Вучић са Зорчичем: Пријатељство и партнерство две земље

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас са председником Државног збора Републике Словеније Игором Зорчичем са којим се сагласио да је и ова посета потврдила пријатељство и партнерство двеју земаља.
vucic
Фото: Танјуг видео

Вучић је истакао значај подршке Словеније европском путу Србије, посебно током словеначког председавања ЕУ.

Зорчич је истакао да је проширење ЕУ на Западни Балкан један од приоритета председавања и да у Словенији придају велики значај одржавању Самита ЕУ - Западни Балкан, саопштила је прес служба председника.

Он је такође поздравио иницијативу "Опен Балкан", као начин за ближу сарадњу у региону.

Председник је истакао значај парламентарне сарадње, као и свих других облика српско-словеначких веза, посебно у области економије, у којој се остварује све више улагања на обе стране.

Фото: Танјуг видео

Селаковић и Зорчич о унапређењу билатералне сарадње

Министар спољних послова Србије Никола селаковић састао се данас са председником Државног збора Словеније Игором Зорчичем са којим је разговарао о даљем унапређењу билатералне сарадње и политичког дијалога на свим нивоима, саопштило је Министарство.

Том приликом Селаковић је казао да је Србија заинтересована да се настави са праксом организовања посета на високом и највишем нивоу као и са редовним одржавањем заједничких седница влада, као и да очекује да ће Словенија, као председавајућа Савету ЕУ, остати доследна у подршци проширењу ЕУ на Западни Балкан.

Селаковић је Зорчича упознао са током дијалога Београда и Приштине, подсетивши да је Београд у потпуности посвећен нормализацији односа са Приштином и да се залаже за компромисна решења која ће бити одржива и примењива, али и упозорио на неспровођење и све чешћа кршења Бриселског споразума од стране Приштине.

Такође, разговарали су и о положају српске заједнице у Словенији.

Како се наводи, Селаковић и Зорчич су разговарали и о могућностима даљег унапређења економске сарадње, која бележи константан раст у областима трговинске размене и инвестиција.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести