Вучић Путину: Дан Русије више од празника

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић упутио је вечерас писмо председнику Русије Владимиру Путину у коме му је честитао национални празник и поручио да је Дан Русије више од празника и светковина слободарства и независности уз које је руски народ очувао своју државност и утемељио данашњу Русију.
rusija prijem
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Вучић је писмо прочитао на пријему поводом Дана Русије који је организовао одлазећи амбасадор Александар Чепурин:
Поштовани председниче, драги пријатељу, примите моје срдачне честитке поводом националног празника, уз најбоље жеље за даљи напредак пријатељске Русије и благостање братског руског народа.

Дан Русије је више од празника. То је светковина сваког поносног руског грађанина, као и сваког пријатеља Ваше земље, који поштује непролазне вредности слободарства и независности, истакао је Вучић у писму.

Уз те идеале је руски народ, кроз историју, очувао своју државност, традицију и културу, и утемељио данаšњу Русију, која, уз промишљено, пожртвовано и енергично лидерство, иде чврсто утемељеним путом успеха.

Искрено ме радују достигнућа Русије и руског народа на унутрашњем и међународном плану и, као председник Србије, поносим се блискошћу наших двеју земаља.

Стратешки партнерски односи Србије и Русије, засновани на историјском пријатељству, као и на међусобном разумевању и поштовању, потврђени су Вашом недавном посетом. Она је била од великог значаја за даљи развој политичког дијалога и економске сарадње и оставила је траг у нашој заједничкој историји, али и у, слободан сам да кажем, душама српског народа.

Уверен сам да ћемо будућност српско-руских односа градити на том темељу, кроз остваривање конкретних заједничких пројеката, поручио је Вучић у писму руском председнику.

Чепурин: Вучић је много урадио за односе Србије и Русије

Свечаним пријемом у Амбасади Русије у Београду обележен је Дан Русије, а одлазећи амбасадор те земље у Србији Александар Чепурин уручио је том приликом први примерак своје мале књиге есеја о Србији и Србима, на руском језику, председнику Александру Вучићу који је, како је навео, изузетно много урадио за развој српско-руских односа.

И још више ће урадити у будућности. Сигуран сам у то, рекао је Чепурин додајући да је подршку Вучића осећао током свих година које је провео у Србији.

Амбасадор је објаснио да је у малој књизи есеја, која ће бити објављена у Београду и Москви по завршетку његове мисије, покушао да изрази колико је заволео Србију.

Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Он је додао да нема много земаља у свету које би као Русија и Србија, током векова подржавале и разумевале једна другу и које су и данас посвећене унапређењу и ширењу билатералних веза.

Амбасадор је рекао да је уверен сам да ће сарадња две земље постати још богатија и динамичнија.

Србија може да рачуна на чврсту подршку Русије, разумевање и заштиту, ако буде потребно, поручиио је Чепурин.

Он је истакао да је за њега велика част да вец седми пут обележава Дан Русије заједно са српским пријатељима.

Чепурин је подсетио да је 12. јун дан када сви Руси деле најсветлија, најдубља осећања: активну љубав према Отаџбини, понос, одговорност за садашњост и будућност.

Он је истакао и да је за њега овај пријем посебан.

Завршавајући свој боравак у Београду, топло мислим на многе Србе са којима сам имао среће да се дружим по службеној дужности, а и у обичном животу. Бити у Србији седам година на функцији руског амбасадора је одговоран, племенит и захвалан посао. А и поучан, поручио је амбасадор.

Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

У Амбасади Русије у Београду вечерас се одржава пријем поводом Дана Русије, којем присуствују председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић.

Домаћин је одлазећи амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин.

На пријему су и председница скупштине Маја Гојковић, министри Александар Вулин, Александар Антић, Ненад Поповић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, патријарх Иринеј, као и представници дипломатског кора, јавног и културног живота Србије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести