Рекордни привредни раст у октобру - пет одсто

СОЧИ: Србија је у октобру имала рекордну стопу раста од пет одсто, изјавио је вечерас у Сочију председник Александар Вучић.
vucic, tanjug
Фото: Tanjug, video

“Најавио сам пре неки дан да је прелиминарно то на 4,6 одсто, али је званично пет одсто”, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Истакао је да Србија иде ка укупних четири одсто на годишњем нивоу, што ће је сврстати у ред европских земаља с највишим растом, а свакако ће бити с највишим растом на Западном Балкану.

“А, неки су пре само шест месеци говорили да нећемо стићи ни до 2,5 одсто и да ћемо бити најлошији на Балкану”, приметио је Вучић.

Он је нагласио да ће такав економски раст за грађане значити да ће земља имати више путева, болница, домова здравља, више уређених, модерних вртића, паркова, веће плате и пензије, бољи животни стандард.

Вучић ће се сутра у Сочију састати с руским председником Владимиром Путином.

Вучић очекује помоћ од Русије по питању снабдевања гасом

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Сочију да од Русије очекује помоћ у снабдевању гасом, од којег зависи цела српска индустрија.

"Гас за нас постаје кључно питање. Не знамо шта ће се десити у тим односима између Русије и Украјине по питању снабадевања гасом, пошто цела земља може да нам буде угрожена уколико та питања не решимо са нашим руским партнерима", рекао је за РТС Вучић, који ће се сутра у Сочију састати с председником Русије Владимиром Путином.

Истиче да је гас кључно питање и од животног значаја, пошто без гаса у Србији не би радила индустрија, неће радити ни Железара, ни МСК, Сименс, нити друге велике компаније.

"Да не говорим шта то значи за домаћинства", напоменуо је Вучић.

Како је рекао, то је велики проблем о којем је више пута разговарао с председником Путином и другима у свету.

"Ми и даље не можемо преко Бугарске да добијамо гас, до сада смо га добијали преко Украјине и Мађарске. Обезбедили смо гас и препунили наше складиште у Банатском двору где може да буде 450 милиона кубних метара гаса, а тамо смо направили простор и за додатних 100 милиона кубика, како би могли бар у првом кварталу дневно да додајемо два до 2,5 милиона. С Русима имамо уговор за 6,2 милиона, а наша потрошања је око 12 милиона и сада јуримо остало", навео је Вучић.

Каже да је обезбеђивање гаса компликовано и тешко, јер када се купује на тржисту, мора унапред да резервишу количине гаса, па не може по тако повољнијим ценама да се добије и друго.

"Верујем да ће нам руски пријатељи помоћи да те проблеме решимо", додао је Вучић.

Ђилас је моја десна рука, све је обавио

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да нека бог политички пожзиви Драгана Ђиласа, јер ће Србија имати владу пристојних људи, пошто док постоји Ђилас нико неће моћи да је угрози.

Вучић је, у изјави за ТВ Пинк у Сочију, казао да је лично срећан што је Ђилас успео да направи у партијском смислу раздор у ДС, али одбацује тврдње да он стоји иза тога.

„Ја сам се вероватно негде у паузи свих сусрета бавио ДС-ом, али да јесам све бих овако урадио. Навијао сам за Ђиласа из све снаге да их победи, растури, склони и то је у реду. Драган Ђилас је моја десна рука. Све што је требало да обави обавио је“, иронично је казао.

На изјаву Ђиласа да поједини чланови владе Србије више не постоје у политичком смислу, Вучић је рекао да вероватно нико не постоји, и да су сви постали таоци њихове глупости и лудости.

„Прозирни смо и једва да се видимо, али морамо да се боримо за своју земљу. Нека он постоји, нека га бог политички и људски поживи, Србији ће бити добро јер ће имати владу пристојних људи, а све док у опозицији постоји Ђилас неће моћи нико да је угрози“, објаснио је он.

Поводом изјава једног руског новинара који повезује његову болест са шпијунском афером, а и писање једног медија да је тај новинар долазио код њега и тражио формирање владе са Ђиласом, Вучић је казао да, нажалост, што се првог тиче, није завршио у болници због шпијуна или новинара већ сопствене болести.

„О људима који то доводе у питање најбоље говори колико њихова мржња мозе далеко да иде“, констатовао је он.

Вучић је указао да је видео вечерас информације о томе да му је нуђена влада са Ђиласом и додао да би, да му је нуђено да уђе у владу са Ђиласом, Јеремићем, Обрадовићем, и Ðорђевићем, макар на годину дана, на то негативно реаговао.

Потврдио је да је руски новинар био у Председништву код њега, и да о томе постоји службена белешка, али да не жели да износи шта је тачно говорио.

„Сваком ко би говорио да формирам владу са онима који су опљачкали државу, који откупљују, док су на власти, секунде од државне телевизије, а онда их препордају дупло скупље, и онда ми соле памет, са таквима нити хоћу, нити ме је интересовало. Боље да немам никакву власт. Шта би требало мозда да крадем секунде са њима и пљачкам фирме“, упитао је Вучић.

Упитан за мете на насловним странама, и шта казе сада када је све утихнуло око тога, он је рекао да сматра да је нормално да се стиша, јер је план многих да се такве ствари стишају.

„Када први пут објавите уперен снајпер на председника ја сам се насмејао И рекао добар је то снајпре, добра фирма, наша приватна. То увек показује разлику између пристојне, нормалне, одговорне Србије и оних који нас нападају, пошто је то њихова слика и прилика“; објаснио је он.

Вучић је указао да такве ствари потежу два до пет дана, и после то буде свима свеједно.

„Шта још да објавите данас, ставоте десет мета и казете метафора. То је метафора чега? А није метафора да кукате када неко дели летке и да вам их у руке, јер вас је неко наводно угрозио лецима, а снајпер није“, упитао је он.

Шаљиво је консаттовао мора да је неко те летке достављао МИГ-овима или Фантомима, па их је угрозио.

„То је лицемерно. Што дузе наставе с тим то ће боље грађани спознати ко се за Србију бори, И оне који немају решење осим снајперских метафора других перверзија у њиховим главама”; рекао је он.

Није Обрадовић Хегел да га сваки дан коментаришем

Није Бошко Обрадовић ни Лајбниц, ни Гурвич ни Хегел, да бих коментарисао сваки дан, приметио је вечерас председник Александар Вучић.

Он је тако одговорио на питање о наводима лидера Двери да, због скупова подршке грађана председнику Вучићу у Нишу, а затим у Крушевцу, опозиција на неки начин пропада, због чега позива грађане и представнике опозиције да што више излазе на протесте.

Вучић је одбацио тврдње опозиције Упитан да се власник Јовањице, који је ухапшен након што је на том пољопривредном добру откривена плантажа марихуане, чуо телефоном са његовим братом Андрејом, што је демантовао и министар полиције Небојша Стефановић.

“Знали сте то од почетка. Знали су су сви. Нити га је видео, нити чуо, нити зна о чему се ради”, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Како каже, опозиција више не зна шта да каже, да изговара такве ствари.

“Ми ухапсили све те људе. Они кажу - не то су полицајци сами. Чекајте…То значи да није бас таква диктатура, да ми не управљамо полицијом. Договорите се шта више причате”, рекао је Вучић.

Одбацује и наводе да у СНС постоје “кланови”, његов и министра полиције.

“Јесте, ево можда чће Небојша мене да смени, ја не бих имао снагу њега да сменим унутар партије.Што се понашате као деца, што се правите да сте толико глупи, не могу да разумем”, рекао је Вучић.

Додао је разлог за то лежи у томе што опозиција не зна шта да ради, у очају и страху од изборног резултате, па је онда морала да прогашава бојкот, јер ће им народ на изборима рећи ко постоји, а ко не постоји на политичкој сцени.

На оптужбе да он стоји иза “распада” ДС, Вучић је иронично прокоментарисао да се он у паузи између сусрета са бројним званичнима само бавио ДС-ом.

“Али, да јесма тачно бих овако урадио. Навијао бих за Ðиласа из све снаге, да их победи, да их растури, склони… Зато ја кажем, Ðилас је моја десна рука, све што ми треба да се обави, он обави. Хвала му на томе”, рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести