ВУЧИЋ У ОБРАЋАЊУ ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ: Нападнуте су све српске енклаве у Метохији! Злочиначки удар Куртијевог режима на српски народ

Председник Србије Александар Вучић, обраћа се грађанима Србије, поводом одлуке Приштине да укине српски динар на територији КиМ. Председник Србије тим поводом јуче je имао састанак са представницима Квинте и ЕУ о чему данас говори.
2
Фото: Screenshot RTS

Након тог састанка, уследио је и састанак са руским амбасадором у Србији Александром Боцан Харченком, коме је захвалио на подршци Русије.

Вучић је најпре рекао да су припадници Куртијеве полиције у више акција упадали у привремене органе неколико српских Општина. Упали су, додаје и у Дом здравља у Осојану, где малтретирају људе.

- Данас су припадници Куртијеве полиције у више синхронизованих акција упадали у Привремене органе, истовремено су упали и у Дом здравља у Осијану, затворили га, људе малтретирају, претурају им по стварима - рекао је Вучић.

Додао је да су нападнуте су све српске енклаве у Метохији.

- После формалне одлуке, да се укине динар и да се до сада најјачим ударцем запрети прогоном Срба и протеривањем са огњишта. 650 Срба живи у општини Пећ, који после овога данас питање је како ће и на који начин моћи нормално и уобичајено да живе - рекао је председник на почетку обраћања.

Фото: screenshot RTS

Говорио је и о укидању динара наводећи да је циљ укидања динара етничко чишћење Срба са КиМ.

- Од првог Бриселског споразума до принципа који су потписани 2015. године, до каснијих споразума, у сваком од тих аката, најзначајнија норма је право републике Србије да финансира одређене активности, здравство, школство становништва на КиМ. Курти је самоиницијативно ту одлуку донео са циљем етничког чишћења српског становништва са КиМ. Они то чине сваког дана, не могу да се умире и разумеју да је важан дијалог. И ми имамо дијалог јер Косово није међународно призната држава. Курти очекује подршку са Запада, имамо дијалог који треба да води ка нормализацији односа а не етничком чишћењу које имамо. Ако пажљиво пратите нијансирање у реакцијама видећете да је америчко саопштење снажније од саопштења ЕУ и верујем да ће западни партнери одржати своју реч и покушати да се изборе за елементарна права српског становништва - објаснио је Вучић.

"Курти очекује подршку запада"

Вучић је рекао да суштински проблем јесте тај што Курти увек очекује велику подршку са запада, јер као независна држава сматрају да имају право то да раде.

- Овога пута однос и земаља Квинте и свих западних сила, као и готово свих чланица ЕУ је другачији. Саопштење САД је чак снажније од саопштења ЕУ, верујем да ће западни партнери одржати своју реч и покушати да се изборе за елементарна права српског становништва - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да на КиМ имамо запослених 31.831 лице, 29.115 пензионера. Додаје да такође постоје и социјална давања, која је Србија преузела како би омогућила елементарне услове за живот на КиМ.

Фото: screenshot / Pink

- Свакога месеца само за социјална давања издраваја 350 милиона динара. Ту су и студенти и стипендије, као и народна кухиња. Оно што је важно да знате јесте да већ годинама не каснимо ни један дан у исплатама за све те групације - рекао је Вучић.

Како каже, 2. фебруара иде друга категорија пензионера за целу Србију, укључујући и КиМ. Затим, додаје, иду и друге групе пензионера.

Наставља се достављање новца

Вучић је рекао да се у понедељак наставља са достављањем новца, у складу са законима и у складу са оним што се увек чинило.

- Ми ћемо предузети све мере да наше становништво своја примања добија. У тешким и готово немогућим условима, држава Србија ће учинити све да то тако и буде - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће држава обезбедити довољно новца, и омогућити да наш народ може да живи са увећаним примањима.

- Сва увећања, плате и друга примања, наши људи ће добити. Курти ће и даље водити акцију против нормалног живота Срба, а ми ћемо дати све од себе да Срби на КиМ опстану - рекао је председник.

„Косово није члан ЕУ“

Вучић је додао да Косово није члан ЕУ, иако су они усвојили евро као своју валуту. Додаје да он ипак ни једним актом није омогућен да то и буде.

- Они предузимају све могуће трикове и насилничке методе, али ми ћемо проналазити решења. Ситуација није лака, али Србија ће налазити методе и начине - рекао је Вучић.

Како каже, радиће са међународним партнерима, додаје да влада огромно неповерење према Приштини и њеним потезима.

- Сада сви виде колико смо били у праву када смо говорили да само једна страна жели ескалацију сукоба - рекао је Вучић.

Како каже, добили су реакцију и Народне банке Србије, и они ће се држати закона и онога што ће Србија такође да им саопшти као коначно решење.

- Приоритет ће нам бити да обезбедимо како превоз, тако и достављање новца нашем становништву на КИМ - рекао је Вучић.

Истиче да је писао писма која ће у понедељак добити сви представници држава чланица ЕУ, као и председници и премијери свих чланица Савета безбедности.

- У том писму указујем на све акте кршења међународних правних норми, на део ескалаторних потеза које је Приштина предузела у претходне две и по године, као и шта је то што Србија захтева од међународне заједнице - рекао је председник.

Како каже, Србија подноси захтев за одржање посебне седнице Савета безбедности УН.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести