Вучић с председником Ирана о сарадњи, КиМ, пандемији

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић разговорао је телефоном са председником Исламске Републике Иран Хасаном Роханијем о сарадњи, посебно економској, која заостаје за добрим политичким односима.
aleksandar vucic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Како је саопштила прес служба председника Вучића, Рохани је рекао да ће Иран остати доследан поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије и наставити да подржава нашу земљу у међународним организацијама.

Вучић је захвалио Роханију на иницијативи за разговор и истакао да ће Србија развијати сарадњу са Ираном у областима у којима за то постоје реалне могућности и обострани интерес.

Он је изразио наду да ће обе земље успешно превазићи актуелну здравствену ситуацију и посветити се испуњавању планова за будућност, као и развоју билатералне сарадње, посебно економске.

Рекао је да постоје велике могућности за сарадњу у пољопривреди и прехрамбеној индустрији, као и у различитим производним делатностима, грађевинарству, рударству и енергетици и информационим технологијама.

Председник Вучић је нагласио да је Србија искрено захвална Ирану, који своје пријатељство показује принципијелним ставом о непризнавању једнострано проглашене независности Косова, као и подршком по овом питању, упркос великим притисцима.

Председник Рохани је рекао да ће Иран остати доследан поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије и наставити да подржава нашу земљу у међународним организацијама.

Он је потврдио опредељење Ирана да развија свестране односе са Србијом и захвалио председнику Вучићу за ангажовање на развоју билатералне сарадње.

Председник Вучић је изразио саосећање због жртава заразне болести КОВИД-19 у Ирану.

Двојица саговорника су изразили наду да ће сузбијање епидемије ове заразне болести ускоро омогућити раније планиране међудржавне контакте и размену посета.

Председник Рохани је позвао председника Вучића да, кад околности то омогуће, дође у посету Ирану, што је председник Вучић са задовољством прихватио.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести