Вучић: Поново ће притисак око КиМ бити само на Србију

БЕРЛИН: Председник Србије Александар Вучић у интервјуу за немачки дневник "Билд" изјавио је да је неопходно пронаћи компромисно решење за косовско питање, и да на томе тешко радимо, а да ће на основу онога што види данас, посебно након што је на дужност ступио нови председник САД Џозеф Бајден, поново бити притисак само на Србију.
aleksandar vucic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Вучић је, на констатацију да Србија може приступити ЕУ само "заједно са суседном државом Косово", коју не признаје, и питање када ће се то променити, одговорио:

"Ви кажете да је то суседна држава, ми не. То је ствар виђења и услов ЕУ. Ми то видимо другачије. Да, и морамо пронаћи компромис са Приштином и тешко радимо на томе. За вас је то нешто што је од 2008. завршено. Али за нас то, наравно, није тако. За Мадрид, Атину, Никозију, Братиславу то, такође, није јасно, они не признају Приштину".

Упитан како може да изгледа тај компромис, Вучић је рекао да је забринут, јер ће, по ономе што данас види, а посебно након ступања на дужност председника САД Џозефа Бајдена, поново бити вршен притисак само на Србију.

“Зато сам забринут. Ако желимо одржати мир, ако желимо да дође више инвеститора из Немачке, онда су нам потребна одржива решења. Не верујем у замрзнуте конфликте, за разлику од већине људи овде, јер увек постоји опасност да једног дана дође неко и одмрзне их", нагласио је председник Србије.

На питање с ким му је једноставније да преговара - са председником Русије Владимиром Путином, Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, Кине Си Ђипингом, или Француске Емануелом Макроном, односно немачком канцеларком Ангелом Меркел, Вучић је подвукао да са свима мора разговарати и да и они разговарају између себе.

"Зашто можете са Русијом да разговарате о Северном току, зашто можете да разговарате са Кином о њиховим фабрикама и фирмама? Зашто би били ви једини који имају то право?", упитао је Вучић.

Он је током интервјуа изразио жељу да каже нешто о канцеларки Меркел, пошто крајем недеље одлази из политике.

"Искрено, мислим све најбоље о њој и желим то и сада да кажем. Она нас је 2015. спасила, осигурала мир овде. Нисмо увек истог става, на пример око Косова. Али, она има увек времена да нас саслуша и довољно поштовања према нашој земљи", рекао је он.

Упитан ко ће водити Европу после Меркелове, Вучић је рекао да ће, када је реч о државама, то чинити Немачка и Француска, а по питању личности, не зна, каже, да ли ће то бити Армин Лашет или Маркус Седер.

“Међутим, Седер и Лашет не треба да буду увређени - ја бих увек бирао Ангелу Меркел. Она није једноставна особа, али је стварно веома волим", рекао је Вучић.

Вучић о набавци вакцина: Ми смо обавили свој посао

Председник Александар Вучић изјавио је да до краја фебруара Србија жели да вакцинише 15 до 20 одсто становништва, те додао да у нашем региону друге земље још нису добиле ниједну дозу вакцине, и то не њиховом кривицом, јер су се ослониле у потпуности на Ковакс програм ЕУ.

"Сада гледају на нас, очекују све од нас и добиће то од нас", најавио је Вучић у интервјуу немачком "Билду".

На питање како је Србија, за разлику од ЕУ, то тако брзо успела, он је казао да је Србија веома рано водила разговоре са свима који производе вакцине и који желе да је набаве.

"Најпре смо платили два милиона евра Бриселу за развој вакцине. Поређења ради Бугарска, која је чланица ЕУ, платила је само 100.000 евра. Пет милиона смо уплатили у Ковакс програм Светске здравствене организације и ЕУ", објаснио је он.

Вучић је казао да вакцине нису добијене из тог програма.

"Увек када сам био у Бриселу и питао за конкретне термине испоруке добио сам одговор - ''одмах, након што је ми будемо добили у ЕУ''. Тада сам знао да ће бити веома много проблема за моју земљу. Зато смо започели разговоре са свим другима, укључујући Велику Британију, Кину, Русију и друге", нагласио је он.

На питање од кога је потом набавио вакцине, Вучић је навео Кину, САД и Русију.

"Морао сам пронаћи с ким у којој земљи морамо разговарати – државно руководство, али и тајне службе, шефови полиција, И наоружане снаге. Писао сам осам писама кинеском председнику Си Ђинпингу, а потом смо и разговарали телефоном", нагласио је он.

Вучић је рекао да је он назвао кинеског председника, јер му је посао да помаже грађанима своје земље.

"Можете замислити шта би значило за мене да нисам могао да испоручим", додао је он.

На констатацију да је Србија кандидат за пријем у ЕУ и питање да ли је, сада у вези набавке вакцине, срећан што још није део Уније, Вучић је одговорио "не, не повлачим такве закључке".

Не желим никог да љутим, али ми смо обавили овде наш посао. Могу вам само рећи да не бих био задовољан послом неког ако не би било довољно вакцина", подвукао је он.

Упитан ко је за њега бољи партнер – Кина, Русија или ЕУ, Вучић је поновио да је Србија на путу у ЕУ, и да је то стратешки пут, а да то знају и Москва и Пекинг.

"Ми сарађујемо са обе стране, морамо да живимо и морамо да преживимо. Лицемерно је да је, када Србија добија инвеститоре из Кине, то за многе проблем, иако сами имају хиљаду пута веће трговинске обрте са Кином него наша земља", додао је он.

Упитан да ли поштује председника Русије Владимира Путина који је затворио његовог најоштријег критичара Алексеја Наваљнија, Вучић је казао да се неће мешати у било чије унутрашње ствари.

"Ми нисмо ЕУ, нисмо САД, ни Немачка. Морамо се бринути сами о себи, јер смо још увек сиромашна земља", подвукао је он.

На питање да ли му је небитан случај Наваљни Вучић је одговорио "бринемо се о нашој земљи и гледамо на Русију као на нашег пријатеља".

Упитан за однос према Кини, уз подсећање да је у марту када су допремљене заштитне маске из те земље, јавно љубио заставу "крваве диктатуре, да и сада хвали "диктатора" Сија и да Кина гради железничку пругу у Србији, он је рекао да није никакав комуниста и да је његов посао да учини нешто за своју земљу.

"Они су нам, у време када нам нико није желео ништа дати, испоручили респираторе, који су спасили на хиљаде живота у корона кризи", подвукао је он.

"Кажем вам још нешто, ако сте спремни да ме саслушате. Недавно сам имао састанак са шефом Делегације ЕУ у Београду. Радило се о европског прузи, деоници од бугарске границе до Ниша коју градимо са Европљанима. Сада је било речи о даљој деоници према Београду: Желели смо брзину до 240 километара на час. ЕУ нам је рекла не, да могу да нам понуде пругу за брзине до 160 километара на час, уз питање зашто желимо да градимо брже пруге. Кинези су дошли и рекли: "то је цена за ту варијанту и ова за другу". Пекинг је био у стању у истој години да започне радове. Шта смо онда урадили? Изабрали смо бољи договор, који је бржи и повољнији", нагласио је Вучић.

На питање колико је Немачка важна Србији Вучић је подсетио да је Немачка омиљенија од ЕУ.

"Без Немачке не можемо преживети, не би имали тако високе стопе привредног раста. За то су нам потребни прави партнери. Највећи послодавац у нашој земљи су немачке фирме. Фирме као Бош, ЗФ, Сименс и Континентал запошљавају више од 70.000 људи. А и грађани воле да раде у немачким фирмама. На пример Леони АГ запошљава 11.000 људи. Тренутно преговарамо са два, три велика произвођача аутомобила. Разговарамо и са мањим фирмама као што је "Др Еткер", рекао је он.

На констатацију "Билд-а" да је Немачка одрасла на "Др Еткер" Пудингу Вучић је казао да је и он одрастао с тим, али и са шлагом тог произвођача.

Иначе новинари "Билда" написали су да је, када дошли на интервју са Вучићем, иза кабинета некадашњег оснивача СФРЈ Јосипа Броза Тита, изнета застава ЕУ, а у другој просторији су спремно чекале две руске.

"Ова земља жели у ЕУ, али отворено кокетира са Кином и Москвом. Седи се између две столице. Током интервјуа за "Билд", је заменик руског премијера Јуриј Борисов чекао у председништву", наводи лист.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести