Вучић: Одлуку не доноси чија је мотка већа, већ народ

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, поводом најављеног еколошког протеста испред Председништва, да су протести у Србији дозвољени, али и поручио да о Рио Тинту неће одлучивати протести, већ грађани.
vucic
Фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bg

„Протести су дозвољени у овој земљи. Нисмо никада кажњавали ни оне који су противзаконито одржани ако нису насилни. Насилне протесте нећемо дозволити, а о лицемерју и свему другом оних који протестују могу да говорим данима, јер су бескрајни. Није Рио Тинто довео Вучић, већ Ђилас, Јеремић, Тадић и све друге поличке партије које су биле на власти“, подвукао је он.

Вучић је подсетио да су те раније власти потписале 11 папира у вези Рио Тинта, а да кључни о експлоатације нико још није потписао.

Казао је да се сада ти политичари баве Рио Тинтом, не што су почели да брину о народу, већ што би да се дочепају новца.

„Нећемо дозволити да упадну у институције јер ће се власт бирати на изборима, не упадом у институције“, додао је он одговарајући на питање како види карактер најављеног протеста на који је велики број функционера опозиционих партија најавили учешће својих чланова и ста се може очекивати на том протесту те какав је његов одговор на захтев да се протера РИО Тинто из Србије.

Вучић је казао да не види никакву посебну тему за протесте, јер још нико није донео никакве одлуке, те да ако неко буде доносио одлуку то ће бити народ.

„А аргумент неће бити чија је мотка већа или ко уме да виче више, већ потпуно слободно ће грађани моћи да се определе. Да ли на регионалном или националном нивоу нека размисле шта је боље. Спремни смо да прихватимо све што каже народ“, нагласио је он.

Вучић је рекао да они који позивају сада на протест немају никакве идеје и програм, планове, снове, чији сан је само како џепови да им буду пуни и због потпуне немоћи политичке протвнике туку и убијају јер немају ништа да понуде.

Најавио је и да ће се постарати да тог дана буде у згради Председништва, да ће радити и тог дана, иако, како кажу његови политички противник се ради о нерадном дану.

На Бледу много сусрета, најважнији са Мишелом

Александар Вучић најавио је да ће на Европском форуму на Бледу имати бројне разговоре, и да ће, као једини политичар из региона, учествовати на панелу у европском формату.

Вучић је на питање шта очекује од Форума на Бледу на којем ће учествовати и с ким ће се састати, одговорио да ће имати важан панел.

„Једини сам политичар из нашег региона који неће да учествује у регионалном већ европском формату“, нагласио је он.

Вучић је најавио да ће састати са председником Савета ЕУ Шарлом Мишелом, као и домаћинима, а верује и изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Додао је да ће се срести са многим европским лидерима, међу којима је и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен са којом ће се, каже, додатно договарати око њене посети Србији.

„Важан је сусрет са шефом Савета ЕУ. Верујем да ћемо моћи да разговарамо о томе да смоподигли ниво усаглашавања са ЕУ са 46 на 62 одсто. То ће бити и прилика да видимо како они гледају на будућност српског придруживања ЕУ“, закључио је он.

Ако се не поништи пресуда Бриселски споразум не постоји

Ако се не поништи пресуда Ивану Теодосијевићу јасно је да Бриселски споразум, одлуком Албанаца, више не постоји, поручио је председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, одговарајући на питање дали ће, уколико се не поништи пресуда Теодосијевићу, Срби изаћи на локалне изборе на КиМ, рекао да се такве одлуке доносе заједнички и да су, у случају непоништења пресуде, односно одлуке Албанаца да Бриселски споразум више не постоји, све одлуке могуће.

„Надам се да ће неко да поступа рационално и разумно, а да ће неко споља такође имати довољно мудрости и снаге да их призове памети да се тако понашају“, закључио је он.

Важно ми је да српски радници почну да раде

Александар Вучић изјавио је да ће пробна производња у Линглонг фабрици у Зрењанину почети у новембру, а она права у марту наредне године, као и да је то важно да би српски радници почели да раде.

Одговарајући на питање Н1 тв., о условима у којима ће радити кинески радници у тој фабрици, Вучић је рекао да не зна, али да је њему важно да почну да раде радници из Србије.

Председник је иронично приметио откуд то да је Н1 тв. сада заинтересована за то како ће и у којим условима радити кинески радници.

"Не знам, мени је важно да српски радници почну да раде", рекао је он.

Истакао је да ће фабрика Линглонг драстично да оснажи Зрењанин, али и Житиште, Нови Бечеј и Црњу.

"Средњи Банат је у тешком стању као и северни и зато нам је и тај аутопут веома значајан и много нам је важно да ћемо вратити Зрењанин на индустријски ореал...", рекао је.

Истичући важност Зрењанина, Вучић је рекао да је пођеднако важна и Кикинда, као и средњи Банат.

Циљ напада слаба Србија, али биће то тврда утакмица

Александар Вучић рекао је данас да је циљ све учесталијих напада на њега и чланове његове породице слабљење Србије, али је поручио да се Србија неће враћати у прошлост, а политичким противницима да им неће бити лако на изборима, јер народ зна ко се бори и ко му је обезбедио постовање и ко му гарантује бољу будућност.

"Гарантујем добру и тврду утакмицу, али борићемо се. Ми немамо помагаче из иностранства који желе слабу Србију, ми имамо грађане уз себе", рекао је Вучић одговарајући на питање ко стоји иза кампање бруталних напада на његову породицу.

Он је истакао и да је у питању политички налог, јер је по свим резултатима Србија у свом најбољем времену у свим областима.

"Србија драстично увећава предност у односу на земље региона", рекао је Вучић напомињући да јој то велике силе нису дозвољавале још од Берлинског конгреса, и све су чиниле да јој "сабију рогове".

То је и данас случај, констатује и пита зашто иначе неко не би усао у иницијатиову Отворени Балкан.

"Јер неки мисле да Србија тиме снази, да Балкан не би смео сам да се пита", навео је Вучић.

"Србија се национално уздиже, прави филмове о Дари из Јасеновца, подиже споменике јунацима. Све то није смела да ради, дрзнула се и зато мора да плати цену. Крив је Вучић, довесћемо послуснике а њега сменити", коментарисао је председник позадину напада.

Поносан сам сто заступам истину и када бих остао потпуно сам

Александар Вучић рекао је, одговарајући на питање да ли је тачне да је уз њега остало само пет сарадника, да разуме потребу Ђиласових и Мишковићевих новинара који говоре да је остао сам, али указује да су његови и пориви политичких противника за бављење јавним послом различити.

"Њихови су да трају сто дузе, да краду сто дузе, да не остане ниста, да имају велике реци, а мала дела и да стотине милиона евра остане јос некоме", рекао је Вучић истичући да су његови разлози да Србија напредује и да се виде резултати.

Када се говори о томе да је потуно сам, каже да их има неколико десетина и да ће се то измерити на изборима.

"Да сам остао и потпуно сам био бих поносан јер заступам истину и правду и марљивост и постен однос према дрзави", поручио је Вучић, додајући да му нико не може рећи да је украо новац или злоупотребио полозај, а да Србија има највеће плате и пензије у историји, више путева и пруга у изградњи него икада.

Поводом критка због градње ковид болница истиче да је спасено 1000 зивота и да то највише вреди, а да они то то критикују нису изградили ниједну болницу.

"Грађане не можете да преварите неистинама и лажима. Мој сан је напредак Србије, а ваш дубљи џепови", указао је Вучић.

Лажите, ја ћу одговорити, али оставите ми децу и породицу

Александар Вучић рекао је поводом најновијих напада на чланове његове породице, сина Данила и брата Андреја, па како каже и најмлађег сина Вукана, да тако бруталну камању никада није видео.

"Наравно да ме то боли и они знају да сам везан за породицу, зато ударају. У кампањи против њих за пет година нема насловних страна као против мене за два дан.Не тражим да мене мазе и пазе, лажите, ја ћу одговорити, али оставите ми децу и породицу на миру", поручио је данас Вучић.

Он је истакао да они који то раде немају никавог основа за такве нападе, да се измишљотине понављају попут оних да је његов брат Андреј власник Франша или латифундије у Војводини, а нема, како истиче, ниста од тога.

"Крив је јер се бори за свог брата и зато што је бубрезима напао пендрек", рекао је Вучић и додао да када је стигла пресуда да је имао лицну акрту, више нису имали ништа да кажу и ћутали су.

"Замислите да је тако ударен Ђилас, Стефановић, или неко други", упитао је Вучић.

Додаје да су "криви" и мали син Вукан, и Данило.

"Шта им је Данило урадио? Да ли је украо неки динар некоме?- упитао је Вучић.

"Мој син ради у продавници висе од две године. Тешко му је да издржи притиске", каже Вучић, али напомиње да ако би нешто лоше урадио морао би и да сноси последице.

Вучић напомиње да се Данилу замера што је његов син и што се са неким сликао.

"Ја сам се сликао са криминалцима који су покрали 619 милиона. Које је он кривично дело поцинио", упитао је Вучић и поручио да он (Вучић) неће да плаћа рекет , како каже, олошу из таблоида, нити да моли политичке протвинике и медијске газде да га постеде.

"Не тражим милост ни за поридицу, али питам засто то радите. Поставите се на секунд у моју козу и како бисте реаговали да вам неко свакога дана руши породицу", рекао је Вучић и дода да Данило има 23 године, а да му живот уништавају од 16, иако није ни богат, ни бахат.

Још без одлуке о устоличењу, не желимо додатне тензије

Александар Вучић изјавио је да још није донео одлуку да ли ће присуствовали устоличењу митрополита црногорско-приморског Јоаникија на Цетињу 5. септембра, за које је добио позив, наводећи да та ће његова одлука бити заснована на политичким аргументима, као и да не жели да изазива додатне тезније.

“Нисам још донео одлуку. Сагледавамо све и, при томе, нећу да се руководим оном што говоре безбедносне службе, нећи излаз за одлуку тражити у томе, већ ће моја одлука бити заснована на политичким аргументима”, рекао је Вучић одговрајући на питања новинара.

Он је додао да ће одлуку саопштити 2. или 3. септембра, свакако не дан уочи самог устоличења.

“Ни на који начин не желимо да изазивано додатне тензије или да правимо проблеме”, рекао је Вучић.

Он је пожелео много успеха митрополиту Јоаникију, патријарху Порфирију, а нашем народу и верном народу у Црној Гори бољу будућност.

Вучић је истакао и да Црна Гора мора да нам буде пријатељска земља.

“А, да ли смо сагласни са одлукама нечијег руководства, то је друга ствар. Друго је однос према народу у Црној Гори, поштујемо и волимо, без обзира на верску, националну припаднос. Наш посао је, наравно, да пре свега бринемо о припадницима српског народа”, рекао је Вучић.

Не искључујем могућег заједничког кандидата са СПС

Александар Вучић изјавио је данас да нема информацију да СПС жели да има заједничког председничког кандидата са СНС на наредним изборим, да о томе, каже, нису разговарали, али не искључује ту могућност.

"О заједничком председничком кандидату нисмо разговарали са представницима СПС, мени су јавили другачије информације, нисам чуо за ту идеју, али је не бих искључио као могућност", рекао је Вучић новинарима у Београду.

Заједнички кандидат СНС и СПС био би добар начин да се на тим изборима супротставимо "тајкунској коалицији која има много новца и која се финансира споља", рекао је Вучић одговарајући на питање Н1 ТВ., да ли ће СНС и СПС имати заједничког кандидата на председничким изборима о чему је говорио Ивица Дачић.

Спреман је, казао је, да прихвати различите улоге у будућој власти, ако ће то гарантовати развој Србије.

"Мени су важни резултати. Смер Србије је да напредује и побеђује", рекао је Вучић и истакао:

"Лично, а то сте могли да видите, мирнији сам него икада јер сам задовојан оним што смо изградили школе, болнице и аутопутеве, јер они који се боре за власт неће моћи ни да окречи те објекте, а неће моћи ни да офарбају ону белу линију по средини путева које смо ми изградили".

Задовојан је, истиче, јер ће се неко сетити да ту има и његовог доприноса.

"И идеја Београда на води је моја. Од оног мрачног места направили смо највеће градилиште у источној Европи", казао је.

Срећан је истиче када у тамошњим кафићима и Галерији види и оне који су били против градње Београда на води.

Рекао је да ће за предстојећу Нову годину то градилиште бити најлепше место у Европи и међу три најлепса у свету, биће, каже, симбол успеха Србије, а то је успеха који не можете да избришете, не можете да склоните, то ће остати као вечити траг ове власти.

Не слажем се како Годфри гледа на етикетирање Твитера

Александар Вучић рекао је да поштује америчког амбасадора Ентонија Годфрија и да са њим има добар однос, да се у нечему не слажу, а у нечему слажу, и да је то однос према новинарима који се у Србији не смеју нападати.

"Не слазем се како гледа на етикетирање домаћих медија од стране америцке компаније Твитер", рекао је Вучић коментаришући Годфријеву изјаву о томе и напоменуо да је Годфри за Твитер рекао да је то приватна компанија.

"Па што си се после тога залио на писање приватног медија и износио оптузбе на рачун целе Србије позивајући се на приватни медиј у овом случају Српски телграф. Како то Твитрер има право јер је приватрни меди,ј а Српски телерграф нема право", упитао је Вучић.

Он је рекао и да се амбасадору извињава, јер има храбрости да те нелогичности примети, уз све поствање које, како каже, има према њему, и то што га сматра интелиигентним и добрим амбасадором.

"Што се тиче других ствари, делимицно је у праву", казао је Вучих и оценио да наси противници нису они који слузе било коме, или они мисле да слузе истини.

"У праву је Љиљана Смајловић када казе да је успех САД то што су све у свету убедили да Глас Америке, ДВ, ББЦ нису пропагнада", рекао је Вучих и иронично приметио да су то "објективни и непритстрасни медији", али да им то нико не верује.

"Али они нису таргетирари и обелезени као неки од медија који не зеле да сарађују са тајкиунима и лоповима овде у Србији", истакао је Вучић.

Каже да је Годфри у праву што се тиче тога да новинари не смеју да буду криви.

"Позивам све људе у Србији да се супротсављају онима који јесу извор зла, а то су тајкунски лопови, то не смеју да буду новинари. То не сме буде ни Славиша Лекић. Цитирајте оно што говори, најбоље говори о себи", навео је Вучић.

Он је додао да би сваки коментар на Лекићев рачун или увреда били погрешни и непотребни даће некоме повод да га нападне, а напди и убиства новинара поручио је Вучић у Србији не смеју да се десе.

"Нека му одговоре али без претњи и увреда", поручио је.

Каже и да оне који су плаћени из иностранства, не треба називати страним плаћеницима, и агентима и да их треба пустити да плате овде порез.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести