Вучић положио венац на Споменик јунацима са Кошара

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић положио је данас венац на Споменик јунацима са Кошара, који су пре 22 године бранили државну границу и спречили копнену инвазију терористичке ОВК из Албаније на територију Србије.
Танјуг/Драган Кујунџић/Споменик јунацима са Кошара
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић/Споменик јунацима са Кошара

Након полагања венца, Вучић је поразговарао са ветеранима битке на Кошарама, који су такође положили венац на споменик, и захвалио им се на свему што су учинили за отаџбину.

"Ако ништа друго нисмо урадии, бар данас смемо да говоримо о онима који су погинули и о вашој улози", поделио је ту чињеницу са ветеранима Вучић.

Додао је да би волео да се око Видовдана поново види са њима и да подробно разговарају о свему, како би видели шта још може да се уради за њих, али, како је рекао, нешто што је реално, а не оно што није могуће.

"Али, када вас видим добијем додатну енергију да бар са оно мало ризика се још снажније борим за Србију", рекао је Вучић и додао:

"Бескрајно вам хвала на части коју сте дали Србији и да заједно покушамо да се то не заборави".

То не смемо да дозволимо, узвратили су борци са Кошара.

"Слава свим вашим погинулим јунацима. Све најбоље вама желим, а ја сад одох у Брисел", рекао је Вучић.

Венац са председником положила је и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевића

Споменик јунацима са Кошара постављен је прошле године у парку у непосредној близини КБЦ "Др Драгиша Мишовић".

На данашњи дан пре 22 године завршена је битка на Кошарама током које су припадници војске СР Југославије 67 дана бранили државну границу и спречавали копнену инвазију терористичке ОВК из Албаније на територију Србије.

На постаменту су уклесана имена 108 војника, подофицира, официра, резервиста и добровољаваца који су страдали 1999. године на караули Кошаре.

Аутор споменика, вајар Миша Роган, приказао је чин херојства официра и војника који су дали своје животе бранећи отаџбину.

Битка на Кошарама је почела 9. априла 1999. године, када су на караули на југословенско-албанској граници на Јуничким планинама припадници терористичке ОВК, уз помоћ НАТО авијације, покушали да изврше копнену инвазију кроз караулу и направе продор ка Метохији.

Део државне границе око карауле Кошаре штитило је око 100 припадника 53. граничног батаљона, који су се током прва два дана борби супротставили десетоструко јачем непријатељу.

У помоћ граничарима убрзо је стигао вод Војне полиције, али је напад био силовит и снаге ОВК су успеле да заузму положаје Раса Кошарес и Маја Глава, тачке са којих се контролисало свако кретање ка граничној линији, а заузели су и зграду карауле.

Доласком припадника 125. моторизоване бригаде формирана је линија одбране која је спречила даљи продор непријатеља.

Војска је наредних дана покушавала да поврати Раса Кошарес и Маја Главу, а придружили су им се и припадници 72. специјалне и 63. падобранске бригаде.

Линија фронта је стабилизована, а борбе нису јењавале.

Борбе на Кошарама су трајале до 14. јуна 1999. године, када се Војска Југославије после Кумановског споразума повукла са Косова и Метохије.

EUR/RSD 117.5649
Најновије вести