњице операције хрватске војске „Олуја“, током које је протерано и убијено више стотине хиљаде Срба, бити одржано 4. августа у Новом Саду. Он је позвао све грађане да дођу 4.августа у 20 сати на централни градски трг у Новом Саду.
2
Фото: Танјуг/ Раде Прелић

„Обично смо бирали мања места, ишли смо од Ветерника, Футога, Бусија, све места где су настањени Крајишници. А Нови Сад је место које је процентуално примило највише Крајишника“, указао је Вучић.

Он је казао да ће се у Новом Саду обележити годишњица великог страдања српског народа и највеће етничко чишћење на европском тлу.

Вучић jе истакао да, поводом захтева шефа хрватске дипломатије Гордана Грлића-Радмана аустријским властима да врате усташки грб на спомен камен у Блајбургу, да су све рекли сами о себи. Грлић-Радман током јучерашње посете Бечу апеловао је свог аустријског колегу Александера Шаленберга да помогне у настојањима за враћање хрватског грба са првим белим пољем, што је усташко обележје, у Блајбургу.

„Мислим да та сама информација говори за себе. Тиме су све о себи рекли“, нагласио је он.

Вучих је казао да с тим у вези не мора да дода ниједну реч.

Јасеновац није мит, већ страшна истина

Вучић је истакао да је су бесмислене оптужбе да је он крив због напада на аутомобил са београдским таблицама у Хрватској, уз образложење да је крив зато што је потегао поново питање Јасеновца.

На питање да прокоментарише нападе појединих опозиционих политичара и аналитичара да је његова оштра реторика у вези Јасеновца довела до анимозитета према Србима у Хрватској и оштећења српских аутомобила, одговорио је да то бесмислица.

„Најстрашнији и најбесмисленији напад је да су неки људи одавде написали, пошто је уништен један аутомобил са београдским таблицама на Брачу да је за то крив Вучић зато што је поново потегао мит о Јасеновцу. Није то мит, већ страшна истина“, истакао је он.

Ту логику је упоредио са реакцијом на , како каже изјаву да је потребно залагати се да се штите жене у друштву и да не смеју да буду предмет породичног насиља, а онда неки муж нападне своју супругу, па се каже био је изнервиран том изјавом Вучића.

„То је таква логика. Вучић је причао шта су Хрвати радили Србима током Другог светског рата. То говори да увек проналазимо разлог у прошлости да се ћути о српским жртвама. Боље да се лепо проводимо негде на мору него да причамо о онима који су убијени, а увек ће неко из Београда бити крив ако провод на мору буде покварен. То много више говори о тим људима“, истакао је он.

Пицула изнео ноторну лаж о српским тајним службама

Вучић je рекао да је известилац Европског парламента за Црну Гору Тонино Пицула изнео ноторну лаж када је рекао да је српски председник сву енергију и ресурсе тајних служби усмерио на Црну Гору.

"Какве везе Хрват има са Црногм Гором. То је толико глупо да немам речи, али личи на Пицулу", рекао је Вучић замољен да прокоментарише Пицулину изјаву.

Вучић је додао и да Пицула увек говори мало, али глупо, а да је ово изразито.

"Замислите да ми све наше ресурсе користимо за Црну Гору", Обратио се новинарима очигледно кракто, али глупо. Реч је о ноторној лажи", закључио је Вучић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести