Вучић: Са Заевом и Рамом о "малом шенгену"

ЊУЈОРК: Председник Србије Александар Вучић разговарао је у Њујорку са премијерима Македоније и Албаније, Зораном Заевом и Едијем Рамом, са којима је, како је рекао, покренуо идеју о даљем уклањању различитих баријера у пословању на територији наше три земље, те слободнијем протоку робе, људи и услуга.
vucic
Фото: Tanjug (Predsedništvo Srbije)

Тај договор требало би да буде конкретизован на скупу у Новом Саду, 9. и 10. октобра, на којем очекује Заева и Раму, а где ће главна тема бити конкретизација планова за јаче повезивање тржишта у региону, односно креирање својеврсног "малог шенгена".

"То што смо разговарали сиуноћ, то ћемо да конкретизујемо. Хоћемо политички и економски дубље да се повезујемо и да излазимо као блок пред Европску унију и друге, а не појединачно", рекао је Вучић новинарима у Њујорку.

То ће бити први корак, а циљ је да повучемо и друге у региону, рекао је Вучић и додао да би за нас било важно, због слободног протока робе и услуга, да се у то "увуче" и Приштина, да све буде на још вишем нивоу економских интеграција него у оквиру Цефта, те да се привуку и БиХ и Црна Гора.

Он је уверен да су сви у региону схватили да су појединачно мали и слаби на другим тржиштима, те да би, уз успостављање јединственог тржишта, заједно били неупоредиво јачи у наступу пред светом и пред ЕУ.

"Те идеје данас можда не изгледају много важне, али гарантујем да бисмо драматично увећали ниво наших инвестиција, који је већ велики, помогло би и другима... такво окружење би све нас подигло", уверен је Вучић.

Отворени смо, каже, за нешто што неки зову "мали шенген", али како год га звали, за нешто где ћемо имати пуну слободу кретања, промета робе и услуга.

Вучић је рекао и да је данас имао добар састанак са генералним секретаром УН Антониом Гутершом,који је похвалио опредељење Србије за мир и стабилност и одговорност Србије у понашању.

"То је рекао пред свима и пред Розмери ди Карло (која се својевремено у Стејт департменту бавила Србијом и Балканом)", рекао је он.

Што се тиче састанак са премијером Грчке Киријакосом Мицотакисом Вучић каже:

"Важно је да Грчка, упркос различитим гласинама, остаје при свом ставу. Мицотакис ми је рекао: ''Александре, не брини'' и потврдио да Атина жели да Београд и Приштина дођу до компромисног решења, али пре него што дође до тога, ако дође, Грчка неће мењати свој став по питању независности", рекао је Вучић.

Нисам видео Тачија... са Палмером важно, да чујемо план

Александар Вучић каже да у седишту Уједињених нација у Њујорку, где се одржава Генерална скупштина, није видео Хашима Тација, нити је било предлога за њихов сусрет, мада му не би био проблем да са њим разговара.

"Нисам га видео, да сам га видео, ја немам проблем да причам са њим 1. 000 пута. Да су ме звали, ја бих се састао са њим. На жалост, нисам имао још тај позив", рекао је председник на констатацију новинара да је Тачи у седишту УН иако тзв. Косово није члан УН, нити има статус посматрача.

Вучић је нагласио да Тачи није члан званичне делегације, те да се у УН креће и разговара, како се то каже, "по кулоарима".

"Тачи је овде као Вук Јеремић, по кулоарима - шетају се, једу смоки и кокице и кога ухвате да се сликају... Није он овде званично, није то званична делегација. Него су добили да могу да се шврљају", рекао је Вучић.

Упитан шта очекује од разговора са америчким званичницима Филипом Рикером и Метјуом Палмером, он је рекао да су то, после канцеларке Немачке Ангеле Меркел и сусрета са француским председником Емануелом Макроном, веома важни састанци.

"Важни су састанци са Рикером и Палмером, да видимо какав је амерички план и шта је америчка идеја (за КиМ)", закључио је Вучић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести