Вучић: Привредни раст 4,7 одсто у трећем кварталу

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић саопштио је вечерас да је Србија у трећем кварталу ове године остварила, према првој процени, привредни раст од 4,7 одсто.
vucic
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

Вучић је, гостујући на ТВ Пинк, рекао да се тако Србија нашла међу три земље у Европи са највећим привредним растом.

Према његовим речима ова стопа раста је изванредна, и рекао је да очекује да ће раст БДП-а у овој години прећи 3,5 одсто, односно да очекује 3,6 или 3,7 процената за целу 2019. годину.

Вучић је оценио да ти резултати показују да постижемо добре резултате и да, ако наставимо тим трендом у прва два квартала наредне године, то ће значити даље побољшање животног стандарда грађана Србије.


Ако треба идем на полиграф због афере око оружја

Вучић je изјавио вечерас да је спреман да иде на полиграф због измишљене афере око оружја, али и других ствари за које га опозиција оптужује.

"Оптужују званичног амбасадора Палестине у Црној Гори. Али, знате са ким је он имао први састанак у Београду од политичара - са Драганом Ђиласом, веровали или не, али то нису рекли", рекао је Вучић и нагласио да је то само једна пикантерија у мору њихових лажи.

"Причали су о пољопривреди, није ту било никаквог кривичног дела или било чега", додао је Вучић.

Председник Србије је рекао да је за ралзику од њих спреман да иде на полиграф и за оружје и све друге намештене афере.

"Наравно да ћу да се борим да Србија продаје оружје, али да лично учестувјем у томе, не пада ми напамет. Мени новац није потребан. Ја живим за то да се једног дана прича како смо развијли економију и промнелили Србију.

Отварање аутопута од Обреновца до Сурчина 19. децембра

Председник Вучић је најавио да ће 19. децебра, на Светог Николу, бити за саобраћај отворен аутопут од Обреновца до Сурчина.

Грађанима Умке и Остружнице поручио је да ће аутопут имати четири траке и да ће се решити питање клизишта како би са Чукарице и Железника они могли да излазе на аутопут Милош Велики, а како не би морали да чекају завршетак новобеоградске излазнице са пута.

Вучић је за ТВ Пинк рекао и да ће 9. новембра бити отворен аутопут од Ниша до Бугарске.

Говорећи о уклањању транспарента са његовим и ликом члана председништва Босне и Херцеговине Милорада Додика са аутопута у Грделичкој клисури, а који је уклонио функционер Странке слобода и правда Марко Бастаћ, рекао је да могу да скину шта хоће, али да не могу да промене чињеницу да они нису изградили тај пут.

Тај пут ће да остане за нове генерације, као резултат, каже рада свих чланова владе и навео да је ова власт изградила аутопут Милош Велики, Јужни и Источни Коридор, Ипсилон крак код Келебије на граници са Мађарском...

Указао је и да ће захваљујући пројекту изградње брзе пруге ка Будимпешти, на деоници од Београда до Новог Сада за две године моћи возом да се стигне за 35 минута.


Председник Србије изјавио је вечерас да очекује да наредних дана добије званичне податке да је Србија спустила незапосленост испод 10 одсто и тако достигла ниво ЕУ.

То ће бити први пут да Србија има једноцифрену незапосленост, рекао је Вучић гостујући на Пинку.

"Уз то, грађани ће имати и плате веће од 500 евра. За кратко време смо постигли нешто што ће ући у уџбенике. Поносан сам на те резултате", нагласио је Вучић.

Како је рекао, посебно треба радити на достизању "српског сна", а коме се многи подсмеавају - да се младим људима омогући да могу да купе станове, аутомобиле и друго, а што ни у Немачкој и другим западним земљама не би могли лако да стекну.

"То су веома добре вести, грађани могу да виде свакодневни напредак Србија и овог и других градова. Наравно да то не иде темпом који би људи хтели, али Србија и српска економија иду у добром смеру", нагласио је Вучић.

Истиче да би могли и брже да се развијамо када би људи више радили и да свако себи треба да постави питање да ли је радио толико да може више да зарађује.

Вучић је рекао да ће минималац бити 254 евра односно око 30.000 динара и да је то за 65 одсто више него пре само пет година.

"Поносимо се извозом у ИТ сектору. Укупан извоз земље био је 2011. године 11 милијарди, а сада чак 23 милијарде, што много говори о напретку. Ове године очекујем да остваримо апсолутни рекорд у привлачењу директних страних инвестиција и да повећамо нашу разлику у односу на околне земље, укључујући и земље ЕУ - Хрватску и Бугарску, што говори да ћемо развијеније земље и брже сустизати него што смо се надали", навео је Вучић.

Вучић упутио саучешће због погибије радника у Чортановцима

Председник Србије Александар Вучић упутио је саучешће председнику Турске и породицама двојице радника из Турске који су погинули данас на градилишту железницке пруге Београд - Нови Сад у Чортановцима.

"Ужасна несрећа. Молио бих да приме моје саучешће, и Турском председнику и компанији", пренео је жаљење због несреће председник Вучић.

Подсећа да је он недавно обишао то градилиште и да је тада, како је приметио, лоше стајала конструкција на коју се и он том приликом попео.

Вучић је рекао да је иначе у питању фантастично градилиште на којем огроман труд и рад улажу српски радници заједно са Русима и Турцима који тамо раде.

Само економски јаке земље су видљиве у свету

„Први наш стратешки циљ је да земљу и себе мењаму, да свој приступ проблемима мењамо, да се демократизујемо и одржимо дисциплину у јавним финансијама, јер су само економски јаке земље видљиве у свету, истакао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Говорећи о јучерашњим састанцима са представницима ЕУ у Бриселу, Вучић је казао да је економија наш „хлеб насушни“, и да је економија „све и свја“.

„Само оне земље које су економски јаке видљиве су у свету. Економија и војска су два фактора снаге, али војска зависи од економије“, рекао је он.

Каже да нема шта да замери Жан Клод Јункери и Федерики Могерини, и констатује да су они радили добро свој посао.

„Али када видите да се променила тактика, то је као да крене киша да пада током утакмице и тада, због новонастале ситуације, узмете и шутирате са даљине. Идемо даље ка Европи, радимо свој посао, уз најближу сарадњу са Кином, Русијом, афричким и азијским земљама“, објаснио је Вучић.

Најавио је, ако буде победила његова странка на предстојећим изборима, да планира велику афричку турнеју у септембру и октобру идуће године.

Тиме, како додаје, жели да отвори прилике за наше компаније.

„Боримо се за себе, гледамо на себе, али и регион, да направимо најближе односе међу нама. У тој сарадњи ићи ћемо два корака напред, један и по назад, али ћемо ипак напредовати. На састанку 10.октобра у Охриду направићемо нови корак напред“, најавио је он.

Вучић је додао да албански премијер Еди Рама вероватно није ни желео да дође у Брисел, али да му је захвалан што је заинтересован за тешње односе у региону.

Курти шах против мене неће играти јер би био поражен

Вучић је рекао вечерас да не види смисао било каквих разговора са Аљбином Куртијем после свих изјава које је дао.

Не знам о чему би разговарали. Као што је Кенеди рекао да преговарате само по принципу оно што је моје је моје, а можемо да разговарамо само о ономе што је твоје - на то не пристајем“, поручио је Вучић.

Казао је да је Курти рекао да ће са њим играти шах, али је Вучић казао да је неопходно нешто помало знати о тој игри да би се играла.

„Покушао је Изетбеговић, који игра прилично добар шах. Шах је озбиљна игра. Шах неће никада играти против мене јер би био тешко поражен“, нагласио је он.

Што се састанка Куртија са мањинама, на који није позвао Српску листу, тиче, Вучић каже да Албанци раде све што смо ми радили 80-тих и 90-тих година, када смо имали „наше“ Албанце, а нисмо разумели шта већина Албанаца жели, а они су, како су тврдили, желели саму републику.

„Нисмо их слушали, јер их нисмо видели, а тако они сада раде са Српском листом. Хоће да виде само своје приватне послушнике. То је огромна грешка, а уједно и противзаконито, чак и по њиховим законима“, објаснио је он.

Вучић је казао да то показује како су све нервознији, губе тло под ногама, а то није лош сигнал за нас.

Ситуација у којој је Косово и Метохија остављено, према његовим речима, је била катастрофална - Албанци су прогласили независност, успоставили све елементе државности уз помоћ западних сила.

„Паметном, мудром и одговорном политиком успели смо то питање да издигнемо и вратим присуство Србије и шансе да се Србија пита за косовскометохијске ствари много више него раније“, закључио је он.

Прича Бастаћевог кума доказ каква опасност је претила Србији

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да верује у речи кума Марка Бастаћа, Лазара Лешњака, који је Бастаћа оптужио за насиље и корупцију, те додао да за председника општине Стари град, након тога што се чуло о њему, више нема места у политици, те да верује да ће надлежни органи реаговати.

"Немам сумње да је то истина, и кад то кажем никакав притисак ни на кога не вршим, искрено говорим", рекао је Вучић за ТВ Пинк и додао да је свима јасно да је сушта истина оно о чему је Лешњак говорио.

"Сувише је ово озбиљна ствар да би то било заташкано - казао је Вучић, а изјаву Марка Бастаћа да се не жели да иде на полиграф, јер нема поверења да ће резултат бити тачање прокоментарисао је као најречитији доказ Бастаћеве кривице.

"Најобичнији полицајац ће вам рећи, а и сви знају, да полиграф не може да се намести", рекао је председник.

Он је истакао да сведочење Лазара Лешњака показује да је реч о и систематској пљачки, јер то признаје човек који је у томе учествовао.

"Он је чак и представљао листу Бастаћа за раније изборе. Ако сте ви за сваки бесправно изграђени објекат на општини Стари град, најбогатијој општини, узимали новац за легализацију и то траје годинама, па чекајте, ви неком причате о корупцији? Како вас није стид, није овде реч о локалном службенику, већ потпредседнику једне политичке странке", рекао је он.

Вучић је додао да је прихватио да прича о случају који је обелодањен приказивањем снимка на Студију Б, у којој је Лешњак изнео своје тврдње, не зато што је реч о опозиционим председнику општине, већ зато што жели да укаже каквој опасности смо ми били изложени и где би могло наше друштво да заврши "ако се догоди да ти људи преузму дизгине власти", и каквом би смо насиљу и мафијашком понашању били изложени.

Навео је да је шокиран детаљима које је чуо, те додао да такве ствари неко не говори, ако то није истина.

"Али, нека људи сами процене", рекао је Вучић.

Он је навео да је из свега што се дешавало у претходном периоду извукао неколико закључака, и да ту види и своју кривицу, јер је, каже, када су почели протести у децембру прошле године, знао да иза тога стоје Драган Ђилас, Бошко Обрадовић, Вук Јеремић, али да није довољно указао на то о чему је реч, јер се они нису појављивали у почетку, јер су желели да привуку обичне људе.

"Ја сам погрешио, јер нисам довољно добро разумео, погрешно сам приступио, сматрајући их њиховим присталицама", рекао је Вучић.

Како је рекао, подршка том делу опозиције у међувремену је опала са 17 на испод осам одсто, јер су људи отишли - или у апстиненцију или су променили политички став.

"Бавећи се КиМ, штитећи интерес народа, борећи се за фабрике, нисам видео одређене ствари и сам сам крив. Потценио сам потребу људи да искажу гнев и нисам им се обратио са пуним поштовањем, као председник. Данас видим да сам погрешио, данас видим да ти људи не желе да стоје иза оваквих мафијаша и насилника", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести