Вучић: Осиромашени уранијум - злочин без преседана

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће Србија озбиљно да истражи последице НАТО бомбардовања осиромашеним урањумом, оценивши да се ради о злочину без преседана. 
vucic loncar
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Вучић је, приликом обиласка Института за онкологију и радиологију Србије, поводом завршетка радова на изградњи и опремању објекта Онкологија 2, најавио да ће држава и даље да улаже у здравство, јер је то указивање поверења у наш здравствени систем.

Рекао је да је сазнао од лекара да има све више деце оболеле од рака. 

Нисам никада сасвим веровао у све терорије о осиромашеном уранијуму, да су за све криви они који су нас бомбардовали, али данас у разговору са лекарима, иако су разлози мултифакторијални, свакако један од разлога за обољења је осиромашени уранијом, јавља се код деце чији су родитељи око 90-тог годишта. Да ли ћемо успети да докажемо то или не не знам, јер је доста завршило у Ибру, Дунаву или Црном мору. Сви лекари мисле да је то оставило значајне последице. То злочин без преседана, подвукао је Вучић.

О Блајбургу: Није последњи пут, само здружени опстајемо

Председник Србије изјавио је, поводом скупа у Блајбургу, да то није ни први, ни последњи пут да се одржава, али да Срби и Хрвати само здружени и кроз сарадњу могу да опстану, ма колико многим Хрватима било тешко тако нешто да чују, а неким Србима – још теже. 

Ни први, ни последњи пут... Сваке године ће се они окупљати, они се тиме поносе, ми то не разумемо, рекао је Вучић новинарима у Београду.

Он је, међутим, скренуо пажну на то да се ствари и прилике у свету мењају и да поједини људи живе у добу од пре 5, 10 или 50 година и не разумеју шта ће све да се промени.

Неки не разумеју да ће Срби и Хрвати живети у много бољим односима, иако неки желе управо обрнуто, рекао је Вучић и додао да смо и једни и други мали и “нестајемо”.

Само здружени можемо да опстанемо и останемо, иако је то многим Хрватима тешко да чују, и неким Србима још теже, поручио је он.

Подсетио је да данас Хрвата у БиХ има 320.000 у односу на 760.000 пре ратних сукоба и да се тај пад десио за само 25 година, а слични процеси се дешавају и Србима, мада не у толиком проценту, али и муслиманима.

Код свих је пад, празне се ови простори и зато се залажем  за макроекономску унију. Без граница, са сличним таксама, да све упростимо, да све иде без баријера. Тако ће бити више посла и више будућности за све. Ако то људи разумеју имаћемо шансу, ако не - ништа, закључио је он.

И сами смо криви за оно што се догодило с КиМ... 

Председник Србије је рекао да се не плаши никаквих санкција запада у процесу решавања питања Косова и Метохије, колико га брину “пузајући проблеми”, попут одласка људи из Србије и ниског наталитета.

Подсетио је да смо за овакву ситуацију и веома лоше околности у којима се решава проблем Косова и Метохије донекле и сами одговорни, имајући у виду погрешну политику и неке потезе Србије којима смо практично ставили “печат на коверат косовске независности”.

За евентуалне санкције питали су га новинари поводом информација о договору Европе и САД о Косову, недавно у Вашнгтону, односно о “вашингтонском документу”.

Нагласио је најпре да није видео никакав документ са недавног састанка такозване Квинте у Вашингтону, те да оно што се тамо могло говорити и не може бити неко велико изненађење, јер је реч о земаљама које су све признале косовску независност.

Неће бити санкција, то је све што могу да кажем. Нисам видео никакав вашингтонски документ. Начуо сам шта неки нуде као своје принципе и нека начела. Нешто ми је полузванично саопштено. То није ништа посебно ново, објаснио је.

Вучић је подсетио да су земље квинте признале једнострано проглашену независност Косова, које покушавају да виде шта за Србе могу да учине да би они признали независност Косова у границама те самопроглашене државе. 

Ја о томе говорим јавно и нескривено пред свима, рекао је и додао да се ми Срби правимо као да се ништа није догодило.

Подсетио је да смо имали 1999, па 2004, а затим 2008, када је једнострано проглашена независност Косова, када су, каже, “неки бежали у Румунију”, уместо да предузимају кораке, а неки се скривали, а да је потом уследио катастрофалан потез 2010. -2011, када смо себи ставили печат на коверат косовске независности. 

Десиле су се грозне ствари за које смо делимично одговорни сами ми, посебно за Међународни суд правде, захвлајујући глупој и неодговорној политици појединих људи. А сада се борим да из амбиса извучемо земљу и постигнемо највише за нашу државу и грађане. Наставићемо ту борбу, подвукао је он.

Вучић је рекао да је помало забринут, али не и успаничен да би говорио какве су тешке последице могуће. 
Више се плашим пузајућих проблема за Србију, проблем одласка људи и слабог наталитета, објаснио је он.
Констатовао је да неки људи углавном размишљају од избора до избора, а он, каже, размишља шта ће да остане иза нас за 20 и 30 година. 

Према његовим речима Србија је данас јача, и да би позиција земље било снажнија да је својевремено, у тим кључним годинама, имала озбиљније, одговорније и снажније руководство, не кохабитацију, већ јединствену власт и да се неки нису борили само за власт преко Американаца.

Ђилас Роме трпао у контејнере, а прича о фашизму...

О фашизму говори човек који је Роме “трпао у контејнере”, приметио је председник Александар Вучић у коментару на интервју Драгана Ђиласа, а на његове тврдње да није тајкун, већ пословни човек - констатовао да о томе најбоље говори чињеница да су његови приходи после силаска с власти били 60 пута мањи. 

Вучић је, на питање новинара да прокоментарише Ђиласове тезе из интервјуа да није тајкун, да није користио политички утицај да се обогати, те да ће Србија једном почети да обелеžава два пута годиšње победу над фаšизмом - први пут 9. маја, а други пут - на дан смене актуелне власти.  

О фашизму говори човек који је Роме трпао у контејнере, и било нам је потребно три милиона евра и четири године да тај проблем решимо са ЕУ, рекао је Вучић. 

Што се фашизма тиче, мислим да су и наши људи видели како је Србија обележила Дан победе над фашизмом, где и како је Србија тим поводом била уважена, нагласио је председник.

Приметио је, у том контексту, и како с њим новинари разговарају и да му постраве питања о свему, како својевремено нису смели да се поставе према Ђиласу.  

Нисте то смели да урадите с Драганом Ђиласом од 2008. до 2012. године... Смели сте Тадићу, да будем искрен, али Ђиласу нико нигде, рекао је Вучић, а, на опаску једног новинара да им је Ђилас “запупио врата”, додао: “Добро сте прошли, следећи пут чувајте главу”. 

На Ђиласове тврдње да није тајкуну, те да се није енормно обогатио управо користећи политички утицај, Вучић је изнео податак да је Ђилас 2007. године пријавио женину кућу на Дедињу, аутомобил САБ 2003. годиште и 70.000 евра уштеђевине. 2016. он пријављује, а од 2013. није на власти, само у својим некретнима два милиона 22 хиљаде евра вредности, плус четири и по милиона евра за једну зграду и то није четири по милиона већ и пута два - дакле то је  6. 522.000  евра. То је све зарађено у периоду од 2007. до 2012. године, указао је Вучић. 

Како је рекао, на то треба додати и 25 одсто власништва над Мултиком групом, плус остатак власништва у тој групи. . . 
Реч је, каже Вучић, о око 50 милиона евра стечених између 2007. и 2012. године, са укупним приходом од око 180 милиона евра, а није реч о производњи, и то све време док је био на власти.  

Додао је да о томе говори и чињеница да је добит коју је Ђилас пријавио за 2016. годину чак 60 пута мања него у 2012. години, када је био на власти. 

Толико о бизнису, констатовао је Вучић. 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести