Вучић: Пекинг жели независну, самосталну и јаку Србију

Председник Србије Александар Вучић састао се с кинеским премијером Ли Кећангом у Тјенђину.
Predsednik Srbije , Aleksandar Vučić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Кинески премијер дочекао је српског председника у државној резиденцији поздравом на српском језику. „Добро дошли”, рекао је Ли Вучићу док су се руковали испред застава Србије и Кине.

– Од премијера Лија смо чули да би Кина волела да и убудуће види независну, самосталну и јаку Србију – рекао је Вучић.

Истакао је да је ова посета Кини, као што је најављивао, била од огромног значаја. У обраћању новинарима оценио је да су сусрети на највишем нивоу у току последња два дана огромна част за Србију.

Вучић је у Тјенђину присуствовао отварању састанка Светског економског форума „Годишњи састанак нових шампиона”

– О свим политичким питањима изразили смо готово једногласје и подршку једни другима – ми политици једне Кине, а они подршку територијалном интегритету и суверенитету Србије – пренео је Вучић након састанка с Ли Кећангом, откривши детаље из разговора: – Рекао је да смо ми вечни пријатељи, да смо то показали једни другима у тешким условима и временима, не само када је то лако.

Председник Србије је изразио захвалност Кини не само на међународним односима већ и на људским.

– Ми ћемо увек с огромном захвалношћу памтити шта су они учинили за нас у Железари Смедерево, али и што су у тешким политичким тренуцима 1999. били с нама, као и сваки пут кроз савремену историју Србије – рекао је председник.

Оценио је и да је веома важно што је председник Кине Си Ђинпинг прихватио да поново посети Србију јер је то сигнал инвеститорима да улажу у нашу земљу.


„Требају нам роботи, летећи аутомобили, чипови…”

Кинеског премијера Вучић је, подстакнут „летњим Давосом”, замолио да нам Кина помогне око Четврте индустријске револуције. Вучић је поручио да је Србији потребно да „уђе у то коло” и да ће учинити све да у Србију доведе модерне технологије.

– Поставили су роботе, каже да могу да препознају десет типова емоција код човека. То је вештачка интелигација, то у свету побеђује. Ја ћу да молим и тражим, можда нећу ништа да успем, али ако успем – знам да сам много тога урадио за Србију – рекао је Вучић у контексту најављене посете Си Ђинпинга Србији.

Срећан је, наглашава, што је успео да доведе у Нови Сад Развојни истраживачи центар „Континентала”, као и због више таквих компанија, али истиче да тога треба још више.

– Требају нам роботи. Потребни су нам летећи аутомобили, чипови, све оно за шта смо се борили и мучили, а нисмо успевали. Данас имамо у софтверској индустрији извоз већи од милијарду евра. Већ смо нешто успели – казао је Вучић. – Молио сам и очекујем да се и наша делегација пре моје наредне посете Кини у априлу, када ће бити други самит у оквиру иницијативе „Један појас – један пут”, на који смо лично позвани само председник Русије Владимир Путин и ја, припремити и послати неколико тимова да бисмо видели где бисмо могли добити учешће и додатно развијати технологије и сачувати памет у Србији. То је била главна тема разговора с Лијем.


Председник Србије састао се и с представницима више кинеских компанија, а у његовом присуству потписано је више важних билатералних споразума, који ће донети, како је наглашено, велике инвестиције.

Вучић је у Тјенђину присуствовао отварању састанка Светског економског форума „Годишњи састанак нових шампиона”, и разговарао с гувернером провинције Хебеј и представницима компаније „Хбис”, која је власник Железаре у Смедереву.


Правац Будимпешта–Беч

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија била спремна и спремна је да ради с Хрватском и другим земљама региона, али и да је Хрватска пре пет година одбила његов предлог да главни саобраћајни правац буде Београд–Загреб.

– Договорио сам с Виктором Орбаном да заједно с кинеским пријатељима направим комуникацију Београд–Будимпешта–Беч. Ми ћемо тиме многе да оштетимо, али шта ја ту да радим, ми се боримо за себе. Хтели смо да се боримо заједно, нису прихватили – навео је Вучић.


– Имали смо састанак, којем је председавао Шваб, а ту су биле све најмоћније кинеске компаније, њих 12 укупно, а од тога седам или осам, можда и десет, које су међу првих 500 најбогатијих и најуспешнијих у целом свету. Никада нисам имао прилику, нити је било ко од наших људи имао шансу да се сретне с „крем де ла крем” кинеских команија. Ово први пут – казао је председник Вучић, напомињући: – Дошли су на ручак са српском делегацијом да причају шта можемо да радимо. Остаћемо у контакту.

Оснивач Светског економског форума Клаус Мартин Шваб похвалио је економске резултате Србије, који су, како каже, довели до тога да она постане „хаб у региону”. Шваб, човек који, иначе, у Давосу окупља Трампа и Сија и друге важне људе из целог света је, како је пренео Вучић, рекао: „Када сам упознао премијера Вучића 2014. године Србија је била земља у готово очајном стању, која је пропадала и свима је било јасно да је само питање када ће да се закључају врата. Данас, само четири године касније, можемо да констатујемо да је Србија једна од најуспешнијих земаља, не само у региону, већ и да има стопу раста и суфицит у буyету какве немају ни многе земље у ЕУ”.


„Пукни, зоро” и „Ово је Србија”

Колико поштовање Србија и њен председник Александар Вучић имају у пријатељској Кини показао је и премијер Ли Кећијанг, који је, на завршетку посете, највише времена посветио управо српском лидеру. Вучић је на вечери, приређеној у част српске делегације, имао посебно место, уз председника Светског економског форума Клауса Шваба, а прекопута премијера Лија, што се сматра великом чашћу. Током вечере могла се чути и песма „Ово је Србија”. Право изненађење је, међутим, уследило после вечере, када је уз звуке песме „Пукни, зоро”, премијер Ли нашем председнику уручио специјални поклон, његов портрет направљен као колаж од исецканих салвета. Вучић се захвалио премијеру Кине и уметници која је израдила тај портрет, а она је имала само једну молбу – да има заједничку фотографију с председником Србије. Вечером с кинеским премијером Вучић је завршио вишедневну посету тој земљи.

– Србија је, упркос различитим притисцима, остала на свом европском путу и од сиромашне земље пред пропашћу, постала је земља наде и будућности, „звезда-ученик” Међународног монетарног фонда – поручио је председник Србије у Тјенђину.


– Све је више кинеских инвеститора, тиме треба да се дичимо и храбримо. Кинески пријатељи виде у Србији искреног, поузданог пријатеља и самосталну, суверену, независну земљу. Знају да није могуће вршити притисак на Србију, и рећи нам „одреците се пријатељства с Кином”, док год Србија има снажно руководство које зна којим путем да иде – истакао је Вучић.

        С. Станковић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести