Вучић: Ситуација на КиМ никада сложенија него данас

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да је ситуација за наш народ на КиМ веома компликована и сложена.
1
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

„Знам да после много година, а то траје већ деценијама, многи људи не желе ни да чују о реалним проблемима са којима се наша земља и наши људи суочавају. Много људи су свој однос према КиМ свели на деловање као Косово је Срба и то је то. Никада нисмо били у сложенијој ситуацији него што је данас“, нагласио је он.

Вучћ је казао да приштински режим покушава да, увек правећи од себе жртву, искористи расположење у свету у којем мисле да могу да играју на карту „велики Путин наредио малом Путину па ће нови Зеленскиј у лику Аљбина Куртија неког да спасава и бори се против великог српског хегемонизма“.

Донели су, пренео је, одлуку да намећу ствари на које немају право, пре свега на северу Косова.

„Унапред су послали своје јединице са 21 тоном горива и свега другог на административне прелазе Јариње и Брњак са жељом да зауставе све који желе да уђу са српском личном картом. Све треба да крене у поноћ уз почетак акције убеђивања Срба да одустану од „КМ таблица““, објаснио је он.

Желе РКС таблице да докажу своју такозвану државност

Приштина жели да каже да не постоје више КС таблице, Умникове, које Београд прихвата, већ само РКС таблице, како би показали да су они “суверена држава” и због тога не желе регистарске таблице КМ, да нико никад не помисли да постоје “остаци” неке друге државе на тзв. Косову, изјавио је данас Александар Вучић.

У обраћају јавности, Вучић је рекао да се по питању личних карата и по питању таблица Приштина позива на Споразум о слободи кретања из 2011. године, који су потписали Борко Стефановић и Едита Тахири.

Када је реч о личним картама, појаснио је да се Албанци у Приштини позивају на тачку 3, у којој се каже да “свака страна може применити систем којим ће личне карте бити праћене писаним, улазно-излазним документима за становнике друге стране који желе транзитно да путују у трећу земљу”, док у фусноти стоји да ће корисити статусно неутрални језик.

“Албанци користе у овом тренутку то, иако нико не разуме зашто, као да им није довољно да већ чине шта хоће, али је бар мир… Као да неко намерно жели да испровоцира тензије и проблеме”, констатовао је Вучић.

Он је истакао да оно што је дефинисано као “за становнике друге стране који транзитно путују у трећу земљу”, никако не може да важи за Србе са КиМ, јасно и недвосмислео.

“Не можете да зауставите Србе из Зубиног Потока, Звечана, Косовске Митровице и да кажете да са српском личном кратом не може да пређе, јер не представља другу страну, нити они иду транзитно у трећу земљу”, нагласио је председник Србије.

Друга је ствар што, каже, Албанци кажу да желе реципроцитет, што нема никаквог смисла.

Када је реч о таблицама, у споразуму из 2011.године, у тачки 6 се наводи да ће као привремена мера власти на Косову продужити важење КС таблица, за почетни период од 5 година, након чега ће две стране поново размотрити то питање, уз ЕУ, ако буде потребно, док у тачки 7 стоји да сви власници аутомобила на Косову имаће РКС или КС ознаке, и све стране ће уложити напор да се то обезбеди.

Такође, предвиђено је да привремена мера власти у Београду буде дозвола да КС таблице могу преко наше територије.

Додао је да је затим 2016.године, у споразуму на који је потпис ставио Марко Ђурић, дефинисано важење КС таблица, бити продужено, до 2021.године.

Међутим, Приштина је 2020.године самовољно укинул КС таблице, нагласио је Вучић.

“Приштина данас жели да каже да не постоје више КС таблице, да су они суверена држзава, јер им то каже и Квинта. Укидамо КС таблице, биће само РКС, и нећемо да дозволимо постојање КМ таблице, да нико никад не помисли да постоје остаци неке друге државе на тзв. Косову”, рекао је Вучић.

Супротно свим нормама, свему што је потписано, Приштина хоће на северу да спроведе нешто на силу, због тога ив оде кампању… не постоји ствар коју не покушају да продају Србима, који то не желе”, рекао је Вучић.

Молимо и тражимо мир, али предаје неће бити 

Молим Албанце да се уразуме, а Србе да не наседају на провокације и не учине ништа што би могло да доведе до сукоба, апеловао је данас председник Србије Александар Вучић и указао да је његова молба да се сачува мир по сваку цену, али нагласио да ће уколико крене прогон и малтретирање, убијање Срба, Србија победити.

"Молим и представнике моћних и великих земаља које су признале независност КиМ да воде рацуна о међународном праву и да воде рачуна о реалности на терену и да њихови штићеници не изазову сукоб", рекао је Вучић током обраћања јавности.

Он је указао да је то његова велика молба и додао да српски народ све мање има слуха за те молбе.

Рекао је и да је у оваквим условима обавио разговоре са представницима српског народа са КИМ и апеловао да буду мирни.

"Ми ћемо да молимо за мир и да тражимо мир, али предаје неће бити и победиће Србија. Дрзну ли се да крену у прогон и малтретирање и убијање Срба, Србија ће победити", поручио је Вучић.

Он је истакао и да су од доласка Куртија на власт догодило 206 НАПАДА на Србе и њихову имовину, што је за 50 посто више него раније, а 35 напада учињено је на цркве и српска гробља.

Имамо све да то документујемо, и на темељан начин се тиме бавимо и то достављамо међународној заједници, рекао је Вуцић, али је оценио да је то мало кога брига.

Он је навео да нема ни једне области, ни институције, ни вртића, породилишта, општина, повратника да не мозе без притисака и напада и да су напди на Србе поисани на 12 страна.

Таксативно је навео и све нападе који су извршени на цркве и споменике.

Напади и притисци на све српско на КиМ

Александар Вучих је рекао данас да је број инцидената над Србима и њиховом имовином од доласка Аљбина Куртија на власт повећан за 50 одсто.

Он је у обраћању јавности рекао да је забележено 206 инцидената, а да их је ове године за седам месци било више него у претходној години.

Истакао је да извршено 35 напада на СПЦ, а поред тога оскрнављена српска гробља.

"Ми смо доставили списак на 12 страница и свих 206 инцидената је документовано. На веома озбиљан и темељан нацин се тиме бавимо и достављамо међународној заједници, али мало кога је брига", рекао је Вучић.

Он је скренуо пажњу да нема институције од дечијег вртића до породилиста и општина српских и куца повратника да није било притисака и напада.

Вучић је таксативно навео више инцидената и напада почевши од дечијег игралиста у селу Сушица код Грачанице где је исписан графит "УЧК", и "Овде је албанско игралисте", графита УЧК који је исписан на амбуланти у Сувом Долу....

Каже да је познат однос према Дечанима, али наводи и бројне друге цркве које су опљачкане, нападнуте, каменоване.

У селу Клокот обијена је православна црква Свети Петар на Задушнице, Свете Тројице у Патрешу, из Парохијског дома у Витомирцима украден грађевински материјал, у Штрпцу је обијена црква Свети Димитрије, у Горњој Гуштерици црква Свете недеље демолирана.

У Шилову је обијена црква Светог Марка и украден новац и озвуцење, разбијено стакло на аутомобилу ђакона из Ораховца, на Ђурђеван покусано скидање заставе са цркве у Клокоту, каменоване су црква Светог Јована Крститеља у Пећи, црква Свете Петке у Витини, поломљена табла са путоказом за манстир Драганац у опстини Ново Брдо.

Вучић је издвојио и упад косовске полиције на црквени посед Храма Христа спаса у Пристини након литургије на Спасовдан , и подсетио да је натом храму написано "Исус мрзи Србе".

Украдена је тробојка СПЦ и полемљен јарбол на порти манстира Грацаница, а осркнављене црквене заставе освануле су на друштвеним мрезама на којима се види да маскирани Албанац са заставом Велике Албаније гази тробојку, а затим и како је пали.

Каменован је Парохијски дом у Витомирцима код Пећи, а на на мети разбојника нашла се и црква Светих оца у селу Зупче, општина Зубин Поток, навео је Вучић додајући да су у тој општини обијене три цркве, као и цркве код Урошевца, у Косовском Поморављу...

Рекао је и да се споменици српских зртава страдалих од УЧК редовно униставају, па је тако полемљена застава у Гораздевцу на споменијку, као и у Прилужју.

На улазу у Велику Хочу окачена је застава са грбом и натписом "Велике Албаније" рекао је Вучић и констастовасо да је то само један део документације о инцидентима.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести