Вучић: Сестрама 15 одсто повећање, култури 10, већи минималац

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић најавио је данас значајно повећање плата медицинским сестрама - 15 одсто, култури и научним радницима - најмање 10 одсто, а рекао је и да очекује да ће минималац, после разговара и договора са синдикатима, прећи 30.000 динара.
aleksandar vucic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Говорећи за ТВ Пинк о повећању минималца, он је подсетио да минималну плату у јавном сектору прима око 14 одсто људи а у приватном 86.

"Људи желе да послују са више профита, па исплаћују минималне зараде, али смо успели да их од 16.200 повећамо и верујем да ће бити коначни договор са синдикатима и да ће прећи 30.000 динара. То је повећање од 11,20 одсто, значајно повећање и утицаће на повећање просечне плате", рекао је он.

Такође, најавио да ће у јавном сектору највеће повећање плата ићи медицинским сестрама и додао да ако оне, које раде најтеже послове на интензивној нези, које нико други не жели да ради, и све то за плату од 47.000 онда није чудо што одлазе из земље.

Подсетио је и да је својевремено немачком министру здравља Јенсу Шпану, када је рекао да ће доћи у Србију јер им је потребно много медицинских сестара, поручио да тим поводом не долази.

"Али, џаба они су то расписали, све што могу да покупе из региону они то раде али ми ћемо се борити драматичним повећањем плата и верујем да ће влада донети одлуку о повећању од 15 одсто за медицинске сестре", рекао је он.

Вучић је додао да ће за научне радније и у сфери културе бити обезбеђено повећање од најмање 10 одсто и да верује да ће они умети то да врате дрзави ангажманом.

Неки желе да Србији иде лошије, да би они имали корист

Александар Вучић изјавио је данас да га не погађају критике на његов рачун, јер, како каже, неки људи желе да Србији иде лошије, само да би они имали користи, док се он бори за напредак земље.

На констатацију да када год напусти земљу "прљава кампања против њега у појединим медијима постане интензивнија", Вучић је рекао да се због тога не секира, већ се поноси што може да отвара аутопутеве и мостове, као и фабрике.

"Шта да очекујете? Да ли да неко призна да неко други ради боље, смањује јавни дуг, повећа плате?", упитао је Вучић говорећи за ТВ Пинк.

На поједине опаске да ће просечна плата у јануару неће бити 500 евра, и ако до краја године достигне ту цифру, Вучић је поручио да ће плата и у јануару бити 500 евра.

"То вам показује колико неки људи желе да Србији иде лоше или лошије само да би они имали корист. А, ја се радујем успеху и победама Србије, њеном убрзаном напретку", рекао је Вучић.

Направио је паралелу са својим навијачким опредељењем у младости, када је, каже, навијао за Звезду и радовао са поразима Партизана, док се данас радује успесима свих наших клубова у међународним такмичењима, јер је то успех целе земље, у коју долази новац.

Како каже, човек се промени и не дозвољава себи више неке ствари, "као што неки са 67 година себи и даље дозвољавају".

Осврнуо се и на поједине критике на друштвеним мрежима у вези са новим аутопутем који је назван "Милош Велики", наводећи да је Милош Велики још од 1898. године одлуком краља Александра Обреновића.

"Невероватним питањима и стварима се служе", додао је.

Навео је и да сада има гужви преко Мислођина и Остружнице, до укључења на аутопут, али да ће то од 18. децембра бити прошлост, када се отвори мост Сурчин - Обреновац.

Вучић је изразио уверење да ће до 1. новембра бити отворен источни крак Коридора 10, ка Бугарској.

"То су ствари које мењају лице наше земље", закључио је Вучић.

Није смисао политике да мене нервирају, већ да се ради

Александар Вучић рекао је данас није знао да је смисао бављења политиком опозиције да њега нервирају, већ да је мислио да је смисао у раду за добробит Србије и најавио седницу Главног одбора СНС. 

"Седницу ћемо заказати јер видим да се многи у странци опуштају и мисле да ће све бити лако. Имаћемо озбиљну конкуренцију на изборима, која ће моћи да узима наше гласове. Мораћемо да се боримо.", рекао је Вучић.

Он је додао да је његов смиса обављења политиком је да се дигитализује Србија, да изгради више аутопутева,пруга, да плате и пензије буду веће, да се изгради наше бање и да планине буду лепше и привлачније за грађане Србије и стране госте.

" Не разумем врсту логике - срећни смо ако је Вучић несрећан", констатовао је он.

Вучић је, у изјави за ТВ Пинк, упитан да прокоментарише писање листа „Данас“ да се плаши бојкота избора од стране опозиције, да највише воли када политички противници не умеју објективно и рационално да сагледају политичке односе. 

„Мени је јасно да нису погледали последње истраживање, које сам синоћ добио. Видео сам да нису ни пажљиво прочитали претпоследње. Да ли уопште разумеју шта се у Србији збива? Они очигледно не желе на одговоран начин да се баве политиком“, поручио је он.

Према његовим речима опозиција води политику према моту „Што је баби мило, то им се снило“ и по томе да виде да се Вучић секира јер им је јавила Баба Ванга да је тако. 

Вучић је рекао да ће, и поред најаве бојкота дела опозиције, СНС имати проблема на изборима, због чега ће брзо бити заказана седница Главног одбора.

" Имаћемо озбиљну конкуренцију на изборима, која ће моћи да узима наше гласове. Мораћемо да се боримо. Они који говоре да су следећа власт лимитирани су у политичком смислу и могу освојити највише осам до девет одсто гласова. Али постоје други, који могу да нас угрозе и треба да очистимо странку од оних који су у њој ради личног богаћења, који имају арогантан однос према грађанима и прикажемо тако који допринос СНС даје у изградњи модерног друштва“, објаснио је он. 

Поводом најаве Драгана Ђиласа да ће бојкотовати изборе Вучић је рекао да Ђилас добро зна колико су им мале могућности и у бојкоту види једину будућност да каже да није изгубио. 

Подсетио је да је опозицији понудио да раде шта хоће са бирачким списковима, да их је позвао да кажу шта желе по питању РТС, али да, на све што их позива добија само одговор да је све страшно. 

Међутим, како каже, страшно је тамо где не сме да се чује другачије мишљење, а то је код њих. 

Изразио је уверење да ће неке странке из редова опозиције изаћи на изборе, као и да ће бити других који су опаснији који ће изаћи на изборе.

"Ко жели да изађе на изборе, нека изађе, они су редовни. Код нас не постоји законска обавеза за излазак на изборе. Сасвим сам сигуран да људи у Србији хоће да иду у будућност, гледају напред и да ће за то да се боре. Свако има право да изађе на изборе. Нећемо дозволити насиље и да неко омета гађане у остваривању свог права“, поручио је Вучић. 

На идућима изборима ће, оцењује Вучић мозда бити нешто мања излазност него 2016 и скреће пажњу да због тих могућих четири одсто бирача мање, опозиција не може да има аргумент да је успела нешто да уради.

"Мораће да сачекају четири године до следећих избора да уђу у парламент, јер грађане интересују плате, пензије, путеви, медицинске сестре... Ту ћемо се борити“, закључио је он. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести