Вучић се у Димитровграду састао са председником Бугарске

ДИМИТРОВГРАД: Председник Србије Александар Вучић састао се данас са председником Бугарске Руменом Радевим у Димитровграду, који је поводом посете два председника украшен српским и бугарским заставама.
с
Фото: FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs

На улицама су и транспаренти добродошлице за два председника и то исписани на српском и бугарском језику.

Радева и његову делегацију, председник Србије са делегацијом министара дочекао је испред Спортско - рекреативног центра "Цариброд".

Након тет-а-тет састанка двојице председника, предвиђен је пленарни састанак делегација две земље.

Вучић и Радев затим ће се састати и са представницима бугарске националне мањине, а након тога ће се заједно обратити медијима.

Према попису из 2011. године, у Димитровграду и Босилеграду, Бугари чине већину становништва и то 71,82 одсто у Босилеграду и 53,5 одсто у Димитровграду

Вучић: Србија и Бугарска да заједнички граде будућност

ДИМИТРОВГРАД: Бугарски народ увек ће у Србији имати пријатеља, некога ко ће бити спреман да на братски начин разговара о проблемима, јер имамо исту веру, а имали смо и много проблема у прошлости да бисмо себи дозволили да имамо проблеме у будућности, поручио је данас председник Србије Алексндар Вучић.

Након откривања споменика Ћирилу и Методију у Димитровграду, Вучић је подсетио да је са бугарским председником на истом месту био пре три године, када су положили камен темељац, истичући да се данас јасно види шта је у том период урађено - око саме школе, али и аутопут са приступним саобраћајницама.

“Спремили су ми леп говор о Ћирилу и Методију, али ово није час историје, већ садашњости и будућности. Важно је за нас да гледамо у будућност, да градимо будућност”, приметио је Вучић.

Тада је, каже, рекао да Срби Бугаре прихватају и осећају као браћу, те да то понавља и данас.

“Зато сам сигуран да можемо да развијамо најбоље и најближе односе и да помогнемо Димитровграду, Босилеграду, и сваком другом месту у Србији и Бугарској”, рекао је Вучић.

Председик је најавио да је план да се прошири индустријска зона, како би се привукли инвеститори, што би значило посао за људе у том крају, додајући да ће за то тражити и подршку бугарских пријатеља.

По питању школовања и уџебника, Вучић је нагласио да у школи у којој је осам разреда на бугарском и седам на српском - то лепо говори како под истим кровом могу да стоје српска и бугарска застава.

“Ми са тим немамо никакав проблем. Хоћемо да сви Бугари који живе у Србији имају право на свој језик, да воле своју земљу и народ. Са тим немамо проблем, јер је то оно што бисмо пожелели српском народу ван Србије”, поручио је Вучић.

Председник је казао да је за нас најважније да гледамо и видимо како и шта заједнички можемо да урадимо у будућности, додајући да ћемо то наставити да радимо.

Захвалио је председнику Бугарске на посвећнеости у развијању пријатељства са Србијом.

„С наше стране Бугари који живе у Србији, Бугари који живе ма где у свету увек ће имати пријатеља, некога ко ће бити спреман да не само на пријатељски, већ братски начин разговара о свим проблемима. Имамо исту веру, имали смо много проблема у прошлости да би себи дозволили да имамо проблеме у будућности“, указао је Вучић.

Рекао је да би волео да види више бугарских туриста у Србији, као што Бугарска види све већи број туриста из Србије.

„Поносан сам што смо једну малу ствар коју смо започели, у смислу материјалне вредности, али велику у духовном мислу, успели да завршимо и показали како видимо будућност Србије и Бугарске, а она је свакако заједничка“, поручио је Вучић.

Замолио је грађане Димитровграда да воде рачуна о комшијама, не гледајући на националност, да живе заједно и заједно развијају Србију, као и заједничке односе са Бугарском.

Вучић и Радев открили споменик Ћирилу и Методију

ДИМИТРОВГРАД: У дворишту гимназије Светих Кирила и Методија у Димитровгарду данас је свечано откривен споменик словенским просветитељима, а церемонији су присуствовали председник Србије Александар Вучић и председник Бугарске Румен Радев.

Уз интонирање химни Србије и Бугарске, које су извели припадници Гарде Војске Србије, споменик је откривен у присуству грађана Димитровграда.

Након откривања споменика, председници Вучић и Радев обићи ће реконструисану зграду Гимназије Светих Ћирила и Методија.

Камен темељац за споменик Вучић и Радев поставили су 22. јуна 2018. године.

Иначе, у свим словенским земљама, осим Пољске и Словеније, 24. маја, прославља се Дан Ћирила и Методија, односно Дан словенске књижевности и културе.

У Србији је тај дан проглашен националним празником 2019. године, а у Бугарској је од 1957. године службени празник.

Дан словенске књижевности и културе традиционално се прославља 24. маја као сећање на дан када су 863. године, после свечаности у част обнове Цариграда, светитељи Ћирило и Методије кренули на мисионарски пут међу Словене у Моравску.

Цхирило и Методије, грчка браћа из Солуна, ширили су писменост и хришћанство међу неписменим Словенима у Великоморавској кнежевини и Панонији.

Помагали су културни напредак Словена због чега су остали упамћени као "словенски апостоли".

Направили су и прво писмо Словена - глагољицу.

Након њихове смрти, њихови ученици су наставили њихов просветитељски рад.

Православна црква свете Ћирила и Методија слави 24. маја.

Преводом литургијских и библијских књига, Цхирило и Методије су ударили темеље словенској писмености, а њихови ученици Климент и Наум су саставили писмо ћирилицу.

У Русији, Украјини, Бугарској, Северној Македонији, Словачкој и Чешкој Дан светих Цхирила и Методија је културни Дан словенске писмености и културе.

Код православних словенских народа тај дан обележава се 24. маја, а код Словака и Чеха 5. јула.

Вучић: Разговараћемо да се олакша прелазак границе

ДИМИТРОВГРАД: Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је спреман са Бугарском да разговара о решењима како да се олакша прелазак границе за туристе, додајући да не може да се примени решење које имамо са Северном Македонијом, јер је Бугарска чланица ЕУ.

Вучић је, одговарајући на питање Танјуга, шта две државе могу да ураде на бржем преласку границе и да ли постоји могућност успостављања заједничке контроле две полиције и царине на једном месту, по узору на пројекат "Оан стоп шоп", којим је значајно убрзан путнички и робни саобраћај на прелазу Табановци - Прешево, рекао да постоји више техничких ствари око границе.

„Имамо велики број српских туриста који одлазе у Бугарску. Претпостављам да ће падом процента заражених у обе земље путовање постати још актуелније“, казао је он.

Вучић је констатовао да је интересантно да данас са својим бугарским гостом није разговарао о корони, што је оценио добрим сигналом.

Истакао је да су наши јутрошњи подаци добри и апеловао на грађане да се вакцинишу.

„Не можемо да радимо исто што и са Северном Македонијом, јер је Бугарска чланица ЕУ, те су другачији прописи, о другачијим стварима говоримо. Али да ли можемо да пронађемо решење како да олакшамо пролазак људи, да убрзамо путовање, како да буде много пријатније него данас, можемо и спремни смо да разговарамо. Молићу бугарске пријатеље да то урадимо на најбољи могући начин, и да се омогући бржи прелазак српским држављанима, као што ћемо то омогућити за бугарске туристе“, нагласио је Вучић.

Вучић: Добри односи, раширене руке за бугарску мањину

ДИМИТРОВГРАД: Односи Србије и Бугарске су веома добри, а две земље гаје пријатељске везе, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и поручио да припадници бугарске националне мањине у Србији увек могу да рачунају на раширене руке државе.

“Односи Србије и Бугарске су заиста добри. Гајимо искрене пријатељске односе према Бугарској и бугарском народу”, рекао је Вучић у Димитровграду, на заједничкој прес конференцији са председником Бугарске Руменом Радевим.

Пренео је да је са својим гостом данас разговарао, поред теме уџбеника на бугарском језику и историјских питања, пре свега о економији, о запошљавању и довођењу инвестиција у тај крај Србије.

Како је рекао, договорили су се да се заједнички потруде да нађу инвеституре, како би се обезбедио посао за људе.

“Рекао сам и Радеву, и представницима бугарске мањине да увек могу да рачунају не само на пријатељски однос, већ и на потпуно раширене и отворене руке државе према њима, јер не видимо проблеме који би нас раздвајали”, рекао је Вучић.

Истакао је да припадници бугарске националне мањине треба да буду мост између Србије и Бугарске.

“Највећи број захтева је о информисању на матерњем језику и изради нових уџбеника. Вољни смо да им, уз техничку помоћ бугарске, то пружимо”, рекао је Вучић.

Он је навео и да је добра трговинска размена две земље, која, ипак може и мора да буде и већа.

“После године короне, ствари иду на боље. Очекујемо да са 1,4 милијарди евра повећамо трговинску размену до 1,5 милијарди евра у наредном период”, рекао је Вучић.

Радев: Са Србијом заједнички европски пут, Вучић испуни што обећа

ДИМИТРОВГРАД: Председник Бугарске Румен Радев изјавио је данас, после сусрета са председником Србије Александром Вучићем у Димитровграду, да Бугарска гради заједнички европски пут са Србијом и истакао да председник Вучић испуни све што обећа када је реч о ономе што је договорено и правима бугарске националне мањине у Србији.

"Већ годинама са Вучићем имамо узајамно деловање, имамо отвореност и разматрање свакаквих питања, јасну визију како да поспешимо сарадњу и постигнемо још веће успехе, како да заједно нацртамо наш заједнички европски пут", рекао је Радев у обраћању медијима након састанака.

Захвалио је на позиву и топлом гостопримству и подсетио да је пре три године одржан први пут састанак двојице председника заједно са бугарском националном мањином у Србији.

"То је био сусрет без преседана. То показује једно пријатељство, добросуседске односе и одлучујуће деловање по питању наша два народа", оценио је Радев.

Рекао је да ће данас бити откривен споменик Ћирилу и Методију, за који је пре три године постављен камен темељац, као и да ће тај споменик духовно повезати два народа.

"Не само да данас заваљујћи Ћирилу и Методију делимо заједнички духовни простор већ пишемо и једну исту азбуку. То показује историјску блискост, али и оцртава и наш заједнички пут за наше амбиције. Идемо ка даљем пријатељству", рекао је Радев.

"Хвала председниче Вучићу, јер све своје обавезе које преузмете на себе то и испуните", поручио је председник Бугарске.

 

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести