ВУЧИЋ СА САСТАО СА СТОЛТЕНБЕРГОМ Разговарали смо о КиМ и могућности да поново имамо заједничке вежбе (ВИДЕО)

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом.
1
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

"Разговарали смо о свим важним питањима више од једног и по сата и и за нас је важно, што је рекао Столтенберг и што могу да потврдим, сарадња са НАТО и Кфором у нади да ћемо колико толико осигурати безбедност за српски народ на КиМ", рекао је Вучић.

И када Столтенберг каже да Кфор осигурава мир и сигурност за све заједнице на КиМ - није било потребе да осигурава мир и сигурност за било кога другог, осим за Србе, који су једино угрожени или били нападани, навео је Вучић.

Истакао је да су искључиво Срби били нападани од 2001. а нарочито откада је на власти Аљбин Курти.

"Упознао сам Столтенберга са чињеницом да је непуних 13 одсто Срба напусило север КиМ у последњих само годину дана због огромног притиска, хапшења, малтретирања и претњи које долазе од приштинског режима", рекао је Вучић.

Занима их само признање Приштине

 Вучић је изјавио да ће међународна заједница померати циљеве и подизати лествицу за Србију, јер их једино занима када ће Београд да призна Косово.

Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

"За нас је важније оно о чему смо причали са Столтенбергом, а то је како да сачувамо мир и безбедност за Србе на Косову, пошто су они једини угрожени на КиМ", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, а на питање Тањуга докле ће се дизати лествица за оно сто Србија треба да уради.

Додао је да ће бити захвалан ако НАТО може да помогне у заштити Срба.

"Сарађиваћемо са њима, наша војска са КФОР има одличну сарадњу, ми ћемо урадити све у договору са њима, али да нам Приштина говори шта ће наша војска да има на 10, 15 или 20 километара одатле, то нам не пада на памет. Свака сарадња са КФОР је у реду, али што се политике тиче, то је други пар рукава и ту среће нема за нас, бар не у кратком временском периоду који је испред нас", поручио је Вучић.

Одговарајући на питање да ли ће неко одговарати због напада на Србе на КиМ, Вучић је рекао да нико неће одговарати, јер је тамо нормално да се Срби нападају.

Столтенберг: Одговорни за злочине морају да одговарају

Столтенберг је изјавио да одговорни за злочине морају да одговарају, али да Кфор није орган који спроводи закон.

 Он је тако одговорио на питање Тањуга да ли ће НАТО тражити да буду ухапшени и да одговарају они који су пуцали на Драгишу Гаљка у Звечану, кога су са два метка  погодили припадници специјалних јединица тзв. косовске полиције и додао да је важно да се схвати улога НАТО, да први реагују косовски надлежни органи па Еулекс, а да је Кфор ту да обезбеди стабилност на непристрасан начин.

"Будите уверени да сваки пут када видите кршење закона и када су невини људи убијени, одговорни морају да одговарају за то", рекао је Столтенберг.

Он је рекао и да је председнику Србије Александру Вучићу рекао да НАТО и Србија могу више да учине, да се ради на заједничким вежбама, Програму за мир и да је НАТО захвалан што Србија подржава активности НАТО.

"Заједничке вежбе не значе подривање неутралности Србије, Србија је ставила јасно до знања да ће то остати и ми апсолутно то поштујемо", рекао је он.

Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

На питање новинара да ли НАТО планира да пружи безбедност грађанима на северу и да ли ће помоћи да Срби на КиМ учествују на предстојећим српским изборима, Столтенберг је рекао да се присуство НАТО на КиМ заснива на принципима УН, као и да  мисија Кфор није полиција већ војна снага.

Столтенберг ће данас разговарати и са премијерком Аном Брнабић.

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић дочекао је синоћ Столтенберга на београдском аеродрому "Никола Тесла".

Столтенберг је у Београд допутовао из Приштине, а турнеју по Западном Балкану започео је у БиХ.

Након јучерашњег састанка у Приштини са Вјосом Османи, рекао је да НАТО подржава дијалог Београд и Приштине, "јер се само дијалогом могу сачувати мир и сигурност".

Он ће из Београда отпутовати у Северну Македонију.

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести