ВУЧИЋ: Раст од три и по одсто нам диже плате и пензије; Тежак разговор са РИО ТИНТОМ

ДАВОС: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Давосу да верује да, уз помоћ привредног раста и економског опоравка САД, ЕУ и Кине, и наша земља може да има стопу привредног раста већу од три и по одсто.
PRINTSCREEN/VIDEO PLUS
Фото: PRINTSCREEN/VIDEO PLUS

Како је рекао, то би значило да плате и пензије "иду горе на озбиљан начин".

"Ако остваримо привредни раст већи од три и по одсто, ми страховито дижемо плате и пензије и животни стандард, јер инфлација иде испод три одсто. Све ће мање бити проблема, што значи да очекујем и смањење нивоа каматних стопа на стамбене кредите и пораст потрошње", истакао је Вучић.

Према његовим речима, уколико привредни раст буде испод два посто - у проблему смо, јер нећемо моћи да "изгурамо" планиране пројекте.

"Ако будемо на пројектованих три и по посто или чак четири одсто привредног раста, изгураћемо све те пројекте и имати драстично повећање плата и пензија у будућности. Ову годину смо завршили на 2,6 одсто раста, а ЕУ је завршила на 0,6 одсто", рекао је Вучић новинарима.

Председник је навео да се коначна процена очекује за месец до месец и по дана.

"Нама Међународни монетарни фонд и Светска банка предвиђају да следеће године будемо најбољи у региону по стопи раста. То можемо да успемо само ако много улажемо у инвестиционе пројекте", истакао је Вучић.

Тежак разговор са Рио Тинтом, питање да ли ће поднети тужбу или не

Вучић је изјавио у Давосу да је имао тежак разговор са представницима Рио Тинта и да се наша земља суочава са питањем да ли ће та компанија поднети против нас тужбу или не, али и са питањем да ли ћемо прихватити целокупну агенду раста или не.

"Разговарао сам са људима из Рио Тинта и гледао, у складу са оним што се дешава - демонстрације су свуда у свету, и причао са њима о бројевима. Они знају за одлуку наше владе. Ми се суочавамо хоће ли они или неће да подносе тужбу", рекао је Вучић новинарима.

Каже да је његова позиција као председника нешто другачија, као неког ко има ауторитет, јер је добио велико поверење народа и да никада није крио шта мисли о Рио Тинту.

"Желим да разговарам и са Аном Брнабић и другима, имали смо тежак разговор и рекао сам да морају да понуде најчистије решење којим наш народ мора да буде задовољан - највише стандарде у свету за природу и људе који ће да раде. И питао сам први пут колика ће бити плата запослених. Најнижа нето плата би била 1.000 евра на западу Србије, а тек остали утицаји... Ниво инвестиција у пет година био би сваке године на 20 одсто укупног нивоа страних директних инвестиција. Замислите само како би то ојачало Србију", нагласио је Вучић.

Рекао је да је питање за будућност да ли ћемо моћи да се договоримо или не, али да је важно да их ми саслушамо.

"И идемо пред народ и отворено разговарамо о свему, не а приори. Да питамо могу ли наши људи да буду сигурни, да ли могу да буду чисте наше планине и реке, али  то није посао за данас или сутра или прекосутра, већ за следећу владу. О томе сам морао да разговарам и молио сам их да не предузимају мере заштите својих интереса", рекао је Вучић.

Нагласио је да је то и питање хоћемо ли прихватили или не, целокупну агенду раста наше земље.

Вучић је додао да је Рио Тинто био присутан у Србији одлуком неких других влада од 2004. године.

ЕУ парламент ће данас да расправља и о другим државама, не само о Србији

Председник Вучић рекао је да ће на данашњој седници европског парламента бити расправљано и о другим државама, као што су Мађарска и Грчка, те да она није сазвана само да би се на њој расправљало о изборима у Србији.

"Шта, да кукам на европски парламент? Они данас расправљају о Мађарској, о Грчкој, о владавини права у Грчкој, о владавини права у Словачкој. Па су ставили и Србију на дневни ред. Хвала им на друштву које су изабрали за Србију. Тако да немам никакав проблем са тим. Ја знам колико је нешто чисто добијено и никада чистије", навео је Вучић у у Давосу, где се налази на Светском економском форуму.

Према његовим речима, на тој седници европског парламента ће се "јавити (Андреас) Шидер и Клемен Грошељ да кажу све најгоре", али је истакао и да ће се, осим ове двојице европарламентараца, за реч јавити и неки други, да кажу мало лепше.

Фото: PRINTSCREEN PINK TV

На коментаре опозиције окупљене око листе "Србија против насиља" да је јуче кроз завесе Председништва вирио и посматрао протесте испред РИК-а, он је подсетио да је у Давосу био и јуче и да је од јутра био у Швајцарској, тако да није могао да у шест или седам поподне буде у Београду и да вири кроз завесе.

"Мој посао је да радим за земљу, да имам стотине и стотине састанака овде (у Давосу), да урадимо добро за Србију", рекао је Вучић.

Он је оценио да народ у Србији воли људе који раде и који се боре за своју земљу, а не оне "који кукају над собом, а у ствари никада ништа за земљу нису урадили".

Са О'Брајаном о Косову и другим темама, разговор није био лак

Вучић је додао да је имао дуг разговор са помоћником државног секретара САД за европска и евроазијска питања Џејмсом О’Брајаном о Косову и другим темама.

"О'Брајан је интелигентан човек. Водили смо изузетно дуг разговор, око два и по сата, од чега сат времена о Косову, а остало о другим темама. На пажљив начин је саслушао све што сам имао да кажем. Разговор није био лак, говорио сам веома отворено и искрено", рекао је Вучић новинарима.

Он је оценио да је Форум у Давосу, иако би требало да буде пре свега економски самит, испао "пар екселанс" политички самит, на коме присуствују најважнији светски лидери.

"Овде доминирају четири теме. Прва је однос Кине и Америке, које чине 45 одсто светске економије. Друга се односи на арапски и исламски свет, трећа на Украјину, а четврта на америчке и европске изборе.

Вучић је рекао да је разговарао са свима и да поправља позицију наше земље.

"Није лако. У Србији су избори завршени, време је мира и стабилности и ми гурамо земљу напред. Спремамо се за суботу када ћемо представити све оно што ћемо да урадимо у наредном периоду, а за то нам је потребно и све оно о чему причамо и овде. Морамо да разговарамо са свима, да осигурамо неку врсту заштитног омотача за Србију", истакао је Вучић.

Он је навео да је на форуму у Давосу доминирала и тема о вештачкој интелигенцији и додао да је синоћ и оснивач компаније Мајкрософт Бил Гејтс говорио о томе да они очекују да ће у првом тренутку неприпремљене земље да изубе 40 до 60 одсто запослених људи у наредних пет или шест година.

"Рекао је и да морају сви да се спремају јер ће то отворити нове могућности за посао, а ми морамо о томе да бринемо. Стопа незапослености у нашој земљи никада више не сме да пређе 10 одсто, морамо да држимо тај ниво испод 10 одсто јер нам је и то један од услова како бисмо могли да испоручимо све до 2027. године", рекао је Вучић новинарима након низа састанака на маргинама Светског економског форума.

Истакао је да Србија хоће да за Експо има аутономна возила, да буде шампион у електричним возилима и најавио је да фирма Стелантис у Крагујевцу креће са производњом електричне "фијат панде" већ од јуна.

"Хоћемо да имамо станице за пуњење електричних возила на сваком месту у Србији, да развијемо комплетну мрежу и да будемо први у региону по свим тим питањима", истакао је Вучић и додао да ће видети да ли ће у свему томе успети, а да при томе сачувају српско становништво на КиМ и мир.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести