Вучић са Лајчаком и Палмером: Добар разговор

БЕОГРАД: Састанку председника Србије Александра Вучића и специјалног представника Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирослава Лајчака, пре 18 сати придружио се и специјални изасланик Стејт департмента за Западни Балкан Метју Палмер.
1
Фото: Танјуг/ Страхиња Аћимовић

"Добар разговор са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком и специјалним представником Стејт Департмента за Западни Балкан Метјуом Палмером", написао је Вучић на инстаграм профилу.

"Ускоро наставак дијалога са Приштином и верујем у могућност постизања компромисног решења", додао је председник Србије.

Састанак европског и америчког званичника са председником Србије уследио је након што су Лајчак и Палмер боравили на КиМ, где су разговарали са представницима привремених приштинских институција.

Како је Лајчак рекао, сврха посете је припрема за први састанак на високом нивоу, приштинског премијера Аљбина Куртија и председника Србије Александра Вучића, који це бити одржан за неколико дана у Бриселу.

Палмер је у Приштини поновио став да САД снажно подржавају дијалог Београда и Приштине који би требао да резултира постизањем коначног споразума и међусобним признањем.

На заједничкој конференцији за новинаре са Мирославом Лајцаком, рекао је да САД није страна у дијалогу, већ партнер који има за циљ унапредење односа две стране.

Поручио је и да би Заједница српских општина, која је иначе кичма Бриселског споразума, требало да се формира у складу са договором Београда и Приштине.

Председник Србије Александар Вучић истовтемено је јучеипозорио да се на Србију врше све већи притисци, али да из дијалога Београда и Приштине држава гледа да извуче највише за Србију и свој народ.

„Али САД и западне силе траже да Србија призна Косово овако или онако. Више чак и не траже да то буде увијено у некој форми, већ диркетно, уз помињање међусобног признања", рекао је Вучић и нагласио да ситуација није лака ни лепа, и да нико не долази с колачима и јабукама, ни са једном лепом понудом за Србију

Наставак дијалога у Бриселу биће одржан, како се очекује, 15. јуна.

Наставак разговара на вечери, сутра састанак с Порфиријем

Председник Србије завршио је званични део разговора са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком и специјалним изаслаником Стејт департмента за Западни Балкан Метјуом Палмером.

Након састанка није било изјава за медије, а разговор председника Србије са европским и америчким званичником настављен је на вечери, сазнаје Танјуг.

Претходно, Вучић је на инстаграм налогу написао да је имао добар разговор са Лајчаком и Палмером, додавши:

“Ускоро наставак дијалога са Приштином и верујем у могућност постизања компромисног решења".

Према информацијама Танјуга, специјални представници ЕУ, односно САД, састаће се сутра пре подне и са патријархом СПЦ Порфиријем.

Патријарх ће, у одвојеним сусретима, разговарати прво са Мирославом Лајчаком, а затим и са Палмером.

Како је најављено из Канцеларије за Косово и Метохију, Лајчак и Палмер састаће се сутра и са директором Канцеларије Петром Петковићем.

Палмер обишао Храм Св. Саве: Дивно је поново бити у Београду

Заменик помоћника америчког државног секретара Мејту Палмер обишао је Храм Светог Саве и изразио задовољство због поновног доласка у Београд, објавила је Амбасада САД у Београду.

Након успешних састанака са руководством Србије, уживам у тренутку тишине у Храму Св. Саве. Дивно је бити поново у Београду, цитирала је амбасада на Палмерове речи.

Амбасада је објавила и фотографије на којој је Палмер испред и у Храму Светог Саве.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести