Вучић: Ово није обичан дан, није обична продавница

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић истакао је на отварању продавнице ланца Лидл, да ово није обичан дан и да се не ради о обичној продавници, јер је ово дан када правимо велики корак напред ка бољем и квалитетнијем животу.
vucic lidl
Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Од тренутка када је најављено да Лидл долази у Србију колико пута сам чуо од различитих људи да се прави толика бука око обичне продавнице. Ово није обична продавница, ово је нешто мало важније. Земља са таквом понудом у малопродаји грађанима пружа и избор да могу да бирају јефтино, а квалитетно, објаснио је он.

Истовремено, много тога можемо да научимо од Лидла, посебно у организацији рада, логостици и модерном начину вођења посла, не само трговиснких ланаца.

Указао је, на пример, на најсавременији Лидлов логистички центар у Новој Пазови, као и на то да Лидлове продавнице имају различите температурне зоне усклађене са врстама робе и производа.

Вучић је пренео и да је обука за рад у Лидлу трајала и до две године за неке послове.

Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Лидл је, каже, инвестирао у Србију 205 милиона евра, те запослио 1.553 радника.

Имао сам прилике да разговарам са радницима, они су насмејани и задовољни. Надају се да ће моћи да напредују, обезбеде будућност за себе и своју децу, рекао је он.

Вучић је подсетио да су у рад Лидла укључене наше фирме, њих 200, и да ће се на полицама овог ланца широм света наћи наши најквалитетнији производи.

У цене ће се потрошачи моћи уверити сами. Видео сам данас, а не идем често у продавницу, два производа који су урадили заједно са Немцима. Кафа са нашом ужичком компанијом и домаће пиле из Ззитишта. Било би лепо да ви Немци понудите то и на другим тржиштима, на пример Бугарској и Румунији, објаснио је он.

Истакао је да ће цена наших производа сигурно бити нижа него других, а нама би значило, уврштавање производа у асортиман Лидла, отварање нових радних места.

Вучић је указао на значај немачких инвестиција, истакавши да у немачким компанијама у Србији ради око 50.000 људи.

С Немачком имамо највећу трговинску размену. Захваљујући немачким инвестицијама и фабрикама имамо једну од најбржих растућих економија у Европи. Молим вас да подржите даљи долазак немачких инвеститора, а ми ћемо омогућити најбоље услове за њихов долазак и опстанак, рекао је он.

Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Посебно се обратио пензионерима, који су, каже, најбројнији купци у јутарњи часовима, те поручио да ће ускоро уз увећане пензије, које ће из године у годину бити све веће, моћи својим унуцима да остављају новац за дзепарац и добру чоколаду, и у Лидлу и на сваком другом месту. 

Уредили смо државну касу, спровели смо неопходне реформе, направили оно што деценијама нисмо. Данас динар држимо чврсто под контролом и данас можете да планирате шта ћете да урадите сутра, рекао је Вучић на свечаном отварању малопродајног објекта Лидла у Београду.

Немачки амбасадор: Лидл пример развоја сарадње

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб истакао је да је Лидл добар пример за шта се немачке фирме залажу у Србији, што је одржив и промишљен приступ пословања. 

Самим тим је Лидл пример како се развија привредна сарадња Србије и Немачке, казао је Шиб на отварању Лидл продавнице у улици Војислава Илића на Звездари и додао да у Србији послује 400 немачких компанија у којима ради 50.000 људи, а да су од 2000. године инвестирале у Србији две милијарде евра. 

Предвидљивост и поузданост су суштинске за немачке компаније и зато је важно наставити да се ради на владавини права. Важно је успоставити што интензивнију мрежу контаката између српских и немачких привредника и унапредити трансфер знања, казао је Шиб. 

Истакао је да ће Немачка и даље бити поуздан и поштен партнер Србије на њеном путу ка ЕУ. 

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић подсетио је да је први новински текст о томе да Лидл планира да дође у Србију објављен 2007. године, те да се после 10 година у Србији отвара први савремени дисконтни ланац.  

Сада када је Лидл дошао у Србију отворила се нова полемика, а то је шта то значи за српску привреду. Пре свега, то значи за наше потрошаче због веће конкуренције, имаће већу могућност избора, самим тим очекује се борба међу трговцима за купце, потрошаче тако да морају нудити приступачније цене и квалитетнију услугу, казао је Љајић. 

Долазак Лидла у Србију значи, каже Љајић, и да ће трговински ланци морати да понуде и веће плате добрим радницима, трговцима, да их придобили за себе.  

Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Очекује и да ће Лидл са сада запослених 1. 500 радника допринети модернизацији трговинске мреже у Србији и истиче да је долазак Лидл-а доказ да су реформе које је Влада Србије спроводила дале и дају резултате, те да је то најбоља потврда да је српско тржиште најперспективније у региону.  

Навео је и да је то сигнал и за друге трговинске ланце да дођу у Србију.  

Генерални директор Лидл Србија Томислав Шапина казао је да је тај тржишни ланац једноставнији, бољи и повољнији и додао да верује да ће успети да одговоре на потребе потрошача у Србији.

Према његовим речима, у продавницама Лидл у Србији биће заступљено 350 производа домаће - српске производње, а Лидл ће грађанима понудити и најповољнију потрошачку корпу. 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести