Вучић: Следеће године плате веће од 500 евра

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је плата у Србији већа просечно за 50 евра него раније, да износи око 405 евра, а до краја године попеће се на 440 до 445 евра. Следеће године, како је најавио, ићи ће и преко 500 евра. 
vucic zoran zestic tanjug.jpg
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

„То су велики резултати. Не могу преко ноћи да иду преко 1.000 евра како неки тврде. До тих великих резултата нисмо дошли лепом причом већ тешким радом и непопуларлним мерама. Онај, који је имао петљу да буде уз нас када су непопуларне мере доношене и непопулистички и недемагошки потези предузимани, има право да се хвали тим резултатима", подвукао је Вучић. 

Рекао је да је за њега важно да зна да има стабилну подршку у Скупштини за законе који неће свима да се свиде, а има подршку 128 или 129 посланика. 

Поводом најаве Јединствене Србије да неће гласати за мандатарку за састав владе,Вучић каже да свако има право на своје ставове и политику, али и да сваки потез у политици доноси одређене последице. 

„Не можете да будете и популарни, а и да делите оно што је добро са онима који су повлачили не само популарне потезе. Ако сте у тиму и када се доносе одлуке о смањењу плата, онда је фер да будете у тиму када те плате буду много веће. Није фер да делите то са нама када смо морали да доносимо одлуку својевремено, а да се онда после три месеца хвалите када буду значајно увећане плате, када буду највеће у српској историји“, предочио је Вучић. 

Плате и пензије ће свакако до краја године бити увећане, рекао је Вучић, а једино је питање колико ће то бити, што ће зависити од договора с ММФ. 

Упитан да коментарише написе у медијима према којима новој влади оставља незавидну ситуацију, јер је обећао повећање плата и пензија, а с ММФ-ом током актуелних разговора у Београду то није тема, Вучић је рекао да је то тема увек у септембру, кад се воде последњи годишњи преговори с том финансијском институцијом. 

А да ли ће ММФ дозволити такве разговоре, на то је питање рекао: "Наравно да ће да дозволе, једино ће опет бити свађе око простора, свађе и борбе". 

Али, како је приметио, ми смо на крају аранжмана с ММФ, а он је, додао је, веома скроман у процени наших шанси за раст.

"Водим рачуна да уштедимо новац, да нема ризика за буџет, али мислим да мамо значајног простора за повећање. Стање у буџету нико у овој земљи не познаје боље од мене и знам колико имамо простора. Већ смо трошили новац за те намене, али смо улагали и у производњу", рекао је Вучић. 

Уосталом, како је приметио, и они (ММФ) већ сада признају да ћемо имати бољи резултат, што говори о великом простору за бољи живот грађана, те закључио: 

"Свакако ће и плате и пензије бити веће и они (ММФ) то не мисле да негирају, али свакако ће о томе да одлучи влада и нико други".

САД застава је ок, где год да је, а српска им проблем..

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да критике углавном упућују они који ништа не раде, да се наслушао прилично глупости, а да све што су такви упутили на рачун фонтане на Славији представља парадигму глупости и лажи управо тих који ништа не раде.

Председник Србије је навео, одговарајући на питања новинара и коментаре повереника Родољуба Шавића у вези идеје јарбола и заставе који би били симбол Београда, рекао да на само помињање заставе Србије следе критике и упитао да ли то неко има нешто против српске заставе.

Како је рекао ти што ништа не раде углавном знају знају све да критикују.

"Било би дивно да Београд добије добије велику српску заставу као један од симбола града".

Он је (помињући ТВ Н1) рекао да у САД заставу стављају свуда - од космодрома, до доњег веша и чарапа.

"Нема где нема заставе, а изгледа да некоме смета српска застава", додао је председник Републике који је нагласио да је поносан на српску заставу.

"Ако будем у могућности да гласам преко интернета, гласаћу за" поручио је Вуцић и навео да ће бити за то упркос жељама Шабића и неких других.

У том смислу Вучић се осврнуо и на фонтану на Славији и упитао где су ти стручњаци који су говорили да она прелива.

Како је рекао, она има модерну опрему, пумпе, филтере, сензоре за ветар и упитао да ли они који и не знају ко је Димтирије Туцовић сада жале штсо у тој фонтани не могу да перу ноге.

"Свашта слушам и трпим разне глупости од неких медијских посленика али и политичара који су урушили државу" додао је Вуцицћ.

Како је оценио, то шсто причају о фонтани је парадигма глупости и лажи оних који ништа не раде.

Председник је додао и да се не љути на оне који нису дошли на свечаност поводом његове инаугурације.

"Уопште се не љутим, осим што сам се љутио на оне који нису хтели да пристуствују заклетви у Народној скупштини и да честитају, јер је то разлика. Баш ни на кога се не љутим", рекао је Вучић.

Председник је истакао да није разумео оне који нису хтели да дођу у Скупштину Србије, јер је, како је рекао, он својим противничким противницима честитао и 2004. и 2008, иако је, како каже, разлика у гласовима била један одсто, а приликом његове победе више од 50 одсто.

"Нису у стању да признају свој пораз, и то показује разлику", рекао је Вучић.

Он је додао да ни од кога није тражио да долази код њега на инаугурацију, већ да су сви добили позивнице.

Када је реч о прослави у Палати Србија, Вучић је рекао да је њом приказан значај Србије и да је тиме била важан део света.

"Држава ни динар није платила ни за храну, ни за пиће, чак и то што су неки људи донирали, дали су после деци у Звечанској. Никакав проблем с тим немам, поносан сам како еј то достојанствено и лепо изгледало", рекао је Вучић.

Председник је, упитан како коментарише насловну страну недељника "Време", на којој је Апис, рекао да не уме да плаче "као неки" и њима оставља да плачу и кукају.

Како је рекао он је задовољан, назначивши да су штампане стотине милиона страница против њега без икаквог резултата "јер грађани виде ко и како ради и ко је марљив".

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести