Вучић се састао с амбасадорима Квинте и Фабрицијем

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић састао се с амбасадорима земаља Квинте у Србији и шефом Делегације Европске уније Семом Фабрицијем.
v
Фото: Tanjug/Instagram@buducnostsrbijeav

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић разговарао је данас са амбасадорима земаља Квинте и шефом Делегације ЕУ у Србији о борби против КОВИД-19, наставку дијалога Београда и Приштине, Самиту у Софији, регионалном повезивању Западног Балкана, те бројним пројектима који за циљ имају убрзани напредак читавог региона, као и о Оквирној конвенцији УН о промени климе.

Посебна пажња у разговорима посвећена је европском путу Србије и даљим корацима у учвршћивању сарадње и партнерства између наше земље и држава Квинте у свим областима од заједничког интереса.

Председник Вучић је захвалио амбасадорима земаља Квинте (САД, Велика Британија, Италија, Немачка и Француска) и шефу Делегације ЕУ у Србији на исказаној снажној подршци за наставак дијалога између Београда и Приштине, као и на томе што су изразили оптимизам да ће дијалог дати јасне и позитивне резултате за грађане свих земаља Западног Балкана.

Председник је нагласио да између Београда и Приштине и даље постоје разлике у приступу, али да је Србија одлучна да настави путем очувања стабилности у региону и да ће остати посвећена дијалогу и налажењу компромисног решења по питању Косова и Метохије, саопштено је из његовог кабинета.

Говорећи о значају регионалне сарадње, председник Вучић је подсетио да је у том контексту направљен и први конкретан корак у реализацији иницијативе „Мали Шенген“, будући да је између Републике Србије и Републике Албаније потписан међудржавни Споразум о слободном кретању грађана са личном картом.

Председник Вучић је додао да су Србија, Северна Македонија и Албанија потписале и Меморандум о разумевању и сарадњи у борби против КОВИД-19, што је позитивно оцењено и на недавном Самиту у Софији, на конференцији Берлинског процеса о Западном Балкану.

Председник је истакао да у склопу политике Србије, која је усмерена на сарадњу и очување стабилности у региону, ови споразуми доносе конкретну корист коју ће осетити грађани све три земље, и која ће им донети додатну сигурност.

Амбасадори су истакли да су декларације о заједничком регионалном тржишту - које обухватају и иницијативу „Мали Шенген“ - као и "Зелена агенда", коју су потписале Србија и сви лидери региона, топло поздрављене у Бриселу и у земљама ЕУ, те да добра и чврста повезаност и интеграција региона умногоме олакшава сарадњу саме Уније са Западним Балканом у свим областима од заједничког интереса.

Председник Вучић је са амбасадорима земаља Квинте и шефом Делегације ЕУ разменио мишљења и о актуелној политичкој ситуацији у Србији и истакао важност програма нове Владе која ће наставити да води одговорну политику у погледу макроекономске стабилности, даљег економског раста, унапређења владавине права и убрзаног процеса реформи.

У том смислу, истакао је председник, даље учвршћивање партнерства и сарадње са свим релевантним институцијама Европске уније остаје један од приоритета у наредном периоду, имајући пре свега у виду добру праксу земаља чланица ЕУ.

Вучић је изразио спремност да Србија повећа улагања у „Зелену агенду“.

Председник је посебно истакао да је потпуно разумљиво што је фокус Уније усмерен на борбу против пандемије КОВИД-19 и на сузбијање њених последица, будући да су се готово све светске агенде промениле и прилагодиле насталој ситуацији која је више него озбиљна.

Он је додао да ће и ЕУ, Велика Британија и САД у Србији увек имати поузданог пријатеља и партнера у борби против ове болести, јер управо у тешким временима и изазовима треба показати солидарност и озбиљност, што је наша земља до сада више пута показала у пракси.

Он је захвалио Европској унији на континуираној подршци за борбу против пандемије, као и на спремности да помогне у отклањању њених економских последица.

Исту захвалност на подршци је изразио и земљама Квинте које нису чланице ЕУ - САД и Уједињеном Краљевству.

Председник Вучић је изразио своју пуну посвећеност наставку борбе против заразне болести КОВИД-19.

Амбасадори Квинте и шеф Делегације ЕУ поздравили су опредељење нове Владе Србије да интензивира рад на унапређењу владавине права, борби против корупције, слободе медија, као и осталих области које су од суштинског значаја за пут Србије ка ЕУ.

Амбасадори и шеф Делегације ЕУ поздравили су и наставак опредељења нове Владе у погледу тежњи Србије ка чланству у Европској унији.

Председник Вучић је истакао да је Србија заинтересована за интензивирање политичког дијалога, економске и друге сарадње са земљама Квинте.

Вучић се састао са амбасадором Сједињених Америцких Држава Ентонијем Годфријем, Велике Британије Шан Маклеуд, Француске Жан-Лујем Фалконијем, Италије Карлом Ло Кашо и Немачке Томасом Шибом, као и шефом Делегације Европске уније у Србији, Семом Фабрицијем.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести