Вучић: Сигурна будућност само са дуалним образовањем

БЕОГРАД:  Дуално образовање је важно, јер је то модел у којем је значајно ваше знање, оно што имате у вашој глави и рукама и оно што знате да урадите, поручио је данас председник Александар Вучић учесницима конференције "Дуално образовање - знање за будућност".
vucic
Фото: Tanjug (video)

Он је поручио да само земље које имају у свом систему дуалан модел образовања могу да имају сигурну будућност."Ми ћемо са оваквим образовањем бити много ''жилавији'' за сваку врсту пада, него што смо били до јуче", поручио је Вучић.

Председник је рекао да је поносан на младе људе који су у том систему образовања, јер су разумели шта то доноси, а доноси, како је истакао, не само сигуран посао и примања, већ и још две важне ствари - одговорност и озбиљност.

Уз то, трећа ствар је да ће та деца раније да напусте родитељски дом, да оснују своје породице, да имају своју децу и да имамо генерацију више него данас, и радника и стручњака из свих обалсти, додао је председник.

Он је истакао и да је, када се тек упознао са системом дуалног образовања, размишљао да ли је то ствар навике или система, нечије природе или облика друштвене свести, те да је схватио да је то, ипак, ствар система који се организује.

"Онда схватите да ми Срби ни у чему нисмо лошији од било ког другог, ако успемо да спроведемо то. Али, ми не признајемо ни сопствене резултате. Не признајемо их ни Новаку Ðоковићу, а како ћемо тек у политици", констатовао је Вучић.

Приметио је да је, када је доношена одлука о увођењу тог модела у средње образовање, данима трпео нападе на насловним странама, ччак да је полуписмен, незналица, јер људи нису били спремни на промене."А, они који не би да мењају ништа, они су све знали, али нам је привреда остала у колапсу", рекао је Вучић.

Подсетио је да је и велики Михаило Петровић Алас, завршио факултет, докторирао на Сорбони, и тек после тога стекао мајсторски занат.

"Зато је важно да имамо дуално образовање у средњим школама, да се и универзитет томе прикључи", рекао је Вучић.

Ове школске године 6.100 ученика у дуалном образовању

Ове школске године у Србији је 6.100 ученика укључено у дуално образовање, у 72 школе на 35 образовних профила и у чак 880 компанија.

Дуалном образовању данас је посвећена конференција "Дуално образовање - знање за будућност", којој присуствују председник Србије Александар Вучић, министар просвете Младен Шарчевић, председник ПКС Марко Чадеж, професор Швајцарског економског института при Федералном институту за технологију у цириху Урсула Ренолд, као и више од 1.500 учесника.

Дуално образовање чини 10 одсто укупног средњег стручног образовања, а дуални профили 16 одсто укупног броја профила, док 18 процената школа има дуалне профиле у својој понуди.

Број учесника - ученика, школа и компанија, као и дуалних профила из године у годину расте, па је данас 10 пута већи у односу на почетак.

Тако се школске 2013/2014. године 400 ученика школовало на тај начин у 16 школа, на три образовна профила и у 40 компанија, а прошле године, 2018/2019, било је 4.500 ученика који се образују за 33 образовна профила, у 80 школа у 52 града и општине, у око 600 компанија.

Данас је и та бројка значајно већа.

Увођење елемената дуалног образовања у средње стручно образовање у Србији почело је 2013. године пројектом Немачке организације ГИЗ "Реформа средњег образовања", а затим су се придружили партнери из Аустрије и Швајцарске, својим пројектима, финансијском и експертском подршком развоју тог модела образовања.

Дуално образовање иницирала је Привредна комора Србије, а пуна примена је почела са Законом о дуалном образовању из новембра 2017. године.

Тај модел образовања не уводи се у цео систем средњег стручног образовања, већ само у оним подручјима рада у којима постоји потреба привреде за кадровима и спремност да се ти кадрови запосле.

Међу учесницима данашњег скупа је и Ноел Гинсбург, оснивач "Каријервајз Колорадо", непрофитне организације на чију иницијативу је уведен систем дуалног образовања у САД, који ће поделити искуства о уделу и значају дуалног образовања за одрживост пословања и економски напредак једне земље.

Конференцији присуствују представници компанија из целе Србије, школа и локалних самоуправа, страни партнери и представници институција које су допринеле и учествују у развоју дуалног образовања.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести