Вучић с представницима изборних листа највероватније у уторак

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић састаће се, највероватније у уторак поподне, са представницима странака које учествују на изборима, расписаним за 26. април, а, како је најавио, разговараће о томе како организовати кампању, у ком тренутку и да ли је потребно померити изборе за пет, 10, 15 дана.
izbori
Фото: Tanjug (J. Pap, arhiva)

"Отворени смо и договорићемо се са свим политичким субјектима", истакао је Вучић и нагласио да у овом тренутку не постоји ништа важније од тога да се сачува здравље људи.

А да ли ће избори бити померени, можда ће се знати већ у уторак, и зависиће и од мишљења представника свих изборних листа које планирају да учествују на изборима, али и од развоја ситуације са ширењем корона вируса.

Како подсећа извршни директор ЦеСИД-а Бојан Клачар, по Уставу, расписани избори могли би бити одложени само уколико би се у земљи прогласило ванредно стање.

То за Танјуг потврђује и професор Уставног права Слободан Орловић.

"Расписани избори могу да буду одложени само због увођења ванредног стања. Не могу бити одложени лекс специјалисом или због ванредне ситуације, већ само у случају ванредног стања, када се привремено суспендују бирачка права", каже он.

У току трајања ванредног стања могу да се ограниче одређена уставна права, међу њима и бирачко право, што би, како наводи професор, могло да доведе до одлагања априлских избора.

Напоменуо је да ванредно стање може да траје најдуже 180 дана, односно два пута по 90 дана.

Мере током ванредног стања, како је указао, доноси Народна скупштина, а ако народни посланици не могу да се окупе мере доноси Влада уз супотпис председника Републике.

"Мере су заправо ограничења људских права гарантованих Уставом, а које ће мере бити донете одлучује се у складу са потребама новонастале ситуације, на пример, ограничење слободе кретања, ограничење слободе окупљања, обавеза здравствених контрола, ограничење права на образовање (затварање школа) и друго", рекао је професор.

Бојан Клачар подсећа да је варедно стање последњи пут у Србији проглашено после убиства премијера Зорана Ђинђића и трајало је 42 дана.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести