Вучић: У два дана више од 30 састанака у УН

ЊУЈОРК: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се у претходна два дана састао са више од 30 председника држава и влада, од скандинавских до афричких земаља, а навео и да ће вечерас у седишту делегације ЕУ при УН присуствовати вечери коју Федерика Могерини приређује за шефове делегација Западног Балкана.
vucic njujork
Фото: Tanjug (video)

Вучић је за РТС у Њујорку, где борави на заседању генералне скупштине УН, рекао да ће се и на том састанку у седишту ЕУ разговарати о евроинтеграцијама и регионалној економској сарадњи.

Претходно се Вучић састао са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

Председник Србије је раније данас истакао да су Србија и Турска све значајнији партнери и да очекује да ће Ердоган већ у наредних месец дана доћи у Србију и довести са собом велики број привредника.

Најавио је и да ће говорити на Генералној скупштини и да се са тимом за то интензивно припрема, али и навео да желимо другачији приступ уз, наравно, фокус на представљање и истицање предности Србије.

Како је рекао хоће да укаже на креативност младих људи у Србији, дигитализацију, четврту индистријску револуцију...

Осврћући се на око 30 састанака са шефовима држава и влада које је имао, Вучић је рекао да му је у глави разговор са председником Намибије, али и са председником Египта Ел-Сисијем. 

То је од великог значаја за нашу земљу, јер Египат има 100 милиона становника и једна је од кључних афричких земаља са којом имамо традиционално добре односе, који су били покварени у време Мурсијеве владе, када је призната такозвана независност Косова, навео је Вучић истичући да се ради на обнови добрих односа. 

Према његовим речима, Египат држи односе са Приштином на веома ниском нивоу, због чега је како је рекао захвалан председнику Ел-Сисију.

Разговарали смо нашој привредној и економској сарадњи и мислим да има много тога о чему можемо да разговарамо.

Председник Србије сутра ће се као први говорник обратити Генералној скупштини, а имаће и билатералне сусрете са председником Генералне скупштине Мирославом Лајчаком, премијером Белгије Шарлом Мишелом, високим званичницима Стејт департмента... 

                                                          Трамп прихватио позив да посети Србију

Раније данас Вучић је изјавио да је амерички председник Доналд Трамп прихватио његов позив да посети Србију.

Фото: Tanjug (video)

„Када сам му упутио позив, детаљно сам образлагао зашто мислим да је важно да дође у Србију. Говорио сам о односу свих грађана у Србији према њему и америчкој политици, како ће га дочекати људи у Сбрији, зашто је то важно, као и да би његова појава показала колико Срби желе то пријатељство", рекао је Вучић новинарима у Њујорку.

Вучић је казао да се на синоћњем пријему америчког председника и његове супруге за лидере који се налазе у Њујорку поводом одржавања Генералне скупштине УН, чак четири пута руковао са Трампом, са којим је, чини му се, дуже од других имао прилике да разговара.

Он је објаснио да је имао прилику да мало дуже од осталих лидера проведе у друштву Трампа и да је могао да му изнесе разлоге зашто треба да дође у нашу земљу.

„Имао сам мало више времена од осталих да проведем у његовом друштву, захваљујући причи коју смо започели, ваљда и зато што смо из истог региона са његовом супругом", истакао је Вучић.

О политици уопште су, каже, врло кратко разговарали, али је о Србији рекао све што је желео.

Пренео је да је, последњи пут када се с њим руковао, Трамп потврдио да је прихватио позив и да жели да дође у Србију.

Са Меланијом Трамп је, навео је српски председник, разговаро на мешавини српског и словеначког, тако да су се "одлично разумели", објаснио је.

„Она се трудила на словеначком, помало на српском, а ја највећи део на српском и помало на словеначком, оно мало што знам на том језику“, указао је Вучић и приметио да је био лепо примљен на том пријему.

Пренео је и да му је председндик Трамп казао да личи на неког кошаркаша НБА.

Вучић и Блумберг

Вучића је рано јутрос дочекао оснивач Блумберг-а Мајкл Блумберг, а на Форуму ће бити речи о томе како компаније и држава могу зајендички да унапреде пчривредни развој, која су нова правила глобализације, који су добри извори са стварање прилика, као и како нови мултилатерализам може да реши горуће глобалне изазове...

Председник Србије, који у Њујорку боравиу на заседању Генералне скупштине УН у току дана имаће и билатерални сусрет са прерсдником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, као и вечери који приређује висока представница ЕУ за спољну полтиуку и безбедност Федерика Могерини.

                                                                           Макрон почетком следеће године у Србији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да му је француски председник Емануел Макрон, са којим је данас разговарао у Њујорку, рекао да планира да у првом тромесечју следеће године посети Србију.

То ће бити велика посета за нас. Мислим да од времена посете Жака Ширака, нешто после 2000. године нисмо имали француског председника у посети Србији, рекао је Вучић за РТС.

Како је додао, Макрон му је током разговора потврдио да ће Србија имати пуну подршку Француске на европским путу.

То је важан сигнал за Србију, рекао је председник Србије.

Председник Србије присуствовао је данас отварању Пословног форума "Блумберг Глобал", а дочекао га је оснивач Блумберга, Мајкл Блумберг.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести