Вучић: Панцир скуп, али изузетно вредан

БЕОГРАД:  Србија је једина у региону која има ракетни систем „Панцир С2“, одбрамбено оруђе, али оруђе које чини Србију јачном, нашу војну неутралност суштинском и истовремено снажи политичку позицију, истиче председник Србије Александар Вучић и додао да нема сумње да ће Панцир истовремено бити разлог да се повећавају притисци на Србију.
 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/video
Фото: Председник Србије Александар Вучић Фото: Танјуг/видео

Он је, поводом доласка два система „Панцир“, од укупно шест, казао да се ради о скупом, али изузетно вредном оружју.

Казао је да је то некима само успутна вест, а многи кажу „шта ће нам те скупе машине“ и додао да су много скупе, али изузетно вредне.

Вучић је, у јутарњем програму ТВ Прва, казао да му је председник Русије Владимир Путин саветовао да купи „Панцир“, који се показао одличан у стварном сукобу у Сирији.

Пренео је да му је начелник Генералштаба Милан Мојсиловић рекао да је Србиај данас много јача и захвалио на набавци „Панцира“.

„Пронашли смо новац да не угрозимо висину јавног друга, економски раст, чињеницу да је Србија убедљиво најбоље растућа економија у региону“, казао је он.

Истакао је да је важно што смо показали да можемо да бринемо о својој безбедности и сигурности.

Подсетио је да је, када је постао министар одбране, Србија имала само један МИГ 29 који је могао да лети, и два МИГ 21, оја је боље не „дизати“ јер су називани „летећим ковчезима“, псосто не могу да иду у блиску борбу са било којим борцем пресретачем.


Платићемо све што треба за СПЦ у Црној Гори

Србија ће, ако треба, помоћи СПЦ у Црној Гори, да нам не би одузимали светиње, изјавио је Вучић.

На питање да прокоментарише то што је директор Пореске управе Црне Горе Миомир Мугоша саопштио да је та институција покренула контролу у свим верским заједницама због дуга који, како тврди, има Митрополија црногорско-приморска и упозорио да ће наплата, ако Митроплија не плати дуг добровољно, наплата бити принудна, Вучић је рекао да ће Србија платити све што треба за СПЦ у Црној Гори.

"Не знам шта да кажем, немам никакав проблем са тим. Ако треба да помогнемо СПЦ и Митрополиији црногорско-приморској или било којој епархији у Црној Гори по том питању да нам не би удузимали светиње, помоћи ћемо, платићемо све што треба да платимо", поручио је Вучић гостујући на Тв Прва.


Данас, указује, имамо 14 авиона МИГ 29.

„То су скупе машине. Један са опремом кошта око 80 милиона евра. Бугарска је недавно платила осам „Фантома“ 16 милијарди евра“, навео је Вучић.

Рекао је да је Србија успела да у последњих 5 до 6 година драстично подигне борбену готовост војске.

„Овај противвазудшни систем је изузетан за гађање дронова који постају суштина ратова у савременом свету.

„Панцир“ је делотворан против дронова убица, крстарећих ракета, ниско летећих авиона и хеликоптера“, додао је он.

Хоџис није непријатељ Србије, али одлуке доносимо суверено

Хоџис није непријатељ Србије, али Србија као суверена и независна земља доноси по питању наоружавања одлуке које су у најбољем интересу наше државе, изјавио је Вучић.

Он је тако реаговао на изјаву америчког генерала Фредерика Хоџиса који је поводом набавке Панцира питао због кога се то Србија наоружава и од кога хоће да се брани.

Вучић је истакао да веома поштује Хоџиса, као изузетно интелигентног и образованог официра, али му је поставио контра-питање: а због чега је САД наоружавала Хрватску и обезбедила им "Кајове" и због чега је Хрватска добила хаубице.

"Задрзавамо право за себе као суверена и независна земља да доносимо одлуке које су у најбољем интересу за нас. Хвала на савету, узећемо у обзир његове примедбе и наставићемо да радимо најбоље за нашу земљу", рекао је председник за Прву тв.

Додао је да неће ни да прича о томе зашто САД и Турска наоружавају Приштину.

На питање како види ранију изјаву заменика помоћника државног секретара САД Метјуа Палмера да би Србија могла да буде на удару америчких санкција због набавке оружја из Русије, Вуцић је рекао да Србија није крила набавку ракетног система Панцир и да су се те критике односиле на евентуалну набавку система С400.

"Бесмислено је да нам уводе санкције због Панцира", констатовао је Вучић.

Он је рекао да не верује да ће санкције бити уведене, а и ако буду беће се, каже, односити на земљу, мозда на људе.

На листи СНС 58 одсто потпуно нових људи

Вучић јр најавио да ће на листи СНС за предстојеће парламентарне зборе бити 58 одсто нових људи.

Вучић је, у јутарњем програму ТВ Прва, указао да се међу тим новим људима, пошто је направљена прелиминарна листа за 150 кандидата, налази више од 30 људи са Академије младих лидера, да ће бити 20 посланика са те академије, неукаљаних, нових лица, која хоће да брину о себи и младој генерацији.

Указао је и да ће на одборничким листама око 60 одсто бити нови кандидати за места градоначелника и носилаца листа.

„Када смо говорили о променама у странци, сада се оне виде“, поручио је Вучић.

Упитан да ли ће странка подржати те промене, изразио је уверење да хоће.

„Када се говори о СНС људи често покушавају да пронађу нешто лоше, као што и ми из странке чинимо, како би то што је лоше мењали. Међутим СНС је убедљиво најбоља политичка партија, која је у стању да своје грешке пронађе, исправља, да се подмлади, ослободи се свих нас који смо старији у правом тренутку, проведе најтеже реформе, да на најпаметнији начин штити националне интересе“, рекао је он.

Указао је да странка има проблема са појединим арогантним и бахатим функционерима, проблем са којим ће морати даље да се бори.

То ће, како подвлачи, уједно бити порука са посланичким и одборничким листама. Истакао је да нико, као СНС, није спровео тако драстичне промене после само једног циклуса, додајући да је на то посебно поносан.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести