Вучић: Од октобра институционализован унутрашњи дијалог 

БЕОГРАД:  Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће у октобру почети нова фаза унутрашњег дијалога о КиМ, и истакао да је време да почнемо да разговарамо о Косову и Метохији, јер је то суштина наше политичке садашњости, и наше будућности.
Predsednik Aleksandar Vučić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"У зависности од нашег односа према КиМ имаћемо сигурнију или мање сигурну не само садашњост, него и будућност", рекао је Вучић у обраћању грађанима из Председништва Србије.Он је рекао да се дијалог институционализује од октобра и да ће се одвијати у концентричним круговима, те да очекује да ће бити толерантан, уз поштовање различитог мишљења и уз учешће свих релевантних актера.

Истакао је и да је припремљен извештај о свему што је урађено у последње четири године у дијалогу, и истакнути сви важни датуми од 1998. године и Кристофера Хила, па надаље.Владу Србије замолио је, каже, да им помогне у том послу, организацији одређених скупова. Замолио је и цивилни сектор да се укључи јер су важне све политике које се односе на Косово и Метохију.

"Ово је историјско питање за нас, кључно за будућност Србије, не зато што неки мисле да унапред постоји спреман одговор. Мислим да питање политике није питање ни клевета, ни увреда, седања у нечију фотељу, већ питање резултата и одговорног односа према свим кључним питањима", рекао је Вучић. 

Указао је да за четири године немамо ни једног погинулог у међуетничким сукобима, да народ живи нешто лакше и данас Срба на Косову и Метохији није мање него пре три или четири године:

Вучић: Нећу на Параду, нисам заинтересован...

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да неће учествовати у Паради поноса у недељу и да за то није заинтересован. "Нисам ни расположен, ни заинтересован - ни не пада ми на памет да идем на ту параду. Ићи ће Ана са неколико министара, који то желе...Ђорђевић, Ружић, градоначелник Синиша Мали, он је сваке године тамо..." рекао је Вучић на конференцији за новинаре. 

Вучић је рекао да има паметнија посла, а и да нема - не би, каже, ишао.У недељу ће иначе имати доста посла, а присуствоваће и Вуковом сабору у Тршићу. 

"Највише српске деце се рађа на Косову и Метохији, јер их је мука на то натерала, да остану на својим огњиштима", истакао је Вучић.На Косову има између 110 и 120.000 Срба, додао је председник Србије. Данас, истиче, имамо другачију позицију преговора, јер се глас Србије чује.

Он је подсетио да је Приштини дат легитимитет онда када смо Међународном суду правде упутили питање да ли су смели да се отцепе или не."Ту иницијативу је покренуо Вук Јеремић, тада је дијалог отишао из УН и морали смо све из почетка", навео је Вучић. 

Није му, каже, лепо док седи са Тачијем, Могерини..али боље је да нама буде тешко и да идемо на тешке разговоре, а за то је и биран и добио подршку.

Подршка Српској листи

 Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је као председник подржао одлуку Српске листе да уђе у косовску владу. Вучић је, у обраћању грађанима, истакао да су Срби на Косову и Метохији имали свега три опције после избора, на којима је 99 одсто Албанаца гласало за независно Косово и углавном против српских интереса.

Прва опција је, према његовим речима, била да подрже нову владу нових, свежих снага Албиња Куртија или Самоопредељења.Вучић је указао да политички програм покрета Самоопредељење захтева измену устава са циљем одбацивања Ахтисаријевог плана, чиме би се избацили сви странци, па се поставља питање ко би штитио Србе ако оду Кфор, Унмик и Еулекс.

Такође, како додаје Самоопедељење се отворено залаже за уједињење Косова и Албаније у Велику Албанију.Исто тако, додаје да се Самоопредељење залаже и за косовску војску.„Да ли је Српска листа требало да подржи стварање Велике Албаније ? Шта год да су урадили критиковали би их они који сада критикују", рекао је Вучић. Друга опција, како је нагласио он, била је да Српска листа не подржи никог.

„А какав би то избор био. Никакав, јер би се одржали нови избори на којима би Српска листа имала мање гласова, а Курти и Рхарадинај више. Не мислите да шест до осам одсто становништав може да има већину у скупштини", нагласио је Вучић.Трећа опција, према његовим речима, је била да подрже владу Рамуша Харадинаја, који за државу Србију остаје оптужени ратни злочинац.

„Ништа добро не мислимо о њему. Има таквих још који су лидери, али нас нико не пита када се гласа", поручио је он.Овом трећом опцијом, подвукао је, Срби нису изгубили могућност да очувају мир и сачувају своју децу.

Вучић: Немам закључак, имаћу га на крају дијалога

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је поносан на политику која чува Србе на КиМ, да ће унутрашњи дијалог да се настави у октобру и поручио да нема закљчке унапред припремљене, као што то неки говоре, али ће наравно на крају рећи свој став. 
Вучић је у обраћању јавности рекао да дијалог мора бити жесток, али и толерантан, озбиљан и водиће се и у парламенту, у институцијама, различитим форумима. . . Додао је да је спреман да иде и да разговара и са САНУ, СПЦ, другим верским заједницама. . . Како је рекао неће ником "побећи са мегдана", разговараће са свима, јер је реч о питању будућности, а не дневним сујетама. 

„Замислите да су донели одлуку да се иде на нове изборе. Шта би радили када би их нападали јужно од Ибра, или ако би послали РОСУ на север Косова", рекао је Вучић подсетивши да се већ једном свађао са западним амбасадором због РОСУ на северу Косова, након чега су повучене те јединцие.

„Шта бисте радили када крену да нападају Србе. Да палимо џамије као 2008.због неодговорне политике наших власти. Да не би можа ови наши јунаци који су умрљани пеном од пива или капућина ишли своје животе да жртвују", критиковао је Вучић додајући да је најлакше бити неодговоран.

Први пут од 1991. албанске партије, како подвлачи, немају већину, а то не жели нико да примети."Први пут имамо нешто у својим рукама од проглашења самосталности", рекао је председник Србије.Вучић је објаснио да на Косову и Метохији живи данас између шест и осам одсто Срба.Према нашим подацима 8, а према албанским 5,8 одсто.

„Свакако није више од осам одсто. Нажалост после изгубљеног сукоба са НАТО, после стравичне НАТО агресије, највећи број Срба се иселио, и само су на енклавама и на северу остали да живе", објаснио је он.

Вучић: Премијерка Брнабић има моју пуну подршку, у свему 

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да премијерка Ана Брнабић има његову пуну подршку и да је она добар премијер. Вучић је, одговарајући на питање новинара кога подржава у сукобу око закона о родној равноправности, Зорану Михајловић или Ану Брнабић, као и ко је његов премијер Брнабић или Михајловић, јасно поручио да његову подршку и сваку врсту помоћи има Ана Брнабић. 

„Нисам је лако изабрао, дуго је било потребно, али сам направио добар избор. Србија има веома доброг премијера“, подвукао је он.Вучић је указао да је она завршила веома важан посао за Србију, завршила је седму ревизију ММФ-а, критикујући да то није протекло запажено у јавности, јер не постоје позитивне вести у Србији. С тим у вези је казао да је чуо данас да су неки запрепашћени јер им је недовољно 11 до 12 одсто повећања минималних примања. 

„То су грађани добили захваљујући свом раду, али и осмишљеној политици Владе Србије. Којима је то недовољно - гласајте за оне који ће да кажу да могу боље, али се сећам да, када сам постао, премијер миниманлна плата је била далеко нижа. Кажу ''ми смо јефтина радна снага'', а данас имамо само 12 одсто незапослених, за разлику од 26 одсто када су други били на власти“, објаснио је Вучић. 

Рекао би да би могли да се доведу на власт они који би нас вратили на незапосленост од 26 одсто, констатујући да би нас вратили на 30 одсто док би рекли „кекс“. 

Шта су рекли Курти, Мустрафа и Ејупи...

Председник Србије Александар Вучић одбацио је вечерас критике на рачун Српске листе због уласка у владу у Приштини и указао на коментаре појединих албанских политичара, који то, сасвим супротно, виде као доказ да Београд и он лично контролишу политичке процесе у Приштини.

"Невероватна је та сличност ставова и изјава оних који нас доживљавају као еманацију зла, албанских шовиниста и тобожних грађанских либерала и лажних националиста овде у Србији, без икакве разлике", приметио је Вучић и цитирао, поред осталих, неке коментаре лидера Самоопредељења Аљбина Куртија, после формирања владе у Приштини.

"Формирање косовских институцуја од данас зависи од воље једног човека, Александра Вучиха...Након споразума прошле вечери и конституисање владе само је у Вучићевим рукама, а зависна моћ Србије ''усмртиће'' независност Косова", рекао је тада Курти.

Курти је, такође, навео је председник Србије, да је "влада доделила министарство пољопривреде Србима, како могу да изађу и кажу нашим албанским сточарима и пољопривредницима да ће субвенције ићи Србима...Овим су дали добру прилику Србији да оствари своје планове о колонизацији и подели Косова".

Иса Мустафа, бивши косовски премијер, указао је Вучић, оценио је да је договором са са Српском листом "уништена владавину албанске већине".

"Власт ће функционисати по диктату Србије, будућа косовска власт зависи од гласова Српске листе, што значи од Београда", рекао еј Мустафа, а подсетио српски председник.Мустрафа је улазак Срба у владу прокоментарисао и као "масакр Србије у државним институцијама Косова".Посланица Доника Кадај Бујупи закључила је да "после формирања владе Косова треба честитати само Београду".

Он је показао новинарима карикатуру из приштинске штампе на којој је приказано како сви посланици у скупштини у Приштини љубе руку представнику Српске листе.

Има неких података о злочину у Пећи 1998, не могу о томе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да се у кафићу "Панда" децембра 1998. године догодио страшан злочин, да имамо обавештајне податке о томе који говоре о могућим починиоцима злочина, који нису "сасвим сагласни" са оним што је до сада предочено јавности 

Вучић је у обраћању јавности одговарајући на питања новинара рекао да није на њему да о томе говори, да то није питање за њега, и да он није тужилац.Како је рекао, зна шта је могуће да се тамо догодило, али, такође, и да нема права да о томе јавно говори. У Кафићу Панда 1998. године у Пећи убијено је шест српских младића, у доби од 14 до 25 година. 

У којој земљи је влада крива што приватник не да плате?

У којој је то земљи влада крива када приватник не исплаћује зараде запосленима, запитао је вечерас председник Србије Александар Вучић одговарајући на питање о критикама опозиције због неисплаћивања зарада радницима приватног предузећа "Ратко Митровић", оји раде на асфалтирању београдских саобраћајница.

"Неко критикује владу у Србији зато што приватник негде није дао плате радницима. У којој земљи то има? Нема ни у једној земљи", рекао је Вучић истичући да је реч о бесмисленим критикама."Они би да нас врате у рани фудализам или у неокомунистичко доба", приметио је, одговарајући на питања новинара на прес конференцији.

Вучић је додао да те критике остају бесмислене и мимо чињенице да је и само приватно предузеће демантовало наводе о неисплаћеним зарадама, а истакао је и да је град Београд платио све своје обавезе.Важно је, како је рекао, да се обезбеди да на тендеру победи онај са најбољом понудом, који ће најбрже, са најмање новца да заврши посао.

"Замислите да треба да јуримо сваког приватника - да ли си испатио плату или си исплатио само 6.000 динара. Шта хоћете да направите од ове земље? Не може нешто ненормално да победи нормално...", приметио је председник.Рекао је и да га је саопштење ПСГ-а "искрено насмејало", као и да га је "запрепастило да тако глупа саопштења објављује РТС", јер, како је рекао, не разуме да се објављују саопштења ванпарламентарне странке, и још "тако глупа саопштења".

Вучић је указао да ћемо у Србији ускоро имати проблем са недостатком радне снаге и да ће незапосленост бити смањена на испод 10 одсто."Немамо довољно радника из Србије, који хоће да раде и постаје све већи проблем да немамо раднике, а о томе нико неће да говори... Не, него је најбоље гутљај пива и 14 кафа дневно и да онда солим памет свима како ништа не ваља, а да не радим", рекао је Вучић и додао: 

"Само се надам да таква врста лудила у Србији никад неће победити".

Вучић: Увек сам се борио против буразерске политике

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да неће дозволити никоме, па тако ни Богољубу Карићу, да уништи и опљачка ниједну фабрику.
Он је, на конференији за штампу, на питање како коментарише намере Богољуба Карића да за јефтине паре купи фабрику и земљиште, рекао да код нас постоје процедуре куповине банака и земљишта.

Жеља Карића да постане премијер је, легитимна, каже, али, кад је о бизнису реч - сви се морају помирити с тим да се морају поштовати процедуре.
„Борио сам се увек против те буразерске трговине у којој договорите да нешто узмете по најмањој цени“, нагласио је Вучић и истакао да не зна да ли су ти наводи о Карићу тачни.

Подсетио је да у Нишу нема ниједне фабрике, изузев Фабрике дувана, коју није он довео лично, а довео их је седам, пошто је тамо својевремено све уништено и опљачкано.

„Тако нешто неће бити дозвољено ни Карићу, а ни другима“, закључио је Вучић.

Вучић: О родољубима и "родољубима"

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је Харадинаја видео само једном и да његов статус ратног злочинца остаје став Србије. Одговарајући на оптужбе Телевизије Н1 да сарађује са Харадинајем, он је рекао да је тог човека видео само једном када је био код Војислава Шешеља у Хагу и то из даљине.

"Како неко може да каже да сарађујемо, када га ми тужимо за ратни злочин? То је сигурно онда ''озбиљна сарадња''", иронично је рекао Вучић. Вучић је на питање о дијалогу о КиМ рекао да га многи називају издајником, док он никога није тим именом назвао у претходних пет година. Он је додао да постоји та жеља да се стално неко напада, што није добро јер свако има право да каже шта хоће.

"Први сам стао у одбрану Владе Костића који је дао интервју који је за јавност био шокантан, то сам урадио, јер сам нормалан човек", рекао је Вучић, додавши да ће свако мишљење бити део дијалога, али да треба водити рачуна да ли то онда остаје озбиљан дијалог.Он је додао да ће у САНУ сигурно бити оних који ће рећи да је издајник, као и да ће бити оних који ће бити за независност Косова.

Додаје, да већ сада може да каже којих пет академика ће рећи да је патриота,а којих пет да је издајник. Вучић је истакао да морамо бити реални по питању Косова, да изгубимо оно што морамо и не дамо оно што имамо. 

На констатацију новинара да звучи оптимистично када је у питању дијалог и КиМ, Вучић је поновио да никада није оптимиста, али и додао да ако сматрате да имате један, два одсто шанси...да онда морате да се борите да нестрсо учините.

Председник Србије је рако да је са представницима Српске око евентуалног уласка у косовску владу разговарао директор владине Канцеларије Марко Ђурић, за кога је рекао да је "тврд" и прави Србин који се увек бори за интересе Србије и српског народа, те да га је након састанка обавестио да представници листе сматрају да је улазак у владу једино решење и начин да Срби преживе, а он је тај став прихватио. 

Рекао је да од спрских представника очекује озбиљност и одговорност, да се чврсто држе једни уз друге, као и да и јесу изабрани за то да доносе тешке одлуке, али и упозорио да сви треба да буду свесни да неће бити превеликих резултата.

Вучић је указао да нам је до сада читава политика и промишљање било да кажемо шта не желимо и да нећемо да признамо независност...и да готово политку нисмо ни имали.Он је упозорио да ће се и даље дешавати напади на Србе на КиМ, али да ће их бити мање, али да ће сви дати све оид себе да се осећају безбедније и сигурније.

Последњих дана, упозорио је, говоре неки о томе да немка оцxцему да се разгивара јер је све у Уставу и подвукао да се заклео на Уставу да ће га поштовати.Међутим, додао је, мора да каже свима онима који не умеју да сагледају реланост да нису никакви родољуби и борци за српске интересе. . . 

У том смислу он је навео да Република Српска никада није имала већу подршку Србије него сада, упитао шта се десило са српским народом у Црној Гори док су они који сада нешто критикују били на власти и подвукао да сада ова валст гради Српску кућу у Подгорици, да ће Србија дати новац за Саборни храм у Мостару, помоћи ће Гламочу. . . 

Додао је и да је све то могуће јер је Србија постала снажна, економски јача, није пред банкротом а сада неки па лоше говоре и и онда када се повећавају плате и минималац за 11- 12 одсто.  Председник је рекао да имамо најтеже политичко наслеђе после распада Југославије од свих, а да сада имамо најбоље односе са свима и поред тога. 

Упитао је и у коју су то тако малу земљу дошли председници Кине и Русије, у коју ће можда доћи и председник САД...затим апострофирао да смо добили највише оцене од Светске Банке и ММФ...

"Када смо почели да обележавамо годишњицу НАТО бомбардовања, да нисте ви то урадили, ви велики јунаци, или је то урадио исти тим који жестоко нападате. Да нисте дизали споменике Гаврилу Принципу на Бледу и у Беоргаду? То нема везе са будућношћу, већ са нашим прецима и поштовањем наше крви и државе. Да нисте давали булевару име јунака са Кошара или подигли неки посменик јунацима? Није могло да стане у криглу пива и шољиуцу капућина...", рекао је Вучић. 

Он је поновио да ће у извештају о четири године дијалога моћи да се виде резултати преговора, а један од њих, због којег су га нападали и "стављали му кече на главу", зато што је успео да обезбеди да на северу КиМ 98 одсто полицајаца буду Срби.

Српској листи је поручио да настави да се бори за српски народ, поручујући им да косовско друштво да промене, али да сваку коју добију или изгубе - велику ствар су урадили за Србију.

"Хвала им што чувају Србију на КиМ, они и њихова деца, и Ракић, Јефтић, Стојановић... Бескрајно им хвала што се боре за огњишта, а увек ће бити оних који ће разумети њихову одлуку, јер основа за другу није ни било. Жао ми је шро вам нико није рекао хвала, од оних што све знају о Ким, а ниједно село нису посетили", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести