Могерини осудила хапшење, Ђурић сада у Србији

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић разговарао је вечерас телефоном са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини о најновијим догађајима на Косову и Метохији, где је, раније поподне, ухапшен директор владине канцеларије за КиМ Марко Ђурић. 
Ana Brnabic/Fonet
Фото: Фонет/Ана Брнабић долази на седницу Савета за националну безбедност

Према Танјуговим сазнањима, председник Вучић ће касније вечерас, после седнице Савета за националну безбедност, разговарати и са другим светским лидерима.

Марко Ђурић је прешао Мердаре и преузела га је српска полиција.

Иначе председник Вучић је тренутно у згради Председништва на Андрићевом венцу, где је у току седница Савета за националну безбедност. 

На састанак су стигли и премијерка Ана Брнабић, министри Небојша Стефановић, Ивица Дачић, Нела Курбуровић, Александар Вулин, шеф БИА Братислав Гашић...

Могерини осудила данашња дешавања на КиМ

БРИСЕЛ: Висока представница ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Федерика Могерини потврдила је вечерас да се чула са председником Србије Александром Вучићем и косовским председником Хашимом Тачијем, као и да осуђује оно што се данас десило на Косову. 

"Позвала сам Вучића и Тачија. Осуђујем оно што се догодило данас на Косову. Ђурић је сада слободан и враћа се. Потребно је смиривање ситуације и очување дијалога", написала је Могерини на свом Твитеру. 

Фото: FoNet

У К. Митровици грађани чекају пренос обраћања Вучића

Грађани северног дела Косовске Митровице окупљају се на главном тргу где је организован пренос обраћања председника Србије Александра Вучића. 

Како јавља репортер Танјуга, на Тргу кнеза Лазара постављен је велики видео бим на којем ће бит пренос обраћања председника Вучића након седнице Савета за националну безбедност. 

Генерални секретар председника Никола Селаковић, обратио се раније данас Србима који су се окупили поред моста на Ибру и позвао их на мир те да сачекају заједно обраћање председника Србије.

Док су се у северној Митровици стотине Срба окупиле поред моста на Ибру, где је са њима разговарао Никола Селаковић, у јужном делу тог града ситуација је мирна и под контролом, како каже Нехат Тачи, директор региона за јужну Митровицу.

Селаковић је грађане позвао на мир и да сачекају заједно да чују шта ће рећи председник Србије Александар Вучић после седнице Савета за националну безбедност.

Нехат Тачи је рекао за косовске портале да је полиција, шта год да се догоди, у стању да очува ситуацију под контролом.

Градоначелник јужне Митровице, Агим Бахтири, апеловао је на грађане да буду мирни и да се не окупљају на мостовима.

Додик: Хапшење Ђурића недопустиво, узвратити реципрочно

БАЊАЛУКА: Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је хапшење директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића у Косовској Митровици недопустив догађај, без преседана, на који треба одговорити реципрочним мерама.

"Желим да кажем да је ово груба манифестација силе, недопустиво, покушај понижења Србије. Солидаришем се са Марком, свим људима на Косову. Апсолутно мислим да треба реципрочно поступити, рекао је Додик за Први програм Радио Београда.

Он је истакао да је то "ароганција која је сигурно потхрањена подстицајем" који страни фактор пружа приштинским властима у њиховом "покушају да манифестују неку своју надлежност и своју власт на простору Митровице".

"Још један покушај да се Србија понизи. Верујем наравно да ће руководство Србије адекватно одговорити, али ово је сигурно догађај без преседана да владином службенику представнику државе Србије за разговоре и односе са Србима на Косову на овакав начин шаље порука о његовој добродошлици", рекао је.

Он је навео да власти у Приштини у преговорима не желе да виде званичног представника власти Србије и додао да Београд треба да предузме адекватне, реципрочне мере.

"У овом тренутку без жеље да се ти догађаји додатно драматизују, мислим да власти Србије треба да манифестују свој однос према том питању тако што ће и Албанцима, Шиптарима који се налазе на простору Србије адекватним мерама, исто тако узвратити", закључио је Додик.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести