Вучић: Покрећемо нове велике инвестиције у путеве, од ЕИБ 300 до 500 милиона евра

СУРЧИН: Председник Александар Вучић најавио је данас да ће Србија због финансијских резултата покренути нове велике инвестиције у путеве широм Србије, као и да ће Европска инвестициона банка обезбедити за то 300 до 500 милиона евра.
с
Фото: FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/bs

"Ми ове године очекујемо велика потписивања, захваљујући нешто бољим резултатима и честитао сам премијерки Ани Брнабић и Синиши Малом, идемо у велике нове инвестиције у путеве, јер ту не можете да добијете значајну подршку споља у кредитирању. Ми имамо мали јавни дуг и можемо то да радимо. Али само Европска инвестициона банка хоће да нам учини", рекао је Вучић током обиласка данас отворене деонице Нови Београд-Сурчин аутопута "Милош Велики".

Казао је да је његова идеја била да узмемо милијарду евра или две за локалне или регионалне путеве, али да смо успели да "измолимо" за 300 до 500 милиона евра.

"То значи да ћемо, све ово што идем по Србији, да ћемо тај велики посао да урадимо", нагласио је Вучић. Казао је да нам ове године предстоје отварања инфраструктурних пројеката.

 Држава није играчка, већ светиња коју морамо да чувамо

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић поручио је данас, на отварању деонице ауто-пута Нови Београд - Сурчин, да држава није играчка већ светиња коју морамо да чувамо, као и да само држава која има озбиљно и одговорно руководство може да гради своју земљу, а да истовремено не повећава јавни дуг.

"Ми смо се трудили претходних година да покажемо да можемо да градимо много више него што су радили људи у овој земљи у претходним генерацијама и успевали смо то захваљујући озбиљној и одговорној политици", рекао је Вучић у обраћању.

Нагласио је да је држава светиња о којој морамо да водимо рачуна.

"Само успешна држава, а успешна је она која је одговорна и озбиљна, која има озбиљно и одговорно руководство, може да гради своју земљу, а да истовремено не повећава јавни дуг", нагласио је Вучић.

Истакао је да је, према последњим подацима, јавни дуг на данашњи дан 51,5 одсто, што је боље од више од 92 одсто земаља ЕУ. "Истовремено улажемо више него 90 одсто њих у путну и железничку инфраструктуру. То је успех Србије, али и свих наших грађана. Зато је важно да такву врсту одговорне политике наставимо и у будућности", навео је Вучић. Казао је да добио званичне податке о буџету, према којима је Србија, на чему је честитао министру финансија Синиши Малом, имала у прва три месеца уместо дефицита у буџету од 74,9 милијарди динара или око 680 милиона евра, 28,6 милијарди или 245 милиона евра. То је бољи резултат и мањи дефицит у прва три месеца, него што смо сами предвидели и него што је Скупштина и сама предвидела.

"ММФ би сада да нам поправи прогнозу, побољша што се дефицита тиче, а ја нешто не журим, па ћу имати састанак са њима када се вратим из Вероне, јер бих желео да тај новац уложимо и покушамо да направимо ове године уговор за обилазницу око Крагујевца, која би после тога требало да се веже на брзу саобраћајницу од Вучковице ка Мрчајевцима и да кренемо са великом инвестицијом на северу од Бачког Брега до Накова", навео је Вучић.

Казао је да ће нових осам километара од Новог Београда до Сурчина бити жила куцавица за западну Србију. Вучић је додао да ће та деоница ауто-пута од Новог Београда до Сурчина бити отворена за редован саобраћаја од 21 час вечерас. Он је истакао да ће морати ту да се још прошири кружни ток и то одмах да се крене са радовима, како не би постао уско грло.

"Наставићемо да сањамо и да се боримо. Убрзо отварамо ауто-пут до Крушевца и обилазницу око Београда до Бубањ Потока, а онда ћемо потписати уговор за део обилазнице од Бубањ Потока, преко Лештана и Винче, преко Дунава до Панчева, када ће бити потпуно завршена обилазница. Ускоро отварамо Рума - Шабац, затим пет километара ауто-пута преко Мерашине ка Топлици. После тога идемо и на Кузмин - Сремска Рача и надам се пре краја године, да отворимо и деоницу Милоша Великог од Паковраће до Пожеге", навео је Вучић.

Додао је да ће за месец дана кренути да се гради и петља Јаково, која је важна за цео доњи Срем. Вучић је нагласио да када градимо повећавамо БДП и стварамо услове да плате и пензије буду веће.

"У Србији ће 2025. просечна плата бити 1.000 евра, а просечна пензија већа од 450 евра", додао је Вучић.

Захвалио је Кинезима амбасадорки Чен Бо и председнику Си Ђинпину, без чије подршке, како је рекао, не бисмо успели ни да подигнемо РТБ Бор и Железару Смедереву, нити да толико градимо путеве.

"Молим вас да пренесете моје поздраве председнику Сију. Ми ћемо наставити да чувамо и градимо наше пријатељство", поручио је Вучић.

Није добро да Драган Вучићевић иде у затвор, молио сам га да то не ради

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да за Србију не би било добро да главни уредник "Информера" Драган Вучићевић оде у затвор, као што је најавио да ће да уради, и додао да га је синоћ у телефонском разговору молио да одустане од одлуке да иде у затвор.

"Мислио сам да је то неслана шала и позвао сам синоћ Вучићевића, али видим да је он одлучан да свој протест изрази тако што ће да иде у затвор. Не могу да критикујем судије јер бих тиме рушио институције Републике нити могу да улазим у меритум ствари, али има много чудних ствари и додворавања у нашем правосуђу. Многи мисле да су они како кажу зимзелени, а политичари листопадни, па се додворавају неком тобож новом", рекао је Вучић. Додао је да постоји огроман утицај странаца и да неке медијске куће никада не могу добити осуђујућу пресуду, шта год рекли, а они за које се говори да тобож све контролишу, њихови представници добијају бесмислене казне.

"Молио сам га (Вучићевића) синоћ да то не уради и рекао да ћу ја платити казну. То ми је једна плата, али је он решио да тиме покаже да се тако бори за своје принципе", навео је Вучић. Оценио је да је Вучићевићев одлазак у затвор "лоша вест" и да ће она лоше да одјекне код наших грађана, те да ће он наставити да га моли да се предомисли.

"Нећу да улазим у предмет и у меритум, али ту има један други случај, да човек кога је Вучићевић назвао лудим, реч је о функционеру Двери из Трговишта, је претио силовањем члановима и чланицама Српске напредне странке. Вучићевић га је назвао лудим, а ја кажем да је он тежак болесник, лудак и кретен који би ишао по кућама да силује жене", рекао је Вучић.

Вучић: Јеремић и Рашић су урадили све да такозвано Косово добије столицу у УН

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да су председник Народне странке Вук Јеремић и министар у приштинској Влади Ненад Рашић стручњаци за косовско признање и да су урадили све да такозвано Косово добије столицу у УН.

“Рашић и Јеремић су стручњаци за то, све су урадили за столицу тзв. Косова у УН. Јеремић је човек који им је дао питање за МСП. Рашић је већ признао независно Косово. Нажалост његову, ја нисам на његовој страни нити ћу икад бити на страни оних који би да разграђују Србију”, рекао је Вучић у одговору на питање новинара како коментарише изјаву Рашића да је споразум ЕУ де факто признање тзв. Косова и Јеремићеву изјаву да је то само корак ка столици такозваног Косова у ЕУ.

Вучић је на конференцији за новинаре на церемонији отварања деонице пута Нови Београд – Сурчин, ауто-пута „Милош Велики“ говорио и о изјавама црногорског председника Мила Ђукановића, које су се односиле на иницијативу Отворени Балкан и поручио да због изборне тишине и председничких избора у Црној Гори не жели да сада даје коментар, али да ће свој одговор дати у понедељак, као и другом кандидату Јакову Милатовићу у вези с кинеским кредитом.

Председник Србије је говорио и о ЕПС-у и рекао да је то важно питање, али да и у том, као и у свему другом када се у држави мењају ствари, наилази на отпор.

“Отпори су свуда на сваком месту, штајкови на сваком кораку, свуда све иде тешко, сви хоће да сачувају своје привилегије, сви хоће да наставе да лепо живе, ако је могуће да се ради мање”, рекао је Вучић. Он је објаснио да су зато позвани оне који то знају најбоље у свету да нам по том питању помогну.

“Да ли ће да буде безброј отпора? Оних трикова најбеднијих и најјаднијих "а доводиш нам Норвежане, нема Срба паметних". И онда шта на то да кажете. А што доводиш Кампаца? То ти се свиђа, ово ти се не свиђа. А што си довео целу петорку Партизана.Па то ти се свиђа ово ти се не свиђа. То је Србија, та борба против привилегија ће увек бити тешка, увек за политичаре најтежа, за оне људе који се обраћају народу”, закључио је председник.

Вучић је говорио и о изјави лидера Србија Центар-СРЦЕ, Здравка Поноша који је изнео тврдњу да када је председник Србије боравио у Врању, да је његов покрет тамо сакупио 720 потписа.

"Када изгубите од некога са више од милион и по гласова разлике ,а онда кажете или слажете да сте скупили 700 потписа ту и ту, а међу тим људима ћемо да пронађемо колико њих стварно то нису ни потписали", рекао је Вучић. Он је нагласио и да у Врању може да "скупи дневно, 10.000 (потписа), без проблема” Вучић је рекао да нема проблем ако његови политички противници “своде све на лично” у недостатку других аргумената и поновио да “га никад неће победити”.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести