Пахор: Подржавам мини Шенген, Пендаровски: Задржаћемо младе

НОВИ САД: Председник Словеније Борут Пахор снажно је данас подржао идеју "малог Шенгена", за коју је рекао да је нова и храбра иницијатива, која не представља замену за процес европског проширења, али у великој мери може допринети сарадњи и просперитету у региону.
pendarovski vuci pahor
Фото: Tanjug (Predsedništvo Srbije)

Пахор је, говорећи на Регионалном форуму младих лидера у Новом Саду, рекао да у Србију долази као пријатељ региона и његових лидера, заговорник снажне Европске уније, као и проширења ЕУ и придруживања земаља Западног Балкана, али и иницијативе "мини Шенген", односно идеје о укидању трговинских баријера између Србије, Северне Македоније и Албаније.

Он је на скупу на којем је говорио и председник Србије Александар Вучић, истакао да не мисли да је идеја "мини Шенгена" замена за процес проширења ЕУ, већ је у њега укључена.

Да је замена за процес проширења, ја је не бих подржао. Али сматрам да је та идеја укључена у процес проширења ЕУ и зато је подржавам, истакао је Пахор.

Иницијатива је, наводи, једино могућа ако постоји поверење и вера у земље у региону, а према његовим речима представља и развој европских вредности, попут поверења и заједничког живота и сарадње.

Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Наводи да је идеја о "мини Шенгену" веома слична његовим ставовима које је износио последњих година, када се регион суочава са успоравањем процеса проширења ЕУ.

Морамо да учинимо много више код куће, у самим земаљама, кроз реформе и решавање отворених билатералних питања у овој регији. Подржавао сам идеју да ове земље саме морају, у контексту проширења, учинти више како би ојачале своју сопствену сарадњу. У том контексту видим и процес "мини Шенгена“, рекао је Пахор.

Он је навео да је мини шенген нова, храбра иницијатива и да ће учинити све што лично може да она и оживи.

Истакао је и да је иницијатива "мали Шенген" веома битна и за младе људе и да ће регион Западног Балкана, уколико се реформе наставе, а државе међусобно сарадњују, постати атрактиван регион у којем ће људи желети да живе.

Пахор је рекао и да ће земље у региону у наредних неколико година имати подршку Словеније.

Можда ће овај процес (проширења) бити спорији од онога што би земље желеле, али и даље верујемо да је важно инвестирати у ове земље, рекао је Пахор.

Истакао је да земље Западног Балкана треба да учине највише што могу како би одржале снагу реформи у процесу проширења, истичући да је битна владавина права, слобода медија, људска права, права националних мањина, билатерална сарадња и сви облици кохабитације.

Наводећи да млади људи у региону имају права да траже мир, безнедност и међусобно поверење на Западном Балкану, али да су истовремено најбитнији фактор за будућност региона и да сносе велику одговорност да до правог помирења дође.

Пендаровски: Ако направимо малу ЕУ на ЗБ, задржаћемо младе

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски сматра да је шанса да се задрже млади људи у региону ако Западни Балкан почне да користи сопствене ресурсе и настави са регионалним аутономним иницијативама и створи нешто попут мале ЕУ.

Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Он је на Форуму младих лидера у Новом Саду истакао да младима у региону није пружена шанса и да они имају право да одлазе и траже посао у свету ако им политичари не пруже одговарајућу перспективу

Они имају само један живот, сви имамо само један живот и нико није луд да га траћи док преговори са ЕУ трају годинама, а при томе је просечна плата у мојој земљи 400 евра. Да нисам председник и сам бих се одселио из своје земље, рекао је он илуструјући сутуацију у Северној Македонији, али и у региону.

Пендаровски сматра да Западни Балкан, поред проблема на економском плану мучи и апсолутна зависност од помоћи ЕУ.

Ако не добијемо помоћ ЕУ као да не знамо шта би требало да радимо. Тешко је ослободити се тог менаталитета, мада има изузетака. Идеје и креативност људи у региону нису искоришћене ни 10 одсто, критичан је Пендаровски.

Он каже да наша друштва могу да просперирају и да имају одговарајући ниво напретка само ако користе домаће ресурсе, младе интелигентне људе.

Сматра да се ситуација за две године неће много разликовати од данашње јер није могуће све тако брзо променити.
Према његовим речима, ни иницијатива "мини Шенген" неће променити менталитет људи.

И за две године ћемо бити зависни од концепта ЕУ, рекао је он.

Подсетивши да ЕУ није одобрила почетка преступних преговора са Северном Макеоднијом и Албанијом, Пендаровски каже:
"Променили смо име државе да бисмо постали чланица ЕУ, али ЕУ то није узела у разматрање и то је велики ударац за све људе у мојој држави."

Он је оценио да ће међу државама-чланицама ЕУ бити доста проблема и да ће процес проширења бити у закашњењу, те да страхује да ће нас то вратити на почетак иако су нека питања већ била разрешена.

Морамо да чекамо шта ће ЕУ да понуди и да се томе прилагодимо. Ако наставимо са аутономним регионалним иницијативама онда ћемо много брже да напредујемо. Ако постанемо паметнији, напредоваћемо. Ако направимо малу ЕУ у региону имамо шансу да задржимо младе људе и истински трансформишемо друштво, сматра Пендаровски.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести