Вучић: Патријарх Иринеј велики човек српске цркве и народа

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић упутио је данас Светом архијерејском синоду Српске православне цркве телеграм саучешћа поводом смрти патријарха српског Иринеја, у којем наводи да је патријарх Иринеј био велики човек српске цркве, православља и нашег српског народа.
aleksandar vucic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

"У име грађана Републике Србије, као и у своје лично име, изражавам искрено саучешће поводом смрти Његове светости патријарха српског господина Иринеја. Данас тугује Србија и цело српство. Упокојио се наш патријарх, тих и миран, добар и мирољубив човек, наш одговорни духовни пастир. Умро је човек какви бисмо сви волели да будемо и онакав како нас наша вера учи да будемо", навео је Вучић у телеграму.

Он је поручио да само велики народи могу да дају велике људе.

"Велики се роде и живе у свом народу, никад виши од њега и у свему покорни његовом добру и напретку. Велики људи не господаре, они служе. Њихов избор није било која страна него цео народ. Они су стрпљиви на сумње, смирени у напетости и миротворни у свакој подели и разлици. Спори на речи и брзи у доброти. И када их не видимо, знамо да су ту, осећамо снагу њихове припадности своме роду, отаџбини и својој вери", навео је Вучић.

Председник Србије је рекао да је наш српски народ имао велике патријархе и људе, а да је патријарх Иринеј био један од њих.

"Онакав каквог је тражило ово време и каквог је желео наш народ. Зато је, ношен поштовањем свога народа, и он бивао сваким даном све већи, све ближи и све милији сваком нашем домаћину, свакој Српкињи и Србину, ма где живели. Патријарх Иринеј је био велики човек српске цркве, православља и нашег српског народа", поручио је Вучић.

Навео је да српски народ може да буде поносан на таквог духовног пастира, као што је он увек био поносан на свој народ и своју Цркву.

"Бог да му душу прости и да његовој души рајско насеље", наводи се у телеграму саучешћа председника Александра Вучића.

Саућешћа странака, појединца...због смрти патријарха Иринеја

БЕОГРАД: Изразе саучешћа Синоду и Сабору Српске православне цркве, свештенству, монаштву и свим верницима поводом смрти патријарха Иринеја упутиле су и политичке странке, организације, појединци ...

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма са тугом констатује да је отишао духовни отац српског православног народа и, како каже, не само српског, већ православног народа широм света.

" Био је поштован и од поглавара других вера, не само у Србији, већ у читавом свету. Памтићемо га по доброти, по мудрим саветима. Била ми је част што сам га познавао и још већа је бол што наш духовни отац више није међу нама", навео је Драган Марковић Палма.

Председник посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић истиче да је преминули патријарх увекбио уз свој народ , тамо где је било тешко.

"Није се штедео у борби за наше корене и светиње на Косову и Метохији, препознавао је тежину тренутка за српско православље и непрекидно се борио за јачање угледа и положаја СПЦ".

Демократска странка Србије наводи да је СПЦ која је, каже, за српски народ много више од верске организације, остала без првог међу својим архијерејима у временима која нису лака и оцењује да је одлазак партијарха Иринеја ударац, не само за цркву, већ за цео српски народ.

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ поручује да успомена на патрајарха Иринеја буде подстрек за јединство српског народа и за очување српског националног бића на територији целе Србије.

Шешељ је изразио најискреније саучешће и подсетио да је патријарх Иринеј живот посветио цркви и народу и борби за српске националне интересе и јединство српског народа.

Српски покрет Двери истиче да су са тугом примили вест о смрти патријарха, који је недавно обележио 60 година у монаштву, 45 година епископске службе и 10 година на трону српских патријараха и посебно истичу његову борбу за КиМ у саставу Србије.

ПОКС уз изразе дубоке жалости указује да смрт партијарха представља велики губитак за цркву и државу, али и за целокупно српство, у матици, али и свуда у свету, уз поруку да је данас, као никада до сада, неопходна саборност и заједништво за очување српских светиња и СПЦ.

Странка слободе и правде (ССП) изражила је саучешће Синоду и Сабору Српске православне цркве, свештенству, монаштву и свим верницима поводом смрти патријарха српског господина Иринеја, као и Странка модерне Србије која указује да недавне смрти у врху СПЦ, као и многобројне друге смрти изазване корона вирусом не остављају грађане равнодушним.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести