Вучић: Са Србијом не може да се разговара језиком ултиматума

БЕОГРАД: Председник Србије Алекдсандар Вучић изјавио је данас да са Србијиом нико не може да разговара језиком ултиматума и претњи и да нам мимо међународног јавног права одређује да прихватимо само оно што је албански интерес.
Vučić i Anastasijadis Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Вучић је, на заједничкој конференцији за новинаре са кипарским председником Никосом Анастасијадисом, подвукао да је Кипар једна од чланица ЕУ која најчвршће и најјасније штити међународно право и териториални интегритет Србије, и на томе захвалио председнику Кипра као и на подршци коју та земља пружа Србији на путу ка ЕУ.

Вучић је рекао да је Србија спремна са свима да разговара, да се труди да има добре односе, али да сви морају да знају да ценимо и поштујемо оне који су били уз нас у најтежим тренуцима.

Председник Србије је захвалио кипарском колеги на искреном пријатељству које тај народ и земља држава пружају и грађанима Србије и нашој земљи.

Указао је да у међународним односима увек имате интересе као кључну и главну водиљу, али да међутим у односима Србије и Кипра тај однос је искрено пријатељски и близак и редак на међународној арени.Он је захвалио на подршци коју Кипар пружа Србији по питању КиМ.

Председник Србије је рекао да је и председника Кипра, као што то ради и у разговору са другим државницима, упознао са Бриселским споразумом и тиме шта је Београд урадио, а шта Приштина није, као и о двоструким стандардима.

Додао је и да је указао колеги са Кипра шта се збива око Косова и Метохије, у региону, и колико је важно да сачувамо мир и стабилност и на који начин да се покуша да се ствари мењају и устроје на правичнији начин, као и да је Србија заинтересована за компримисно решење проблема КиМ.

"Али нико са Србијом не може да разговара језиком уцена, ултиматима и претњи и да нам без икаквог темеља у међународном јавном праву одређује да морамо да прихватимо оно што је искључиви или једини албански интерес", поручио је Вучић.

Председник Србије је рекао да увек рачунамо на Анастасијадиса, на његово праводољубље, "јер он перфектно разуме нас и позицију Србије и зато се уздамо у подршку Кипра".

Како је рекао, ми ћемо наш пут наставити, "а кажем тежак, јер је ту поглавље 35 које се тиче КиМ", а сличан услов није имала ниједна друга земља, али се надам да ћемо и ту пронаћи решење. 

Говорећи о билателарним односима две земље Вучић је још једном захвалио председнику Кипра на снажној подршци Србији на европском путу и најавио посету Кипру, како би се сарадња две земље проширила у свим областима. 

Вучић је пренео да су разговарали о јачој билатералној сарадњи у наредном периоду, и изразио уверење да ће његова посета Кипру и Бизнис форуму допринети разговорима о свим важним питањима, а не само о туризму који је у обе земље јако важан. "Желимо да Кипар приближимо све више српским туристима и да људи са Кипра долазе у Србију", поручио је српски председник. 

Од изузетне важности су, додаје, и разговори о грађевинским компанијама, инфраструктури, извозу житарица, банкарској сарадњи... "Наша трговинска размена мора бити већа. Имали смо значајна улагања Кипра у Србију, али надамо се да ће она бити већа, и да ће са растом стандарда расти број Срба који иду на Кипар", указује Вучић.

Како је рекао, у наредном периоду Србија ће се са Кипром консултовати око свих регионалних питања, а установиће начине и моделе ближе сарадње. Председник Вучић је на крају још једном захвалио председнику Кипра на посети Србији и посвећеном пријатељству и поручио делегацији "да у Србији може да се осећа као код своје куће". 

Фото: Tanjug

Вучић и Анастасиједес разменили ордење 

Председник Србије Александар Вучић уручио је данас Орден Републике Србије на ленти кипарском председнику Никосу Анастасијадесу, а Анастасијадес је српског председника одликовао Великим орденом реда Макаријус трећи на огрлици.

Анастасијадес је Вучићу уручио орден за изузетне билатералне односе и традиционално пријатељство између српског и кипарско народа.

Председник Србије је Анастасијадеса одликовао за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Србије и Кипра.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести