АНА БРНАБИЋ КАНДИДАТ ЗА ПРЕДСЕДНИКА СКУПШТИНЕ Вучић: Изабрали смо и Шапића за кандидата за градоначелника, ИМЕ МАНДАТАРА ЗА 10 ДАНА

Врх Српске напредне странке сагласио се о кадровским решењима када је реч о председнику Народне скупштине и мандатару за састав нове владе.
4
Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ/bs

Председник Србије Александар Вучић обратио се после завршене седнице Председништва.

- Данашња седница председништва је била важна не због само одлука које смо доносили, већ због тога што смо темељно и детаљно анализирали и кроз припремна документа и кроз дискусију ситуацију у којој се земља налази, перспективе, разумевајући геополитичку позицију Србије, тежину геополитичке позиције Србије, истовремено желећи да урадимо све оно што смо обећали народу кроз програм који смо назвали Скок у будућност Србије ЕКС 2027. Имао сам прилику да после, верујем за моје пријатеље из председништва СНС-а, не тако дугог времена кажем све оно што видим, све оно што знам.

Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ/bs

- Мислим да је за нас од пресудног значаја да осигурамо безбедност и мир и да помогнемо нашем народу на Косову и Метохији коју је у изузетно тешкој ситуацији и добили смо информације да нема никаквог напретка у разговору међународних представника са приштинским политичарима. Тражићемо решење до последњег тренутка. Детаљно сам о томе обавестио председништво странке. Говорили смо о предстојећим инвестицијама. Врање ће ускоро, ја верујем у мају, најкасније почетком јуна добити једну велику фабрику, односно кренуће се са изградњом једне велике, моћне, важне фабрике, једне огромне инвестиције у стотинама милиона евра, највеће до сада за Врање. Веома сам поносан на ту чињеницу и срећан и мислим да је то велика вест за Врање. Говорили смо и о томе наравно колико је важно да подигнемо нашу одбрамбену индустрију у условима када Европска унија већ доноси званичне одлуке о милитаризацији континента и када за 50 и 60% повећавају снагу своје војне индустрије, Србија мора да додатно појача војну индустрију и додатно да улаже новац и то није мали новац за нас, то су велика оптерећења, али морамо да радимо уколико желимо да останемо као суверена, независна и слободна земља.

Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ/bs

Вучић: Разговарали смо о формирању покрета

- Међутим, постоји један значајан део функционера чији однос према људима је на лошем нивоу. Тај однос односи се или на занемаривање својих обавеза или потреба обичних људи, или са друге стране у још горем арогантном и бахатом понашању према обичним људима. И онда и сви они други људи који се труде, муче и боре свакога дана спадају лоши само зато што неки мисле да им је дозвољено све и да им нико не може ништа и да су незаменљиви и на својим функцијама, јер имају, како то сами кажу, велика леђа која су на различите начине обезбедили. То је била моја молба упућена председнику Вучевићу и осталим члановима председништва странке.

Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ/bs

- Разговарали смо о формирању покрета и председништво странке је начелно дало сагласност. Ми ћемо ускоро изаћи са тим. Покрет није ствар која се формира за изборе. Ми не правимо покрет ад хок а би неко добио једно посланичко место више или мање или место у влади више или мање. Покрет се прави да би се земљи помогло у најтежим условима. Пошто трећи пут говорим о најтежим условима, желим да вам кажем да ја верујем да су и пред Србијом и пред светом најтежа времена до сад. Економски за нас су најбоља времена. Геополитички најтежа времена. Управо говорим због онога што се збива у Украјини, говорим због онога што се збива у многим другим местима широм земљине кугле и што се неће зауставити сутра. Уколико се не заустави до маја, плашим се да ћемо доћи до катастрофе невиђених размера. Моје последње наде су да то до средине или краја маја може да се заустави. Ако не буде тако, тешко да ће у годинама које су пред нама то моћи да се заустави без последица које ће бити катастрофалне по цео свет. И у складу са тим морамо да се припремамо, јер ми ту смо мали, нико нас ништа и не пита, али ћемо свакако осетити последице као што смо и до сада осећали последице, а да чак многи нису ни приметили, нису ни разумели колико је тешко било управљати земљом и држати и чувати мир и стабилност и све друго. Нама је данас или јуче преминула једна млада жена од цистичне фиброзе. Из Ужице је примљена у Крагујевцу и преминула је зато што је касно добила лек. Ми дајемо само за лекове за ретке болести 7,2 милијарде, више него икада. И замолио сам их да пронађемо начина да тај лек буде доступан свима, па макар морали да подигнемо за још 50 милиона евра или за још 6 милијарди. Да бисмо буквално покрили свакога, немојте ме држати за реч, Трифтаки, Трафтики, нисам лекар појма, нисам фармацеут да бих знао како име лека.

Ми смо изабрали данас кандидата за градоначелника, кандидата за председника Народне скупштине, а за мандатара је председник Вучевић предложио 7 до 10 дана да се сачекамо, па ћемо онда изаћи и са том кандидатуром. Странка је донела одлуку, јер ми смо и на претходне изборе изашли са најбољом понудом и са оним што можемо да урадимо, пре свега са добрим плановима, програмима, али и добрим људима, да кандидат за градоначелника буде Александар Шапић. Изашли смо са оним што ће вероватно бити изненађење за вас и о томе ћу да кажем неколико речи. Кандидат за председника Народне скупштине Републике Србије биће Ана Брнабић.

Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ/bs

- Ана Брнабић је моје најпозитивније изненађење у политици. Она је особа која је најбрже и највише напредовала. Никада нисам видео никога да је том брзином учио, да се тако снажно борио, тако храбро борио. Да је у свету којем нажалост доминирају мушкарци, да се она борила јуначки као мало ко од политичара, да је радила вредно, да је напредовала и да ми је тешко да замислим да и као председник Републике, пошто имамо бицефалну извршну власт, не сарађујем са њом, јер од када сам председник и она је председник владе. Али ће бити на другој, најважнијој функцији у Србији, то је председник Народне скупштине, имаће много тога да покаже, много тога да учини за своју земљу и она је задовољна и срећна због новог изазова, као што рекох, само не знам како ћу ја да се навикнем. Зашто таква одлука? Па мени за три године или мање од три године истиче мандат. Не мислите ваљда стварно да ћемо да мењамо устав, па ћу да будем поново председник? Наравно да нећу.

- Морамо се навикнемо да смо заменљиви и морамо да променимо некад енергију.Ако се добро покаже у Скупштини, Ана може да буде и председник, није била председник, никад се не зна. Али верујем да ћемо имати још много младих и добрих људи. И она је рекла да је то огроман изазов и да ћете то да видите код ње. И заиста је заслужила, ово је једна од највиших државних функција.

Фото: FOTO: PRINTSCREEN PINK TV

Обраћање Милоша Вучевића:

- Неке одлуке смо данас донели. Неке одлуке ћемо донети у периоду који је пред нама у ркатким роковима. Ово све што смо разговарали, јесмо у координацији са председником. Разговарали о геополитичкој ситуацији која се наравно прелама, рефлектује на државни и национални ниво. Разговарали о нашим даљим активностима у предизборним кампањама које нас чекају, пре свега на локалном нивоу. Као што сам рекао неке одлуке смо данас донели, неке одлуке ћемо донети у периоду који је пред нама, у врло кратким роковима.

Седници су присуствовали председник СНС Милош Вучевић, Александар Вучић као и функционери Владимир Орлић, Александар Шапић, Синиша Мали, Миленко Јованов, Јелена Танасковић, Ирена Вујовић, Никола Селаковић, Александар Мартиновић, Петар Петковић, Никола Селаковић, Арно Гујон, Небојша Стефановић, Горан Весић, Дарија Кисиц...

Седници су присуствовали председник СНС Милош Вучевић, Александар Вучић као и функционери Владимир Орлић, Александар Шапић, Синиша Мали, Миленко Јованов, Јелена Танасковић, Ирена Вујовић, Никола Селаковић, Александар Мартиновић, Петар Петковић, Никола Селаковић, Арно Гујон, Небојша Стефановић, Горан Весић, Дарија Кисиц...

(Курир.рс)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести