Вучић саопштава име мандатара, крећу разговори о новим министрима

Председник Србије Александар Вучић обратиће се данас у 18 часова јавности и саопштити име мандатара за састав нове владе.
vlada
Фото: Tanjug

Он је пре неколико дана најавио да ће ове седмице донети коначну одлуку о томе ко ће га наследити у Немањиној. Вучић је победио на председничким изборима 2. априла, мандат је преузео 31. маја, а сат пре тога поднео је оставку на место премијера.

До сада се у медијима у више наврата спекулисало о томе ко би могао сести на некадашње Вучићево место. Говорећи о новом премијеру, Вучић је крајем маја изјавио да постоје опције да ту функцију преузме неко из Српске напредне странке, да нови председник владе буде председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић или да премијерска функција припадне некој нестраначкој личности. Као најозбиљнији кандидати помињани су и градоначелник Новог сада Милош Вучевић, лидер СПС-а и министар унутрашњих послова Ивица Дачић и министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић. Ових дана поново су актуелизиване медијске кандидатуре министара финансија Душана Вујовића и полиције Небојше Стефановића. Но, без обзира на то кога медији кандидују, у складу с досадашњом Вучићевом праксом, само он пред собом има „написано” име новог премијера, док су све остало нагађања.

Председник републике је тај који предлаже Народној скупштини кандидата за председника владе кад год се бира нова. Шеф државе дужан је да кандидује личност која може обезбедити довољно гласова за избор владе. И напредњаци и социјалисти, као најјаче странке владајуће коалиције, дали су бланко подршку Вучићу, најављујући да ће њихови посланици гласати за кандидата ког буде предложио и тим новог премијера. Парламент ће гласати о новој влади у пакету, а за избор је неопходно најмање 126 гласова, који су већ обезбеђени. 

За 23. јун заказана је свечаност поводом преузимања дужности председника државе, где ће Александар Вучић, како се најављује, сачекати 5.000 званица. Међу њима би у „Палати Србије” требало да буде и нови премијер с министрским тимом. 

Очекује се да цео посао избора владе буде окончан 21. или 22. јуна, за када би председница Скупштине Маја Гојковић могла заказати посебну седницу парламента на којој ће се гласати о саставу и програму нове владе. Од тога да ли ће се остати при садашњем броју од 19 министарских места, или ће се правити макар и минимална прекомпозиција у ресорима, зависи и да ли ће пре те бити уприличена и једна ванредна седница, на којој би се мењао Закон о министарствима. Та сесија парламента одузеће најмање три дана да би била испоштована пословничка процедура везана за усвајање закона. Стога се очекује да ће одмах након што добије мандат за састав нове владе, будући премијер почети хитне консултације с будућим сарадницима.

Мандат владе тече од полагања заклетве пред Народном скупштином. Заклетва гласи: „Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије”.

Влада је у оквиру својих надлежности самостална, а одговорна је Народној скупштини за вођење политике Републике Србије, за извршавање закона и других општих аката Народне скупштине, за стање у свим областима из своје надлежности и за рад органа државне управе и ималаца јавних овлашћења на нивоу републике.

С. Станковић

Прошли пут

Још увек актуелни тим у Немањиној изабран је 10. августа прошле године. Скупштина је заседала два дана, пошто је тадашњи кандидат за премијера првог дана шест сати читао свој експозе. Пет минута пред крај излагања прочитао је коначан списак министара.

Експозе који је подељен посланицима имао је 68 страница, док их је целокупна верзија обухватала 240, али је Вучић одустао од комплетног читања јер, како је рекао, то би трајало до јутра.

Шта ради премијер?

Председник владе води и усмерава владу, стара се о јединству њеног  политичког деловања, усклађује рад чланова владе. Исто тако, он представља владу и сазива и води њене седнице. Чланови владе, државни секретари и директори посебних организација и служби владе дужни су да поштују и извршавају обавезна упутства и посебна задужења које им да премијер, сходно програму и политици владе.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести