Вучић се састаје са копредседником Српског кокуса у Конгресу

Председник Републике Србије Александар Вучић састаће се данас у Београду са републиканским конгресменом из Тексаса и копредседавајућим Српског кокуса у Конгресу Сједињених Америчких Држава Тедом Поом.
po.jpg
Фото: Youtube Printscreen

Високи гост нашао се у жижи наше јавности ових дана, као један од 14 потписника,  чланова Представничког дома америчког Конгреса, који су  упутили писмо државном секретару Рексу Тилерсону и позвали га на обнављање политичке пажње посвећене Балкану и додатну подршку Србији.

"Србија је и највећа земља на Балкану и политичка окосница целог региона. Значај региона Балкана показивао се кроз историју. Са изостанком балканске стабилности, биће угрожена европска стабилност", наводи се у писму чија су прва два потписника копредседавајући српског кокуса Тед По и Емануел Кливер.

Конгресмени у свом писму  наводе да Балкан и даље оптерећују духови сукоба из прошлости а да затегнути и непотпуни односи Србије и Косова остају кључна препрека за стабилност целог региона. Они цитирају речи председника Србије Александра Вучића који је прошлог месеца, у односу на то дуготрајно питање навео да ће његова влада заузети "озбиљан и одговоран приступ, храбар и реалистичан, окренут ка будућности."

Подршка САД Србији је од посебно виталног значаја за Београд, како би остварио стратешки циљ чланства у ЕУ

"Верујемо да је у интересу Сједињених Држава да подрже тај приступ чији је циљ промовисање трајне стабилности и узајамног поштовања уз обезбеђивање спремности српског руководства да га спроведе- оцењује група конгресмена, у писму, послатом 3. октобра. Подвлаче да " подршка САД Србији је од посебно виталног значаја за Београд, како би остварио стратешки циљ чланства у ЕУ ". Додају да одлучно укључивање Србије у западни табор такође ће пружити најбољу одбрану од спољних злоћудних утицаја чији је циљ да се поремети европско јединство и трансатлантско савезништво ".

У канцеларији портпарола Стејт департмента већ су  потврдили  да је писмо стигло, да се анализира и да ће Државни секретаријат одговорити на њега.

" Као што смо већ раније рекли, САД и Србија деле дугогодишњу историју пријатељства и сарадње, као и посвећеност заједничком раду на стварању светлије и још просперитетније будућности за наше земље", навели су тим поводом  у Стејт департменту.

Председник Вучић се током јулеске посете САД-у састао са коопредседавајућим Српског конгресног кокуса, а на радном ручку разговарало се  и о начинима за промену имиџа Србије у САД и јачању рада кокуса. Тед По је том приликом предочио да је „трговинска размена један од најважнијих сегмената у развоју односа две земље, јер ту лежи обострани интерес“, али и истакао да су историја и економски односи добра база за унапређење  односа Београда и Вашингтона.

Српски кокус оформљен је 2004. године, а наставио је рад и под новом америчком администрацијом и почетком маја се поново конституисао. У саставу ове неформалне групе је 26 чланова - 21 из Представничког дома и петоро сенатора. 

Чланови српског кокуса су, како су тада навели у нашем МСП,  начелно спремни да подрже питања од значаја за Србију, а која су на линији интереса САД, и то се посебно односи на европске интеграције и на остваривања стабилности западног Балкана.

Дан касније у организацији Амбасаде  Србије у Вашингтону и Српског конгресног кокуса  у свечаној сали Представничког дома Конгреса САД организована је изложба фотографија и пријем у част обележавања годишњице мисије „ Халијард “, војне операције у којој је током Другог светског рата спасено око 500 америчких пилота.

Познаваоци дешавања у америчкој адинистрацији појашњавају да чланови кокуса могу да утичу на Конгрес да донесе одређене резолуције или да се спречи усвајање оних које су негативне по нас. Они су и линија комуникације са америчком владом која је креатор политике САД, али Конгрес ту политику не може да мења, али чланови кокуса могу да нађу помоћ у решавању отворених питања, рекао је Иван Вујачић, бивши амбасадор у Вашингтону, за време чијег мандата је оформљен српски кокус 2004. године.

Стара подршка

Тед По је познати тексашки конгресмен, који је током своје каријере обављао и функције судије и тужиоца, а познат је још и по иницијативама у корист спољне политике Србије. Он је са још тројицом конгресмена пре пет година, пред одлучивање Европске уније о додељивању Србији статуса кандидата за чланство у Унији, упутио писмо администрацији у Бриселу и Вашингтону, подржавајући позитивну одлуку.

С. Ст.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести