Вучић: Дозволићемо све протесте, насиљу је крај; Демонстранти испред председништва

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић из Председништво Србије у 12 часова обратио се јавности поводом синоћњег упада неких опозиционих лидера и групе демонтраната у РТС, као и поводом годишњице погрома на Србима на Косову и Метохији. Док је Вучић држао конференцију, демонстранти предвођени опозиционим лидерима, прескочили су ограду и дошли испред улаза зграде на Андрићевом венцу.
1
Фото: Танјуг/ Димитрије Гол

Вучић је конференцију отворио изјавом поводом годишњице погрома над Србима на Косову и Метохијии навео да ће Србија штитити свој народ на КиМ уколико они који морају да га чувају тај посао не обаве

„Нато мора да разуме да је њихов посао да на сваком месту заштите Србе, желимо добру комуниакцију са њима, али очекујемо да реагују у свакој ситуацији уколико би српски народ био угрожен“, рекао је Вучић.

Када је реч о упаду у РТС, Вучић је нагласио  да држава неће дозволити насиље. Он је нагласио да ће држава дозволити све врсте протеста, али да је насиљу дошао крај. Сваки обилик насиља биће санкционисан, истакао је Вучић.

„Ако мисле да насиљем могу да остваре политичке резултате - варају се“, нагласио је Вучић.

Он је замолио све људе и грађане Србије, и оне који другачије мисле, да се уздрже од насиља јер ће сваки облик насилног понашања бити кажњен у складу са законом.

Фото: Танјуг/ Димитрије Гол

„Наишли су на тврд орах, на неког ко се ничег не плаши, ко се не плаши да им каже у лице да су најгоре лопуже; они који крше закон пред законом ће одговарати“, рекао је Вучић о лидерима опозиције.


Идентификована особа с тестером у РТС-у

Председник Александар Вучић изјавио је да је полиција идентификовала особу која се синоћ у згради РТС појавила с моторном тестером.

Полиција је идентификовала особу са тестером. Надлежни ограни раде свој посао, не брините. И њега и многе друге, рекао је Вучић у обраћању јавности, на питање новинара да ли је та особа идентификована.

Надлежни органи ће све да ураде како треба, подвукао је Вучић.


„Добио сам информацију да се народ на КиМ окупља, хоће да крену у Београд, да ме бране; нема потребе да ме брани било ко, фашистичко-тајкунска банда никад неће владати Србијом“, рекао је Вучић.

Вучић је изјавио да очекује подршку само свог народа и да га не занимају рекације западних амбасада.

Он  је, упитан како је могуће да западни амбасадори нису осудили упад у РТС, а осудили су истог тренутка упад у македонску скупштину, рекао да је интересантно како имају двоструке аршине.

"Велики пријатељ тајкуна Ђиласа, македонски премијер Зоран Заев похвалио се како су осудили министра унутрашњих послова зато што није спречио грађане да упадну у скупштину. Могли би и ми да размишљамо о одговорности Небојше Стефановића што је пустио да уђу фашиста Бошко Обрадовић и други у РТС. Међутим рачунам да су Стефановић и полиција мислили да имају псола са одговорним људима и да им тако нешто неће пасти на памет", рекао је он.

Указао је да очекује подршку свог народа, а западне амбасаде нека раде свој посао, у који неће да се меша.Фашиста Обрадовић и тајкуни Јеремић и Ђилас су нервозни и желе да се врате на власт да би поново пљачкали, истакао је Вучић.

Он каже да је разлог њихове нервозе то што се све мање грађана окупља, а синоћ их је "у пику" било "у главу" 1.504, а на крају значајно мање.

Он је рекао да се њих не плаши и да је спреман да се и даље бори за Србију.

"Ја се борим за Србију, не плашим се њих, тајкуни хоће поново на власт, јер се плаше и јер су опљчкали целу Србију", поручио је Вучић.

Он је додао и да је синоћ главна вест у Приштини била да је Ђилас претучен.

"А само он је тукао људе, нико га пипнуо није", напоменуо је Вучић.

"Немам проблем да говорим јавно, људи у Србији могу да виде колико су Ђилас и Јеремић опљачкали, а Обрадовић је обичан ситан фашиста и насилник", навео је он.

Вучић је поручио да су наишли на тврд орах и некога ко се ничега не плаши.

"Мета им је тај који их се не плаши да им у лице каже ста су опљачкали, мета сам ја јер спроводим националну косолидацију Србије", поручио је Вучић .

Како је рекао, он се не плаши ничега, у Председништву нема полиције већ само његово обезбеђење.

"Као што видите, имам своје обезбеђење које чине Кобре, али њих је толико мало, да ови јунаци (напољу)..., али моје обезбеђење ни ја, нећемо да бежимо и нећемо да се склањамо", поручио је Вучић.

Истакао је, такође, да је насиљу дошао крај и да ће сви који су синоћ учествовали у насиљу и који буду насилни одговарати пред законом.

Протест испред Председништва

Обрадовић, Ђилас и још неколико лидера СЗС прескочили су ограду око зграде председништва и дошли испред самог улаза у здање на Андрићевом венцу.

И остали демонстранти су у једном тренутку  пробили заштитну ограду и дошли испред службеног улаза у Председништво. 

Протест се једним делом пребацио у улицу Српских владара. Стигли су и припадници Жандармерије.

Демонстранти су викали "Готов је", "Ухапсите Вучића", "Оливер Ивановић".

Фото: Танјуг/ Тања Валић

Обрадовић је претходно рекао да су ту дошли да би им Вучић објаснио шта се десило синоћ у РТС.

"Он ће то најбоље да уради. Данас смо овде да изразимо свој протест против онога што се десило у згради РТС, када су побуњени грађани дошли да врате што је њихово. РТС је власништво грађана", рекао је он, уз тврдњу да Драган Бујошевић уређује програм по налогу Вучића. 

Он је поновио да се тражи оставка Вучића.

Фото: Танјуг/ Тања Валић

На главном улазу у Председништво појавили су се Борко Стефановић и Јанко Веселиновић који су у разговору са полицијом тражили да уђу унутра да би, кажу, "рекли своју верзију истине".

Дуж целе зграде Председништва распоређени су припадници Жандармерије.


Блокирани улази у Председништво

Демонстранти окупљени око зграде Председништва Србије блокирали су сва три улаза у ту зграду.
Пред главни улаз дошли су Драган Ђилас, Јанко Веселиновић и Борко Стефановић, а Ђилас се затим упутио и ка службеном улазу из улице Краља Милана, јавља извештач Тањуга са лица места.

Један део демонстраната дошао је до бочног улаза који гледа ка Старом двору.

Они су блокирали и тај улаз, а жандармерија је направила живи зид око демонстраната, јавља извештач Тањуга са лица места.

Припадници жандармерије позивали су окупљене да се смире, како не би било неких проблема.

Група демонстраната предвођена Борком Стефановићем поставља ограду испред тог улаза коју је полиција нешто раније склонила. 

Иначе, демонстранти су окружили зграду Председништва, а повремено узвикују “оставка, оставка”.

У Пионирском парку су неке ограде оборене.


Како јавља извештач Танјуга, ситуација је у једном моменту била напета.

Новинарима су се обратили и Стефановић и Веселиновић и том приликом рекли да је једини захтев окупљања оставка Вучића. Стефановић каже да траже да се председник суочи са грађанима и да очекују да изађе, обрати се народу и каже да подноси оставку.

"Мислим да је то најпоштеније, али сумњам да ће то урадити", истакао је Стефановић.

Веселиновић је рекао да је основни разлог оставка Вучића и да су за то ту.

На питање који су даљи потези, Веселиновић је рекао да мају неколико опција, али да ће видети шта ће се дешавати даље.

Поручују и да ће остати испред зграде Председништва до даљнег.

Дневник, Танјуг

Кубуровић: Опсада предсесниства је терор над демократијом

Члан Председништва СНС Нела Кубуровић каже да је данашња опсада зграде Председништва Србије у којој су учествовали Бошко Обрадовић, Драган Ђилас, Борко Стефановић и остале присталице СЗС, незапамћен терор над демократијом, институцијама и грађанима ове дрзаве.

Кубуровић их је у писаној изјави достављеној Танјугу упитала да ли су их на факултетима и свеуцилистима чијим дипломама машу учили да упадају, руше и униставају туђу имовину и дрзавне институције.

"Имовину коју су платили грађани Србије, ти исти за чије се добро ви наводно залазете? Је ли то демократија и боља и здрава Србија за коју се борите?”, упитала је Кубуровић, која је и министар правде у Влади Србије.

Поручила је да Србија неће бити земља хулиганства и насиља, каквом они желе да је начине, истичући да то неће дозволити ни овај председник Србије ни ова Влада.

Кубуровић је позвала дрзавне органе да “на насиље не одговарају насиљем, али да ставе до знања да ће свако ко уцини неки прекрсај или кривицно дело одговарати у складу са законом”.

Гојковић: СзС наставља са политиком насиља

Председница Скупштине Србије Маје Гојковић најоштрије је осудила насиље које промовише Савез за Србију на челу са Драганом Ђиласом и Бошком Обрадовићем, који су након јучерашњег вандалског упада у Радио телевизију Србије, данас наставили са политиком насиља и нападом и на припаднике МУП-а. 

"Фашистичким методама, нападом на медије и легитимне институције, желе да изазову хаос на улицама, а таквој ескалацији прибегавају очигледно свесни да губе подршку и оних грађана који су учествовали у протестима", саопштила је Гојковић.

Они, који заговарају политику вешала и тестера и који су опљачкали државу и сада очигледно желе да се врате на власт насилним методама, мимо изборне воље грађана, морају да знају да не могу овако уплашити легално и легитимно изабраног председника Србије Александра Вучића, који је добио огромну подршку грађана и спречити га да обавља свој посао на изградњи пристојне и модерне Србије у интересу грађана, рекла је она.

Чињеница да насиље изазивају посебно на данашњи дан, када се обележава 15 година од страшног погрома Срба на Косову и Метохији и у време када се Србија бори да одбрани интересе државе и Срба на Косову и Метохији, истакла је Гојковић, говори да они раде у неким својим личним интересима, а супротно интересима грађана и државе Србије.

Председница скупштине позвала је све надлежне органе да процесуирају и у складу са законом санкционишу све оне који су напали припаднке МУП-а и спроводили насиље и током упада на РТС и испред Председнштва Србије. 

Србија је демократска држава, где су мирни протести грађана дозвољени, али насиље се не сме толерисати и надлежни органи ће заштити правни поредак земље, навела је Гојковић.

Лончар: Цела Србија видела силеџијско понашање опозиционих лидера

Министар здравља Златибор Лонцар оценио је да је у синоћним догађајима око и у РТС- у, као и на улицама Београда данас, цела Србија могла да види силедзијско понасање опозиционих лидера и њихових присталица, који су насилним путем хтели да русе правни поредак насе дрзаве.

"Надлезни државни органи морају моментално и без изузетка да реагују на овакве и сличне појаве када појединци без икаквог легитимитета и подршке грађана Србије покусавају на вулгаран и силеџијски начин да угрозе правни поредак насе дрзаве", рекао је Лончар.

То су људи које Србији не зеле стабилност, просперитет и нове инвестиције, то су људи којој нашој деци доносе несигурност и неизвесност, рекао је Лончар за Танјуг.

"Србија је гласала за Александра Вучића, не једном већ више пута и то у огромној већини, што силеџије попут ових од синоћ и данас никада неће доживети", истакао је министар.

Он је поновио да инсистира да сви дрзавни органи да поступе у складу са својим овлашћењима и спрече даљу ескалацију терора мањине над већином и свима онима који часно и савесно раде свој посао како се овака дешавања више никада не би поновила, јер смо обавезни да нашој деци оставимо уређени систем, а не анархију и јавашлук, какви неки призељкују.

Маске пале, јасно да је фашиста Обрадовић нови лидер опозиције

Члан Председништва СНС Горан Весић изјавио је да је пошле синоћњег и данашњег насиља које је почело упадом “хулигана” у зграду Радио телевизије Србије, које је предводио лидер Двери Бошко Обрадовић, јасно да је тај “фашиста” постао нови лидер српске опозиције.

Весић је навео да се у јавности одавно поставља питање која идеологија окупља лидере опозиције, “осим мржње према Александру Вучићу”, и додао да је сада јасно да је то “идеологија фашизма коју вец 15 година у Србији доследно спроводи ултрадесничарски покрет Двери”.

“Човек који се диви савезнику Адолфа Хитлера српском фашисти Димитрију Љотићу, човек који је увео говор мржње и физичко насиље у Скупштину Србије, човек који је оптужен за насиље над женама, човек који је вођа разбијачких одреда и напада на ЛГБТ популацију, човек који туче новинаре постао је лидер којег следе Драган Ђилас, Зоран Лутовац и Вук Јеремић”, рекао је Весић у изјави за јавност.

Како је истакао, жалосно је што је Обрадовић постао симбол и предводник оних који се декларативно залажу за демократско друштво и улазак Србије у Европску унију.

Весић је навео да у недостатку идеологије и идеја, једино што лидерима опозиције преостаје је насиље и трчање за, како је оценио, фашистом Обрадовићем који би Србију да претвори у концентрациони логор у складу са идеологијом коју заступа.

“Србија никада није била фашистичка држава. То није у нашој традицији, и зато је хулиганство и насиље које предводи фашиста Бошко Обрадовић, а којег прате Ђилас, Лутовац и Јеремић осуђено на пропаст и зато нема подршку грађана”, закључио је Весић.

Симић: Срби са КиМ спремни да бране државне институције 

КОСОВСКА МИТРОВИЦА У Косовској Митровици, поводом нереда у Београду током данашњих демонстрација дела опозиције, Митровчани су се спонтано окупили, спремни да крену у главни град, како би, како каже потпредседник Српске листе Игор Симић, уколико је потребно бранили државне институције. 

"На данашњи дан када српски народ на Косову и Метохији обележава 15 година од страдања у погрому албанских екстремиста 2004. године уништавајући све српско пред собом, данас, и синоћ, имали смо прилике да видимо да петоколонаши у Београду покушавају да униште институције Србије и покушавају да окупирају легитимну и легалну власт, да преотму власт од народа зарад сопствених џепова и сопствених интереса"”, рекао је Симић.

Он додаје да Срби са Косова и Метохије већ 20 година знају како се бране и штите институције Републике Србије и Србија и истиче да су спремни да Србију бране и у Београду ако је потребно. 

“Спремни смо ако је потребно да бранимо Србију од оних који је доживљавају као место где могу да узму новца колико им је потребно, а да их апсолутно није брига за обичан народ”, наводи. 

Позвао је све Србе широм централне Србије да не наседају на провокације “петоколонаша - Ђиласа, Јеремића, Обрадовића” и истакао да је потребно да сви у држави буду јединствени више него икада како непријатељима не би дали,како каже, повода да се радују због онога што се дешава у Београду. 

Симић истиче да радује то што је највећи број - 95 одсто грађана централне Србије, пре свега Београда, али и осталих градова, као и овде у Косовској Митровици “те протесте које организују милионери апсолутно игнорисао и није желео да им да никакав легитимитет”. 

УНС: Међународне организације да осуде упад у РТС

Удружење новинара Србије (УНС) затражило је од Међународне федерације новинара, Европске федерације новинара и Представника ОЕБС-а за слободу медија да осуде упад групе протестаната предвођених опозиционим лидерима у Радио-телевизију Србије.

У обраћању међународним новинарским организацијама, чији је УНС члан, наведено је да су опозициони лидери са групом од најмање 100 протестаната упали синоћ у просторије јавног сервиса са захтевом да се директно укључе у вести, саопштено је из удружења.

УНС је подсетио да је у свом синоћном обраћању јавности од опозиционих лидера и протестаната тражио да мирно напусте медиј, да се ради о неприхватљивом притиску на новинаре, медијске раднике и независност уређивачке политике РТС-а.

После двосатне блокаде, како је навео УНС, интервенисала је полиција која је изгурала протестанте из зграде РТС-а нешто пре 23 сата.

До преко потребног дијалога у српском друштву, поновио је УНС, не може доћи у атмосфери насиља и бесправног запоседања зграде РТС, у присуству људи у фантомкама и полиције, наводи се у саопштењу.

Фото: Танјуг/ Тања Валић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести