Вучић позвао на кампању без насиља и поштовање противника

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић позувао је вечерас све учеснике политичког живота на предизборну кампању без насиља, уз поштовање политичких противника, без обзира на политичку опцију.
vucic
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Он је рекао, у обраћању јавности, да ће избори 21. јуна бити прилика да сви грађани изразе своју политичку вољу, а политичке партије да покажу озбиљност и одговорност.

“Да покажу озбиљност и одговорност, да покажу колико им је стало до Србије и да плановима и програмима придобију поверење грађана”, рекао је Вучић у обраћању јавности.

Он је, као председник Србије, пожелео свима добру срећу и успех на изборима, али и замолио за две ствари:

“Прво, да изборна кампања протекне без насиља и, друго, да се покаже пуно поштовање за политичке противнике, за оне који мисле другачије без обзира на то којој опцији припадају”, рекао је Вучић.

Он је подсетио да је РИК донела данас Решење о наставку спровођења изборних радњи за парламентарне изборе који ће бити одржани 21. јуна.

Очекујем нашу велику победу у опоравку економије

Вучић је поручио да је у овом тренутку јединство грађана најважније, како би се изашло са плановима и програмима за нашу велику победу у опоравку економије и напретка српске привреде.

Он је рекао да му је данас био и последњи дан на челу кризног штаба за економију, и да је било речи о БДП, али да ће он и даље све пратити.

"Задовољан сам што смо исплатили 31, 2 милијарде динара за минималац малим и средњим предузећима, кренуле су гарантне шеме преко пословних банака и Фонда за развој", истакао је Вучић.

Казе да још нема прецизних статистичких података, али да нисмо изгубили на стопи запослености, односно није се увећала стопа незапослености, наводећи да су према подацима Националне службе за запошљавање 683 особе у плусу.

Каже да смо изгубили 3.978 запослених у услугама, смештају и храни, у трговини на велико и мало, поправци мотрорних возила јос 1488. Међутим, у секторима прерађивачке индустрије у плусу је 2.679 и 3.699 у сектору телекомуникације.

Он напомиње д аје пуно снабдебање било у сваком тренутку,

да смо показали људима да је Србија једнако способна и способнија од других земаља, да се озбиљно понаса.

"Сада ћемо морати да се боримо за инвеститоре, а у најави је великих 10 инвеститрора у насој земљи, а ја ћу учествовати у разговорима", истиче председник.

Поново је замолио људе да се не враћају у иностранство, него да тразе посао овде.

Истиче и да је циљ Србије да има највећу стопу раста у наредним годинама, већ идуће, као и следеће две.

Напомиње и да ће здравствени радници добити 10 одсто трајно увећање зарада и апелује да их грађани и даље слушају и да се придржавају њихових савета када је корона вирус у питању.

Без окупљања до краја маја, нисмо још победили корону

Вучић је позвао грађане, посебно чланове СНС и присталице своје странке, да се не окупљају, попут вечерашњег скупа пред скупштином, бар до краја маја, јер, истиче, још нисмо завршили са епидемијом корона вируса.

"За нас данас, у условима када нисмо завршили са епидемијом корона вируса, иако је ситуација боља него пре пар недеља, недопустиво је да своје грађане излажемо здравственој опасности”, објаснио је он.

Пренео је да се, према подацима надлежних служби, тренутно испред скупштине Србије одржава скуп на којем је 5. 790 присталица углавном СНС и око 65 присталица покрета Двери.

"Ово не говорим да бих се хвалио, већ, напротив, да би замолио те људе да се бар до краја маја не окупљају. Знам да није формални организатор СНС, већ неко удружење или асоцијација... Много волим те људе, а знам да није било одговорно понашање општинских одбора, који су позвали људе да дођу”, нагласио је он.

Вучић је истакао да мора да се штити здравље људи, да напредњацима није потребно пребројавање, већ јединство, заједништво, јер знају ко је већина у Србији.

“Волим их бескрајно И захвалан сам што показују срце, али мој позив њима је да пре свега сачекамо крај маја. Верујем да ће у јуну бити повољнија ситуација, и да ћемо имати прилике да се окупимо на већем простору, али у сагласности са препорукама лекара. Морамо да се односимо одговорно”, подвукао је он.

Вучић је подсетио да је данас од укупног броја новозаражених у Србији две трећине у Београду.

“Морамо да чувамо наше најстарије“, апеловао је он.


Позив Мартиновићу и Божићевој да прекину штрајк

Вучић је позвао вечерас посланике СНС Александра Мартиновића и Сандру Божић да прекину штајк глађу, између осталог, каже, и због тога што то представља одређену врсту притиска на тужилаштво.

Председник је рекао и да му је драго што је самостални посланик Миладин Шеварлић прекинуо штрајк глађу.

"Он је храбар, озбиљан, старији човек, добро је што је престао штрајк. А почео је да штрајкује због бруталне лажи и медијског фалсификата", рекао је Вучић.

Кад је реч о посланицима његове странке, указао је да има примедбу на њихов штрајк, иако, истиче, разуме њихове разлоге и искрене намере:

"Мартиновић, као један од најобразованијих посланика у неколико последњих мандата, добро зна да, чак и кад каже да није притисак на тужилаштво, то јесте одређена врста притиска, а то ми не смемо да радимо", рекао је Вучић у обраћању грађанима из Председништва Србије.

Он је навео да представници власти и владајуће странке не би смели да се позивају на то што њихови политички противници одлазе испред Уставног суда, судова и тужилаштва.

"То смеју да раде други, ми не. Мој позив Мартиновићу, уз сву захвалност, срчаност и храброст, је да одустану", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да грађани имају безброј примедби на тужилаштво, које би требало да буде самостално, а судство независно, те безброј неправди, што је тешко променити, јер су у тужилаштрву остали исти људи, именовани у време бивше власти.

Вучић је рекао да је разговарао са посланицима СНС, да их је молио да прекину штрајк глађу.

"Они су стварно штрајковали, нису се померали, нису спавали, седели су у столици и то траје већ 35 сати, што није нимало лако, посебно за даму Сандру Божић. Она је самохрана мајка двоје деце, молим је да се врати њима", рекао је Вучић.

Он је рекао да ће ноћас разговарати са Мартиновићем телефоном и да ће покушати да га убеди да прекине штрајк, иако, како каже, верује да то неће бити једноставно јер Мартиновић апсолутно верује у своје разлоге за штрајк.


Насиљем се у српској политици ништа неће постићи

Насиљем се у српској политици ништа неће постићи, поручио је Вучић и додао да никада неће пристати на уцене и претње.

"Што се тиче штрајка глађу једног од опозицоних посланика опозиције (Обрадовића), позивао сам на разговоре безброј пута и говорили су да се са мном не може разговрати и да то није потребно. Десетине пута су то понављали, позвао сам их да дођу у понедељак на разговоре када су били и други предстанвици опозиционих странака и то сам јавно учинио на конференцији за новинаре", рекао је Вучић.

Додаје да нису желели и да он, Вучић, не може, нити му пада на памет да прихвати да раговора уценама и претњама.

"Никад нисам то прихватао и кад су близу Председништва лупали, нисам се плашио, мене то не занима. Насиљем се у спрској политици ниста неће постићи, та времана су прошла", поручио је Вучић.

Председник је,како је рекао, жестоко осудио насиље испред скупштине и бруталан напад на Маријана Ристичевића.

Вучић је изразио наду да нико неће примењивати насиље и поручио да ће држава реаговати.

Такође, затражио је од људи да не нападају новинаре без обзира шта мисле о њиховом раду.

Вучић је саопштио и да је ухапшен Д.Г. из Новог Сада 1979. годиште који је претио на рачун новинарке Времана Јоване Глигоријевић из Времена и процесуирање је у току.

"Наш посао је да обезбедимо да држава Србија функционише без насиља. Веома сам упалшен и забринут, а ово нема везе са СНС и СзС, што видим да страховито јачају ултратдесничарски и фашитички покрети са суманутим идејанам. Надам се да ће наше друштво имати снаге да се озбљно и са одговрношћу супротстави антицивлизацијим идејама из времан 15, 16. и 17. века, из времена инквизиције и да ћемо се као друштво супроставити на миран и цивилизован начин", поручио је Вучић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести