Путин с Вучићем: Пратимо ситуацију око КиМ, подржаћемо Србију

ПЕКИНГ: Председник Србије Александар Вучић обавестио је данас у Пекингу шефа руске државе Владимира Путина о развоју ситуације на Косову и Метохији и у ком правцу иде решавање косовског проблема, а Путин је потврдио да званична Москва пажљиво прати ситуацију и да ће пружити Србији подршку, наводе незванични извори после састанка два лидера.
vucic i putin, Tanjug/Zoran Mirković
Фото: Танјуг/Зоран Мирковић

Вучић је на почетку билатералног састанка рекао да не разуме невероватне потезе Приштине, а било је реци и о предстојецем састанку у Берлину.
Захвалио је руском председнику на подршци, посебно када је реч о очувању територијалног интегритета и целовитости земље.
Путин је рекао да Русија пажљиво прати ситуацију око Косова и Метохије и да ће пружити Србији подршку.

Додао је и да је задовољан економском сарадњом две земље, те да му је драго да могу да разговарају о билатералним и регионалним питањима.

Двојица председника разговарала су и о енергетској сарадњи и гасоводу, а председник Србије је руском колеги показао прве фотогарфије о почетку градње гасовода "Турски ток" кроз Србију.  

"Разговарали су и о војно техничкој сарадњи, као и о радовима које руске железнице изводе на деоници Стара Пазова - Нов Сад", пренео је Блиц.
Вучић је рекао и да је у сарадњи две земље постигнуто много конкретних резултата.
"Задовољан сам због могућности да се састанемо на маргинама данашњег скупа и поразговарамо о билатералним односима и ситуацији у региону", рекао је руски председник, који је, такође, подсетио на своју посету Београду у јануару ове године.

Фото: Танјуг/Зоран Мирковић

Чепурин: Русија ће енергично подржавати правдени посао Београда

Руски амбасадор у Београду Александар Чепурин рекао је да је данашњи сусрет председника Србије Александра Вучића и председника Русије Владимира Путина потврдио да ће Русија и даље енергично подржавати, како је рекао, "праведни посао Београда".
"Проблем не може да буде решен без Србије и, утолико пре, против Србије", написао је на Твитеру амбасадор.

Он је навео да је дијалог Београда и Приштине већ пола године "у коми", због провокативних потеза косовских Албанаца - увођења такси од 100 одсто, одлуке о формирању војске што је у супротности са Резолуцијом СБ УН 12 44, покушаја да се узурпира српска имовина.
"Свуда се види траг косовских спонзора", написао је Чепурин.

Према његовим речима, код посредника у дијалогу Београда и Приштине - ЕУ- нервозу изазива дрска линија далеког Вашингтона, који је Косово претворио у још један "Амбасадорстан" и "копнени носач авиона" Бондстил и из све снаге показује да без Американаца никакве нагодбе не може бити, пише руски амбасадор.


Према његовим речима, та посета је допринела активирању билатералне сарадње.
Вучић је рекао да у Србији ту посету доживљавају као историјску.
То је била посета која је, према Вучићевим речима, дотакла срца свих грађана Србије.

Српски председник, иначе, на почетку састанка је честитао Путину, обраћајући му се на руском језику, велики православни празник, Васкрс.
Састанку српског и руског лидера присуствовали су и шеф руске дипломатије Сегреј Лавров, као и српски министри, чланови делегације која борави на форуму Појас и пут у Пекингу.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести