Вучић: Сви добили задатке, обавестићемо свет, заштитити Србе на КиМ

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је на седници Савета за националну безбедност донета одлука да Србија ни на који начин неће узваћати Приштини контрамерама на повећање такси на робу из централне Србије, јер Србија хоће да буде и остане поуздан партнер свима у свету, Европи у региону.
s
Фото: FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb

"Ми нећемо да заустављамо њихове камионе, ни путничка возила, као ни промет робе ка КиМ. Хоћемо да покажемо разлику између одговорног и озбиљног понашања и неодговорног понашања", рекао је Вучић после седнице Савета за националну безбедност.

Сви су добили задатке за ову ситуацију, обавестићемо међународне факторе о потезу Приштине, а заштитићемо Србе на Косову и Метохији, сумирао је председник Вучић одлуке донете на Савету за националну безбедност.

"Да видимо на који начин можемо да помогнемо и пребродимо ову тешку кризу", Договорили смо да сви наши органи буду у приправности да реагују на сумануте потезе приштинских власти", рекао је Вучић. 

Србија ће се понети одговорно, и на тај начин показати разлику између озбиљних и одговорних потеза и потеза које вуче Приштина.

"Говорити о овоме у 21. веку, посебно у региону у којем лечите друге ране, а гарант за све то јесте слободан проток људи, роба, капитала и услуга, и да на све то донесете овакву одлуку није цивилизацијски чин. Изненадио нас је", рекао је Вучић у обраћању нацији.

Он је најавио да ће сутра имати састанак са представницима Срба са Косова и Метохије у Клубу посланика у 13 часова.

За Србију је, каже, одлука Приштине била неочекивана, јер је у току дана постојала информација да се припрема ублажавање такси и да Приштина припрема излазну стратегију да укине лоше одлуке, али су упркос таквим најавама донели другачије одлуке.

Одлука Приштине није ни рационална, а ни разумна одлука, додао је председник.

"Не можемо да рачунамо ни на какве рационалне одлуке и рационално понашање (Приштине). У складу са тим имамо забринутост, али и делимичан страх, јер бринемо за мир. Ми ћемо морати да преузимамо и разноврсне мере да бисмо свет упознали са оним што Приштина чини, али и да видимо како да помогнемо свом народу", рекао је Вучић.

Он је рекао да је данас имао више важних разговора на седници Савеза за националну безбедност и да је свако добио задатке.

Влада Србије ће се, каже, обратити свим владама чланицама Савета безбдедности и ЕУ и навести чињеницу у вези са кршењем ЦЕФТЕ и ШП.

"То ће бити посао за владу и премијерку. Различите институције попут ПКС радиће свој посао заједно са компанијама које су извозиле робу на КИМ, да видимо како да пребродимо кризу", рекао је Вучић и додао да међу тим компанијама има страних попут Хенкела и Кока Коле.

"Договорили смо да сви надлежни органи буду у пуној приправности за случај било каквог ирационалног и суманотуг понашања приштинских органа власти и сви су добили задатке и у складу са тим предузеће мере", рекао је Вучић.

Четири циља мера Приштине 

Председник Вучић изјавио је да Приштина има четири циља које жели да оствари дизањем такси на робу на 100 одсто, а први је да изврши до сада највећи притисак, који би водио безусловној "капитулацији" Београда и пуном признању независности. 

Вучић је рекао да је други циљ те апсолутну забрану трговине да у тишини проведе најснажније и најбрже етничко чишћење и протеривање Срба са КиМ и јужно и северно од Ибра.

Као трећу ствар због које је Приштина предузела најновије мере Вучић види притисак на међународне организације и институције да им учине неке уступке по питању визне либерализације и да покажу да су у стању да изазову ескалацију и дестабилизацију.

"Четврто, плашили смо се да кажемо да је и то могући циљ, а то је долазак до сукоба и потпуне дестабилизације региона зарад нечијих туђих интереса или неких својих интереса, јер мирним путем и дијалогом своје интере не могу да испуне у мери и на начин на који су желели", нагласио је председник Вучић.

Фото: FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb

Вучић с амбасадорима  Квинте и ЕУ: Приштина ризикује ескалацију сукоба

Председник Републике Србије Александар Вучић је, на вечерашњем састанку, амбасадоре земаља Квинте - САД, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке, као и шефа Делегације Европске уније, упозорио на могуће последице најновијег неодговорног потеза Приштине о повећању такси на српску робу, којим је кренула у додатно кршење ЦЕФТА споразума. 

Он је изразио очекивање да ће земље Квинте, као и Европска комисија, указати Приштини на неприхватљивост једностраних потеза, којим ризикују ескалацију сукоба и доводе у опасност мир и стабилност у региону. 

Председник Вучић је рекао да Србија није прекршила ниједан споразум или договор, супротно Приштини, која није испунила ни одредбе Бриселског споразума. 

Присутни амбасадори су изразили забринутост због могуће дестабилизације, као и за будућност дијалога, апелујући на председника Вучића и Владу Републике Србије да рационално и мирно приступе решавању најновије кризе. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести