Вучић: Одмах повезати метро са железничком станицом Прокоп

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић поручио је данас током обиласка радова на изградњи београдског метроа на Макишу да се убрзају радови на том инфраструктуроном пројекту, као и да се метро повеже са железничком станицом Београд центар у Прокопу.
с
Фото: FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bs

Вучић је истакао током обиласка радова да је веома важно да када неко путује метроом може да лако пређе на брзу пругу у станици Прокоп и да је зато важно да се одмах, у старту, повеже метро са пругом Београд - Нови Сад.

Министар финансија Синиша Мали је рекао да ће трећа линија метроа ићи преко Прокопа, а Вучић предложио да пробају да нађу решење да метро буде одмах спојен са железничком станицом у Прокопу.

Момировић је рекао да већ постоје три решења за то и да се ради на томе.

Вучић му је поручио да пожуре са тим пошто ће Београд добити прву линију метроа већ за пет година и да је важно да се сада не направи грешка, па да се после исправља, већ да се одмах суштински реше саобраћајнице проблеми у Београду.

Председник је рекао, обраћајући се министру грађевинарства Томиславу Момировићу, да се што више ангажује на релиазацији инфраструктурних пројеката, како би земља могао да се настави раст земље и напредак српске економије.

Министар финансија Мали је приметио да упркос актуелној ситауцији у Европи и свету ниједан инфраструктурни пројекат у Србији није обустављен.

Председник је поручио кинеским извођачима радова да се држе предвиђене динамике радова и не касне, а ако могу и да их убрзају.

Вучић извођачима: Убрзајте градњу метроа, обезбедићемно финансирање

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да ниједан инфраструктурни пројекат у земљи не сме да стане, јер једино тако можемо у овим тешким условима за задржимо раст земље.

Вучић је током обиласка радова на изградњи београдског метроа рекао да је дошоа да ободри људе и да им поручи да убрзају реализацију пројеката.

Председник је у разговору са француским амбасадором Пјером Кошаром Вучић завалио француским компанијом на посвећености и изразио уверење да ће пројекат бити додатно убрзан.

Амбасадор је рекао да ће француске компаније урадити најбоље што могу београдски метро и истакао да је Ежис већ урадио студију изводљивости и утицаја на животну средину.

Вучић је казао да ће и екпропријација земљишта за тај пројекат бити убрзана.

Нагласио је да ће београдски метро модернизовати Београд и решити саобраћајне проблеме.

Мали је пренео да се изводе радови на 71,9 хектара 57 милиона евра плус ПДВ, као и да ће ту бити изграђен депо, који ће бити основ за све.

Истакао је да је тај новац буџетом већ обезбеђен, а Вучић је додао да за тај део држава није тражила финансирање споља.

Фото: FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bs

Вучић је разговарао и са вршиоцем дужности кинеског амбасадора, који је пренео председнику да је кинеска компанија спремна да заједно са домаћином и француским партнерима предузме максималне напоред да пројекат буде што пре реализован.

Вучић је рекао Кинезима да уложе додатне напоре на пројекту:

"Ми ћемо обезбедити финансирање, а ви појачајте радове", поручио је Вучић.

Мали је рекао да је у првој фази било за експропријацију било 749 парцела за експропријације земљишта.

Вучић је рекао да укупно има око 4.000 парцела за експропријацију укупно.

"Урадили смо нешто више од једне шестине, али за прву линију скоро све", рекао је Вучић и додао да су радови за сада нешто испред плана и да је велика промена у односу на зимус.

Не смемо да заустављамо радове, јер упркос тешкој ситацији у Европи и свету не желимо да зауставимо раст.

Вучић: Ничега спорног није било у говору у Глини

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ништа спорно нема у вези његовог говора у Глини за шта стижу најаве из Хрватске да ће га тужити као одговор на оптужнице које је Тужилаштво за ратне злочине Србије подигло против четворице хрватска пилота за бомбардовање избегличке колоне у Олуји.

Вучић је, након обиласка радова на изградњи београдског метроа на Макишком пољу, одговарајући на питање ТВ Н1 да ли се плаши евентуалне оптужнице из Хрватске из које стижу такве најаве а због његовог говора у Глини који је наводно подстицао на агресију и на ширење Србије до граница велике Србије, казао да је поносан на то о чему говоре и да ништа спорно није било.

"Неколико дана после тога поубијали су Србе који тамо живе, а не Срби њих. Изгледа да сте заборавили шта је било 1995. Нису Срби убијали Хрвате, него су Хрвати убијали Србе и нису Срби протерали Хрвате из Глине, него обрнуто", казао је председник.

Иронично је додао да "изгледа да његови подстацији нису били успешни и да нису вредели".

Како каже, тако се увек дешава када неко нема политику и мисли да ратне злочине може да чини и да убија људе.

"Ја нисам убијао никога, а ови људи јесу и то су убијали децу. Жао ми је што ви на Н1 то не видите и што за вас српска деца нису важна, али за мене јесу, много важнија од моје политичке и било какве друге судбине", навео је председник одговарајући на питање новинара овог медија.

Додаје да је срећан што српски државни органи раде на заштити жртава, истине и на томе да тешки злочини, убиства, прогони, посебно тешка убиства, не смеју да прођу некажњено.

"На срећу, никада никога нисам убио и поносан на ту чињеницу", закључио је Вучић.

Вучић: Став Србије о сукобу у Украјини исти од првог дана

БЕОГРАД: Србија се није придружила ниједној рестриктивној декларацији против Русије, поновио је данас председник Алексанар Вучић и додао да декларација која је усвојена у Тирани пре неколико дана, а коју је Србија подржала, нема везе са санкцијама, и да Србија не мења свој став ни по том питању, ни по питању подршке територијалном интегритету Украније.

На констатацију новинара да се Србија није придружила ниједној од 23 декларације против Русије, “али јесте у Тирани“, Вучић је рекао да то ипак није тако, односно да је декларација из Тиране регионална, документ Јадранко-јонске иницијативе, и нема везе са санкцијама.

“Санкцијама се придружујете тако што ЕУ позове на придруживање, а декларације могу да буду правно политичког карактера, стриктно политичког карактера или да носе конкретне рестриткивне мере”, појаснио је председник Србије.

Декларација које носе рестиркитвине мере има 22 или 23.

“И на свих тих 22, 23, а тиме се ни не поносим нити критијујем, само износим чињенице, нисмо гласали ни за једну. Једина смо земља која није гласала ни за једну рестриктивну меру против Русије на европском путу”, рекао је Вучић.

Додао је да су декларације у УН које је Србија подржала правно политичког карактера, и немају везе са санкцијама.

Зато је истакао да се у ставу Србије, ништа није променило.

“Наш став је исти од првог дана, од седнице Савета за националну безбедност, да осуђујемо упад на територију суверене земље, каква је Украјина. Ни код санкција се ништа није променило”, указао је Вучић.

Приметивши да појединци говоре како ће неко да сакрије промену става, Вучић је рекао да никада нико ништа неће да сакрије, јер је суштина политике да се грађанима говори истина, колико год била тешка и болна.

“Нико не планира ништа да сакрије, нити је то могуће, нити то хоћемо. А, притисци су велики, много већи него што мислите, до граница да нисам видео у 10 година, а искусан сам … Али, шта сада да радимо, да нестанемо због тога, да не кажемо шта мислимо…? Ок, док можемо да издржимо да чувамо своју политику”, рекао је Вучић.

Како је рекао, ако дође до тога да не можемо да чувамо своју политику, онда ће да се обрати грађанима, да им каже истину, али до сада, подсећа, Србија 89 дана чврсто држи позицију као првог дана.

С Путином три важне ствари- количине, цена и сигурно снабдевање

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су за њега три ствари важне у разговору са руским председником Владимиром Путином за неколико дана - количине гаса, цена гаса и сигурност снабдевања.

На питање новинара да ли очекује да ће Путин током разговора, кроз неколико дана, имати политичка условљавања од којих се зависити цена гаса, Вучић је рекао да не може да зна шта ће Путин њега да пита, већ да зна само шта ће он питати руског председника.

"За мене су три ствари важне, а то је количина гаса, цена гаса и сигурност снабдевања гаса, плус разговор о свим осталим питањима", рекао је Вучић.

"Ја знам како се ја припремам за састанке, а како се припрема он, морате да питате људе из његовог кабинета, то не могу да знам", додао је Вучић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести