Вучић почасни доктор Универзитета у Бакуу

БАКУ: Председнику Србије Александру Вучићу уручен је данас на Универзитету у Бакуу почасни докторат, након што је српски председник отворио Центар за српски језик и културу, установљен у оквиру тог Универзитета.
Vučić otvorio centar za Srpski jezik i kultutu na Univerzitetu u Bakuu Foto:Tanjug
Фото: Tanjug

Председник Србије захвалио је на том признању, а студентима је поручио да улажу у знање, јер им, како је истакао, једино знање нико у животу не може одузети. "Хвала још једном за велику част коју сте учинили, мени лично и Србији. Мултикултуралност је од кључног значаја за развој једне земље. Хвала на отварању Центра. Верујем да ће то још више приближити наше земље", рекао је Вучић. 

Обраћајући се студентима председник је рекао: 

"Драги студенти, најважније за нас је да учимо колико можемо. Знање вам нико не може одузети. Инвестирати у напоран рад учити и унапређивати знање сваки дан и не престати после студија." Навео је да је пуно научио од кинеског председника Си Ђинпинга. 

"Он ми је рекао: ''мораш сваки дан да радиш више и више, да учиш стране језике, политику..''. Нови дан доноси нове изазове. Не можете да завршите факултет и очекујете добар посао а да ништа више не учите", рекао је Вучић. Како је рекао, Србија и Азербејџан нису велике земље, а неки би рекли нису ни много важне, али имају независну политику и зато се цене и поштују. 

"Дочекујемо госте, пријатеље, али нико не долази у наше земље да износи захтеве", поручио је Вучић.Изразио је наду да ће већина студента бити значајни људи у будућнисти своје земље и да ће у Србији бити образованих људи који ће им парирати и са којима ће моћи да премосте даљину између Београда и Бакуа. 

"За мене кажу да сам ''таф гај'', али скоро сам заплакао кад су студенти певали химну Србије", нашалио се Вучић поручивши студентима да се нада да ће створити бољу будућност за свој регион и свет. Декан Универзитета Камал Абдулајев каже да је велика част то што је по одлуци Наставног савета Вучићу додељено звање почасног доктора. 

"Отварање центра је била наша жеља и сан. То је велика корист за културе наших земаља", каже Абдулајев. Данас је велики и срећан дан за наш универзитет, закључио је декан. Церемонији уручења почасног дектората председнику Вучићу претходила је српска химна Боже правде и студентска химна Гауедамус игитур.

Иначе, Вучића је приликом доласка на Универзитет дочекао декан Камал Абдулаје.Председник је затим прошао кроз шпалир студената који су га поздравили овацијама.Он је, иначе, обраћање присутнима започео на руском језику кратко, а потом, уз извињење, рекао да руски језик не зна баш тако добро, те прешао на српски.

Међутим, због техничких проблема његово обраћање на српском присутни нису могли да прате, па је председник Србије прешао на енглески језик, што је дочекано аплаузом.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести