Вучић отворио погон компаније "Регент" у Свилајнцу

СВИЛАЈНАЦ: Нови погон швајцарске компаније "Регент лајтнинг" у Свилајнцу, која ће запослити више од 120 радника, пресецањем врпце званично је отворио председник Србије Александар Вучић.
2
Фото: Танјуг/ Раде Прелић

Председник је претходно обишао погон и поздравио раднике из Свилајнца, Крагујевца, Јагодине и осталих места из Шумадијског и Поморавског округа који раде у тој фабрици и пожелео им срећан рад.

Вучић је поручио да је Србији потребно више таквих фабрика каква је "Регент", а које запошљавају између 100 и 300 људи

"Иако ништа не разумем како ово ради, лепо изгледа", прокоментарисао је председник током обиласка погона.

Председнику је речено да су и ђаци са дуалног образовања почели да раде у тој фабрици, а он је поручио да Србија мора да настави да подстиче дуално образовање, јер он, наглашава, доноси резултате.

Навео је да Србија у томе има велику подршку швајцарских, немачких и аустријских партнера.

Отварању компаније присуствују и челници Регента амбасадор Швајцарске у Србији Урс Шмид и председник општине Свилајнац Предраг Милановић.

„Регент лајтнинг" је швајцарска компанија са седиштем у Базелу која се бави производњом индустријске расвете и послује у Слободној зони Свилајнац.

Компанија послује у Свилајнцу од пролећа 2020. у закупљеном простору површине 1.000 квадратних метара са тридесетак запослених.

Нова фабрику површине око 6.500 квадратних метара је саграђена у склопу прве фазе изградње "Регентових" постројења, док је план да се у другој фази изгради још једна хала са додатних 6.000 квадрата.

Извршни директор компаније Јерг Штајмајер најавио је да ће у прве четири године пословања у Свилајнцу уложити четири милиона евра.

"Регент" тренутно у Свилајнцу запошљава више од 80 радника, а план је да по завршетку друге фазе инвестирања запосли више од 250 радника.

Слободна зона Свилајнац има седам страних инвеститора који послују у њеном режиму. Компанија "Регент лајтнинг" је породична фирма основана 1908. године са више од 600 запослених у погонима у Швајцарској, Немачкој, Италији, Француској, Индији и сада у Србији.

Видели су да имају посла са озбиљним људима

Александар Вучић изјавио је да је Србија у новоотворену фабрику у Свилајнцу уложила мало новца, али да су власници, односно швајцарска компанија Реџент определила за овај пројекат , јер су видели да имају посла са озбиљним и одговорним људима.

Он је то рекао на отварању фабрике "Регент лајтнинг" и додао да се тако код инвеститора не представља само једно место, већ цела Србија као добро место за улагање.

Према његовим речима, битно је да постоји принцип марљивости и да се учи сваког дана.

"Ако у томе успемо то ће бити нешто чиме се поносимо - радна етика, жеља да напредујемо. То су велике особине. Свако може да подигне фабрику, али радници и послодавци су они који праве разлику ", рекао је Вучић.

Вучић је додао и да ће у фабрици за почетак бити запослено 120 радника, али да верује да ће ускоро бити и 200.

Најављујући нове пројекте Вучић је казао да ће у марту и априлу почети изградња обилазнице око Свилајнца што је битно за то, али и сва околна места, али и за инвеститоре којима ће тако улагање у овај регион бити исплативије.

"Драго ми је што сам видео много младих и овде и у околини. Ако је истина да смо запослили много жена из Кушиљева (насеље у Свилајинцу) то ће га сачувати и нецехе сви да оду у Швајцарску Немачку. Ураидћемо у наредне две и по године овде и канализацију комплетну, са фабрикама, са пречишћивачима отпадних вода. Урадићемо завршетак водоснабдевања, до најудаљенијих села, урадићемо и затврорени базен и са свим овим о чему смо причало- обилазницу...Чини ми се да смои највећи број инфраструктурних прпоблема овде решили, рекао је Вучић.

Фото: TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Он се посебно захвалио Урсули Рејндолс из Швајцарске од које је Србија научила доста о дуалном образовању.

Захваљујући њеном програму, како је рекао, дуално образовање стекло је око 4.000 деце која су одмах након школовања и запослена.

Додао је да постоји дуално образовање и на универзитетима, пре свега технолошким што је веома важно за овакве фабрике.

"Са тим заостајемо за Немцима, Швајцарцима и Данском, земљама које су и економски и по свиом другим структурама значајно испред осталих. То је нешто што можемо да урадимо и променимо у даљем привлачењу швајцарских и немачких инвесртуција", рекао је Вучић.

Он је подсетио да су Швајцарска и Аустрија као и Србија земље без мора, али су изузетне туристичке дестинације јер се ослањају на свој рад и верују у то што раде, због чега и ми треба слично да се понашамо.

Како је појаснио сви, без обзира на године треба стално да уче и унапређују се.

Вучић је представницима свајцарске компаније пожелео добру зараду и велики профит, истичући да је Србија све обавезе према Реџенту испунила и да ће наставити тако да ради и убудуће.

"Хвала и вама Милановићу (предсеенику општине)што се борите за Свилајнац ими имамо још обавеза овде и у Јагодину и Ћуприји, Депсотовцу, целом поморавском и свим другим окрузима. Хвала што сте изабрали Србију и Свилајнац надам се да ћемо се радовати све већем броју људи који се враћају. Живело швајцарско-српско пријатељство", закључио је Вучић.

Трећа страна инвестиција у Свилајнцу ове године

Председник општине Свилајнац Предраг Милановић рекао је данас на отварању фабрике компаније "Регент лајтнинг" да је ово трећа фабрика која се ове године отвара у том граду и да ће у њој више од 100 грађана Свилајнца и околних места да нађе радно место.

Навео је и да ће паралелно с тим бити грађен нови погон од 6.300 квадрата и очекује се да ће значајан број људи из те општине и региона да добије квалитетно и добро плаћено радно место.

Додао је да је ово 14. фабрика која се отвара у Свилајнцу и да је у последњих 10 година без подршке Владе Србије и председника тај град сигурно не би изгедао тако како изгледа, нити би било фабрика у којима су људи нашли радна места.

“Ово је трећа фабрика која се ове године отвара у Свилајнцу. Ја као председник општине сам веома поносан на ову годину због три значајне инвестиције из пријатељских земаља Немачке и Швајцарске са којима имамо добру размену и мислим да сви треба да будемо задовољни”, закључио је Милановић.

Он је оценио да је задатак општине и Владе Србије да у Свилајнцу оснују установу за високо дуално образовање, јер постоји потреба привреде за тим, и додао како ће то зауставити исељавање грађана у иностранство.

Генерални директор компаније Регент Крис Шубах је рекао да је уверен да је изабрана права локација за фабрику.

“Оно што смо видели импресионирало ме је. Не само овај објекат, већ људи. Импресиониран сам радном етиком, професионализмом, амбицијом да се ради на развоју, а највише тимским духом захваљујући коме смо за кратко време успели да развијемо и овај пројекат”, рекао је Шубах.

Он је нагласио да је ово прва фабрика Регента отворена ван Швајцарске од оснивања компаније 1908. године.

“Уверен сам да је ова инвестиција шанса да упишемо једно од најуспешнијих поглавља у историји наше компаније”, рекао је Шубах.

Амбасадро Свајцарске у Србији Урс Шмид рекао је да му је драго што се Регент прикључује све већем броју швајцарских фирми које послују у Србији и запошљавају више од 12.000 радника.

“Укупно је 1,33 милијарде евра билателарних инвестиција и Швајцарска је сада шести страни инвестирот у Србији, а највећи инвеститор у овој години”, нагласио је амбашадор Шмид.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести