Вучић потврдио куповину руског Панцира, драстично јачамо одбрану

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић истакао је, после обиласка заједничке тактичке вежбе „Словенски штит 2019“ и руских одбрамбених система „С400“ и „Панцир“, да Србија драстично јача своје војне капацитете, као и да је, премда мала и недовољно јака земља, данас многоструко јача него што је била.
1
Фото: Tanjug

„Данас смо имали јединствену прилику да видимо како функционише дивизион „С 400“ и да видимо како „Панцир С“ функционише. Као што знате, један систем „Панцир С“ смо купили, наручили и ускоро га очекујемо у нашој земљи“, рекао је он, преноси се у саопштењу Министарства одбране.

Вучић је нагласио да се ради о фантастичном систему који гађа све летеће објекте, посебно дронове и крстареће ракете на даљини до 80 километара, да све види и врло је тешко ометати њихов радар, јер имају много разноврсних шифри и много различитих приступа.

„Наши људи су пресрећни, обучавају се и очекујем да у наредних месец или два, они могу и на таквим крстарећим ракетама и на малим беспилотним летелицама, које су веома опасне за противавионске системе да покажу своје убитачно дејство на вежби у Србији“, рекао је он.

Вучић, који је у пратњи министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштава ВС генерала Милана Мојсиловића присуствовао вежби у оквиру дана високих званица , је нагласио да нико никада не би надлетао Србију и не би ни помислио да надлеће Србију када бисмо имали два дивизиона „С 400“.

Председник је нагласио да ми немамо „С 400“, али, како је додао, срећни смо што можемо да видимо како то изгледа.

„На 600 километара видите све, гађате већ на 380 километара и није случајно најбољи систем на свету. Ја нисам веровао, а видео сам малопре како нам је мање од пет минута било потребно, да уништимо све циљеве, 14 авио формација је нападало Србију и у правом смислу, они су обележавали циљеве и уништавали. Интересантно је да једна ракета, када гађате, 98 одсто погађа тај циљ, а они обично испаљују две на један циљ, а ту је 99,99 одсто и ту нема промашаја“, објаснио је Вучић.

Говорећи о систему „Панцир С“, председник Вучић је нагласио да он, такође, фантастично погађа, са прецизношћу од око 95 одсто.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести