Вучић: Сачуваћемо Србију целовитом, као у Уставу

ПЕЋИНЦИ: Председник Србије Александар Вучић поручио је данас грађанима у Доњем Товарнику код Пећинаца, у оквиру посете Сремском округу, да ће држава сачувати Србију целовитом, онако како пише у Уставу, али и да  више не смемо да понаваљамо грешке из прошлости.
2
Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ

"Није лак период пред нама, али треба да знате да када водимо одговорну, озбиљну и мудру политику, да Србија увек излази као победник", истакао је Вучић у обраћању грађанима, који су га дочекали испред ловачке куће "Доњи Товарник“, у том месту у близини Пећинаца.

Истакао је да ћемо сачувати нашу Србију целовиту, али да истовремено нећемо бити изоловани.

"Чуваћемо и мир, јер ми деце за бацање немамо. Много смо грешака  направили у прошлости и такве грешке више не смемо да понаваљамо", поручио је Вучић.

ЗСО може да се формира само на основу четири потписана документа

ИНЂИЈА: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да Заједница српских општина може да се формира само на основу четири документа која су потписана, а то су документи о управљачком тиму, принципима, имплеменатациони и основни, односно први споразум.

"Сва четири су потписана и њихов садржај мора да буде испуњен. А њихове фантазмагорије о данским, шведским и другим моделима, нисам нарочито заинтересован, заинтересован сам за оно што је потписано да буде испуњено", рекао је Вучић у Инђији одговарајући на питање новинара поводом предлога 15 европских модела за формирање ЗСО које спомиње Аљбин Курти и да ли је Управљачки тим дао Мирославу Лајчаку овлашћење да то може да предлаже.

Вучић је навео и да не мисли да је Лајчак то на тај начин рекао, јер га је за то питао, али је навео и да без обзира на то шта неко проучава и да ли жели да обесмисли, ЗСО мора да иде у складу са оним што је потписано.

Он је оценио и да ако неко тражи довољан разлог да би се Србија за нешто окривила то ће увек наћи и додао: "Нису вам потребни неки нови модели, немојте да се мучите да измишљате оно што нема везе са истином". Вучић је додао и да позиција Србије није идеална, јер је то "њихово чедо и они морају да га љуљају и чувају".

Рекао је да је Србија увек у тежој позицији, а они који подржавају интегритет Србије имају своје проблеме. "Тако да смо остали између чекића и наковња, али извући ћемо Србију на довољно паметан и мудар начин и моћи ћемо да се поносимо оваквим компанијама и у будћности, јер и њихов успех, увек успех Србије", рекао је председник у Инђији током посете Сремском округу.

Сутра седница Бироа за координацију служби безбедности

РУМА: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће сутра ујутру, током његовог боравка у Охриду, бити одржана седница Бироа за координацију служби безбедности. Вучић је током обиласка новог објекта ПУ "Полетарац“, објекат "Коцкица 2" у Руми, рекао свом сараднику да зове министра спољних послова Ивицу Дачића да сазове седницу Бироа.

"Нешто су ови забринути, шта им је, не знам ни сам", рекао је Вучић у једном тренутку током обиласка објекта заједно са новинарима. Током обиласка, Вучић је на телефону видео обавештење да су судије Међународног кривичног суда у Хагу издале налог за хапшење руског председника Владимира Путина поводом злочина у Украјини.

Како је навео, сумња се на правправни трансфер украјинске деце у Русију и противправни транспорт људи из Украјине у Русију. "Оде свет, само да ми не одемо за њим. Таман сам мислио да има лепих вести. Само да избегнемо и да не иде све по нашој глави", рекао је Вучић.

Надам се пристојном разговору у Охриду, да можемо да померамо ствари

ИНЂИЈА: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се нада пристојном разговору у Охриду и могућности да се ствари померају, али и да тамо не иде са порукама, јер је све што је имао рекао у лице специјалним представницима за дијалог ЕУ и САД Мирославу Лајчцаку и Гарбијелу Ескобару.

"У Охрид не путујем са порукама већ заступам интересе државе Србије и нашег народа на Косову и Метохију", рекао је Вучић у Инђији одговарајући на питање новинара да прокоментарише изјаву специјаног представника САД за Западни Балкан Габријела Ескобара да верује у позитиван исход сусрета у Охриду, и то са каквим порукама путује у Северну Македонију.

Председник је нагласио да се не бави триковима и порукама, као што то неки други раде. Додао је да би сада могао да пита шта је са оним измишљеним планом који је објављен јуче, свуда, по свим друштвеним мрежама.

"Лажи колико год хоћете, срећан сам што се тиме не бавим. Ти трикови имају кратак век трајања, немам никакве посебне поруке, све што је требло да поручим рекао сам и Мирославу Лајчаку и Габријелу Ескобару у лице пре дан или два дана када су били у Београду", рекао је Вучић.

Нагласио је да ће то сутра рећи и Жозепу Борељу и Аљбину Куртију. Додао је и да се изненадио када је чуо да ће у Охриду бити више од 200 медијских кућа и навео да не зна шта људи очекују.

"Надам се пристојом разговору, и томе да ствари можемо да померамо, а хоће ли то бити или не, нисам превелики оптимиста. Што се тиче Србије, Србија је увек спремна да разговара о компромисним решењима, остало све знате, ништа се није променило од скупштинске расправе и закључака које смо доносили", рекао је председник током обиласка Сремског округа.

Успели смо да сачувамо државне и националне интересе

ИНЂИЈА: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да смо у претходних годину дана успели да сачувамо виталне државне и националне интересе и да држава напредује, али да више не смемо да понављамо заблуде из прошлости.

Након обиласка производног погона компаније "Пластик Гогић", Вучић је рекао да ми, као народ, волимо да живимо у прошлости и да ништа не мењамо. "Срећан сам што је последња генерација Гогић схватила колико мора да се улажи и инвестира и променила је све оно што су њихов отац и стриц урадили. Они су направили добар темељ куће, али они су схватили да морају да граде даље, још више и боље", поручио је Вучић.

Вучић је истакао да ми нисмо разумели шта се дешавало падом Берлинског зида и да смо то платили највишом ценом.

"То је цена заблудама из прошлости. Данас морамо да се боримо одговорније и озбиљније, да знамо са чим се суочавамо и да на такав начин доносимо одлуке о својој будућности", поручио је Вучић. Одговарајући на питање новинара да ли ће покушати да у нови покрет укључи што више странака и појединаца, Вучић је одговорио да ће се тек видети како то иде.

"Успели смо у претходних годину дана да сачувамо виталне државне и националне интересе и да држава напредује, али мало ко то признаје. У нашој природи је да кукамо и људи на друштвеним мрежама пишу како раде за 250 евра, иако већ дуго нико не ради за те паре, јер је минималац 400 евра", рекао је Вучић. Додао је да је просечна плата 750 евра, мада не свуда, јер је у Београду већа.

Сремски округ напредује великом брзином, у недељу идем у Ириг

ИНЂИЈА: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Инђији, где је обишао производни погон компаније "Пластик Гогић“, да се Сремски округ брзо развија, али да плате још не прате тај напредак и да ће држава наставити да улаже у тај део земље.

"Обишао сам све општине тог округа, само ће Ириг да изостане, али ћу у Ириг да одем у недељу да видимо са руководством опшитне шта можемо да урадимо, пре свега, у центру Ирига, пошто су до сада углавном инвестиције биле у вези са Врдником и другим местима те опшитне", рекао је Вучић. Он је казао да је Сремски округ један од најразвијенијих, али да плате још не прате тај степне развијености и високу стоапу запоаслености.

Казао је да је компанија "Пластик Гогић" прави пример породичне фирме, која се од седамдесетих година прошлог века бори кроз више генерација. Сада су направили нешто најмодерније и извозе од Португала, до Чешке, Швајцарске, Сингапура, Украјине, Русије...

Производни погон компаније "Пластик Гогић“ има више од 170 запослених који раде 24 часа свих седам дана у недељи. Компанија је од 2014. кренула у веће инвестиције, а данас се њени производи продају у више од 60 земаља света.

Контејнери те фирме продају се и у Швајцарској и Сингапуру. Поред контејнера фирма прави и канте за смеће и пластична седишта за стадионе. Цела производња је аутоматизована, а машине набављају од најбољег евопског призвођача машина из Аустрије и од најбољег кинеског произвођача машина, с тим што су, истичу, европске машине дупло скупље.

Фабрика се простире на 15.000 квадратних метара и заузима површину од 5,5 хектара. Своје производе извози у 60 земаља света и један је од лидера у Европи у производњи посуда за одлагање отпада. Ова компанија у Инђији постоји од 1974.године, и у породичним власништву је породице Гогић, друга генерација.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести