Вучић се састао са патријархом Порфиријем

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић састао се данас са патријархом Порфиријем.
porfirije i vucic
Фото: TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Састанак у згради Генералног секретаријата председника Републике почео је у 14.30, а очекује се да се председник и патријарх после разговора обрате јавности.

Састанку присуствује и министар спољних послова Никола Селаковић.

Са Порфиријем о важним питањима за државу и цркву

Председник Александар Вучић пренео је, након састанка са патријархом Порфиријем, да су разговарали о свим важним питањима у односима државе и цркве, те да је новог поглавара СПЦ обавестио о свим кључним питањима од значаја за државу Србију, која су, каже, без сумње, и од изузетног значаја за цркву.

"Упознао сам патријархја са фактичком ситуацијом на Косову и Метохији, и са политичким чињеницама и политичким преговорима који нам предстоје, или оним које смо завршили, са посетом Мирослава Лајчака, која нас очекује, о позицији Србије, чак и о томе да Косово није успело да прође и добије простор на тзв. Уставној конференцији европских земаља", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су разговарали и о Републици Српској, те о свим притисцима на Србију који предстоје, и који, истиче, не треба никога да изненађују.

"У условима дубоке подељености света, где не постоји униполарност, ни биполарност, већ мултиполарност, многи ће покушати и дати све до себе да покажу своју снагу и силу на неком мањем. Наш посао је да гледамо да то не будемо ми, а да сачувамо најважније и највиталније државне и националне интересе", рекао је Вучић.

Он је рекао да су разговарали о томе како да се сачува мир и стабилност, како да се помогне страдалном народу на КиМ, да се помогне очување живота, економски напредак.

"По том питању постоји не само велико разумевање, већ и сагласје", истакао је председник.

Он је додао да је имао изузетну част да угости новог патријарха српске цркве, који је недавно изабран за поглавара СПЦ, као и да је захвалан његовој светости што је, каже, имао стрпљена да све саслуша.

Ако црква и држава не сарађују Србија је лака мета

Веома је важан однос државе и цркве, јер када не стреме заједничким циљевима и не раде заједно онда је Србија растрзана и слаба и лака мета не само за сваког орла, већ и врану која се на њу намери, истакао је данас председник Србије Александар Вучић.

„Иако смо одвојени једни од других, из личног искуства могу рећи када држава и црква стреме истом циљу, раде и боре се заједно, онда Србија буде прва у Европи по бројним птањима. Када то није случај онда је Србија растрзана, поцепана, подељена, а тако слаба и лака мета не само за сваког орла, већ и врану која се на њу намери“, казао је Вучић након састанка са патријархом Порфиријем.

Он је пренео да је са поглаваром СПЦ разговарао и о положају нашег народа и цркве у целом региону.

Пренео је да је договорено да држава онолико колико помаже свим другим верским заједницама, а свакако по бројности верницима српске заједнице снажније, помогне обнови наших храмова, светиња, свуда где делује СПЦ, како у земљи, тако и расејану, посебно на подручју бивше Југославије.

„Договорили смо и да покушамо да разумемо једни друге и да оно где не мислимо исто, такве ствари решавамо дијалогом. Рекао бих речима које би смиривале сваку врсту страсти, а не да користимо речник увреда, напада и слично“, додао је он.

Вучић је изразио задовољство што је данас могао много до научи од патријарха Порфирија.

„Са њим када разговарате имате вишак стида што не можете да достигнете његово знање и достојање“, приметио је он.

Вучић је најавио да је држава спремна да помогне, те ће урадити и комплетан парк испред храма Светог Саве.

„Не само прву, већ и скупљу дугу фазу како би се окончала изградња највећег православног храма у свету. Имамо много идеја у која заједно можемо да улолжимо новца у места у којима су Срби страдали. Мислим да ће тај наш однос бити у интересу целокупног српског народа“, нагласио је Вучић.

Изразио је уверење да ће будући састанци бити уобичајена појава, и да ће увек дочекати састанак ас патријархом у вери да могу много да учине за наш народ.

Порфирије: Црква сабира и гради мостове, отупљује оштрице

Патријарх СПЦ Порфирије изјавио је данас, после разговора са председником Србије Александром Вучићем, да свако са своје позиције, црква и верујући народ са једне, и држава са друге стране, треба да чине све што је у корист нашег народа, али да то не буде на уштрб других.

"Црква има задатак да и у немогућим условима сабира и гради мостове, отупљује оштрице и превазилази поларазиацију", рекао је Порфирије.

Захвалио је председнику што је присуствовао на његовом устоличењу и на речеима које му је упутио после тога у Патријаршији.

Поглавар СПЦ је додао да је укратко на данашњем састанку чуо од Вучића основе геополитике ужем смислу речи.

Порфирије је пренео да је председнику рекао да није политичар, али не зато што нема афинитета за политику, већ зато што мисли да је црква "саборни организам који ма колико то било тешко и немогуће има за циљ да сабира и гради мостове, отуплујује оштрице и превазилази поларизацију, а пре свега да проповеда ".

Додао је да је циљ цркве, пре свега, да пороповеда смисао постојања сваког појединца, па онда и читавих народа, независно од тога какаве су околности.

"Нагласио сам и то да ми често околности не бирамо и не стварамо него су оне израз промисла Божијег, тако ми хришћани верујемо. Зато немамо разлога да се жалимо било коме, него да засучемо рукаве и да све што изгледа као тешкоћа и проблем доживимо као задатак који морамо решити. Свесни да када смо решили један задатак, следећи је сасвим сигурно још тежи", навео је патријарх.

Управо све оно што је педседник у ових неколико десетина минути изложио је на неки начин потврдило и мој став, то јест моју веру, нагласио је Порфирије.

Каже да је и овом приликом рекао оно што је став и овог Сабора да ћемо црква чинити све што је до њих као пастира да нашем народу буде што могуће боље, а да то не буде на уштрб других народа.

"Свесни да искључиво дијалогом и разговором можемо упознати једни друге и препознати вредности једних код других. И тако да створимо предуслове за превазилажење, можда понекад и искушења и неспоразума, којих нажалост у наше дане има веома много", навео је патријарх.

Важно што је српска кинематографија проговорила о Јасеновцу

Поглавар СПЦ Порфирије изјавио је данас да је веома важно то што је српска кинематографија филмом "Дара из Јасеновца" проговорила о страдању српског народа у Јасеновцу.

"Не улазећи у артистичке аргументе и критеријуме, мислим да је веома важно што је први пут српска кинематографија проговирила филмским шапатом о нечем што је било прекривено маглом заборава или се тендециозно деценијама скривало", рекао је Порфирије износећи утиске о филму "Дара из Јасеновца".

Истиче да је изнад сваке политике и хладне фактографије имао "сузне молитве и поглед у небо" пред највећим спрским стратиштем.

"Веома је важно да се некако изађе из заборава, а у исто време да не буде повод за злопамћење, него да свако завири у своје срце и колико год је могуће завапи ка Господу, да нигде и ни наком месту се ништа слично не догоди", истакао је Порфирије.

Додаје да Јасеновац није простор, како је рекао, математике и сабирања и одузимања, већ простор где СПЦ покушава скромно, али достајанствено, да организује место за молитву.

"Тамо постоји манастии, који је организовао владика Јован, где монахиње непрестано упућују молитве Богу за добро читавом свету и за све људе", нагласио је поглавар СПЦ.

Такође, каже да је видео да је тај филм изазвао и мноштво напада, али да је свакако важно што први пут наша кинематографија "филмским шпатом" говори о тој теми.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести